2013 | Τα καλύτερα μέρη για να ζήσεις

2013-τα-καλύτερα-μέρη-για-να-ζήσεις-14406

switzerlandΤι θα ήταν ο Μπιλ Γκέιτς αν είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην κομμουνιστική Ρωσία αντί για τη φιλελεύθερη Αμερική, την εποχή που οι υπολογιστές ήταν δύσχρηστες και πανάκριβες γκουμούτσες; Κάπως έτσι, το μέρος που γεννιέται και μεγαλώνει κανείς σε συνδυασμό με τη χρονική στιγμή καθορίζει κατά πολύ το μέλλον του.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που το Τhe Economist Intelligence Unitμετρά την ποιότητα ζωής και προοπτικής των πολιτών σε περίπου 80 χώρες σε όλο τον κόσμο από το 1988. Κάποτε η ζωή έμοιαζε ξέγνοιαστη και ψάχναμε λιακάδα και διαδίκτυο. Σήμερα φαίνεται πως έχουμε ωριμάσει και μας απασχολούν άλλα θέματα, όπως ο δημοσιονομικός γκρεμός, η μείωση του χρέους, η εργασία μέχρι τα 75 και άλλα τέτοια ευχάριστα.

Το Top 10 αντίστροφα μετράει ως εξής:

No 10. Χονγκ Κονγκ

Νο 9. Καναδάς

Νο 8. Ολλανδία

Νο 7. Νέα Ζηλανδία

Νο 6. Σιγκαπούρη

Νο 5. Δανία

Νο 4. Σουηδία

Νο 3. Νορβηγία

Νο 2. Αυστραλία

Νο 1. Ελβετία

Παραδόξως οι Η.Π.Α βρίσκονται στη 16η θέση μαζί με τη Γερμανία. Και ενώ μάλλον θα περιμέναμε χειρότερη θέση ανάμεσα σε 80 χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η. Σαφώς η χαμηλότερη κατάταξη από τις υπόλοιπες χώρες της κρίσης (Iταλία, Πορτογαλία, Ισπανία), αλλά πολύ καλύτερα από την Κένυα και τη Νιγηρία που φιγουράρουν τελευταίες.

Μα είναι παρηγοριά αυτό τώρα;

One thought on “2013 | Τα καλύτερα μέρη για να ζήσεις

  1. Γερμανία και ΗΠΑ βρίσκονται χαμηλά, παρόλο που έχουν πόλεις-διαμάντια (Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Σαν Φρανσίσκο, Σηάτλ, Λος Άνζελες, Λας Βέγκας κλπ), γιατί τις έχει φάει η νεολιμπεράλ μακακία, δηλαδή ο κόσμος εκεί μπορεί να έχει υποδομές, πολιτισμό και μεγαλεία, αλλά δεν έχει ευκαιρίες/opportunities ανέλιξης και κοινωνική/social μέριμνα (safety net)…

    Προσωπικά έχω πειστεί για το νούμερο 6, ως τόπο μετοίκησης, αλλά και ως πρότυπο για τη μιζερη Ελλάδα της οικονομικής αθλιότητας και της εθνικιστικής υστερίας: http://sites.google.com/site/evdaemonia/why-singapore

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook