Ψηφιακός ο Δήμος Πλατανιά: Αυτή είναι η νέα του ψηφιακή εργαλειοθήκη

ψηφιακός-ο-δήμος-πλατανιά-αυτή-είναι-η-683547

Ο Δήμος Πλατανιά, στο πλαίσιο ανάδειξης της στρατηγικής ψηφιακής ανάπτυξης αυτού και των νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών που ολοκλήρωσε το προηγούμενο διάστημα, διοργάνωσε την Παρασκευή 27 Απριλίου το 1ο Platanias #CityLab, ένα συμμετοχικό εργαστήριο καινοτομίας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στο πλαίσιο του οποίου η Διοίκηση του Δήμου παρουσίασε, στο ευρύ κοινό και τους τοπικούς φορείς, τη νέα ψηφιακή εργαλειοθήκη αυτού.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης στην εναρκτήρια τοποθέτηση του «οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, φορέων και των επισκεπτών του Δήμου  προωθώντας ταυτόχρονα στην πράξη τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη δυναμική συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες διαμόρφωσης αποφάσεων» εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση «ότι οι νέες εφαρμογές μαζί με την πλήρως αναβαθμισμένη ιστοσελίδα του Δήμου θα αγκαλιαστούν από τους πολίτες και τους συλλογικούς φορείς του Δήμου μας – και όχι μόνο – μια και χαρακτηρίζονται από το στοιχείο της καινοτομίας, της αμεσότητας, της διαδραστικότητας, της λειτουργικότητας και κυρίως της αποτελεσματικότητας».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Γαβριήλ Κουρής ανέλυσε, στην εισήγηση του, τη στρατηγική Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Πλατανιά – η οποία όπως ανέφερε «υπηρετεί το όραμα μας για ένα Δήμο σύγχρονο, καινοτόμο και αποτελεσματικό, με αναβαθμισμένη οργανωτικο-διοικητική και επιχειρησιακή ικανότητα, με επίκεντρο την ευρεία αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)» ενώ παρουσίασε αναλυτικά και τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές του Δήμου, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • μία νέα πλήρως αναβαθμισμένη ιστοσελίδα μέσω της οποίας παρέχονται μία σειρά από νέες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.
  • Την e-υπηρεσία υποβολής αιτημάτων/παραπόνων.
  • Δύο νέες Πλατφόρμες Συμμετοχικότητας (Post-it & Πλατφόρμα Διαβουλεύσεων).
  • Τον Ψηφιακό Βοηθό (Platanias Bot).
  • Την εφαρμογή του e-Πρωτόκολλουκαι την Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων.
  • Την εφαρμογή του Ανοιχτού Προϋπολογισμού / on line budget.
  • Την εφαρμογή e-υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Στο πλαίσιο του #CityLab υπήρχε ειδική θεματική ενότητα για την ανάδειξη καλών πρακτικών στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από εκπροσώπους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, οι οποίοι και παρουσίασαν καινοτόμα ψηφιακά εργαλείων των φορέων τους, για τη βελτίωση της διοικητικής λειτουργίας και αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ αλλά και για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι εισηγητές και τα θέματα που αναπτύχθηκαν, στην εν λόγω ενότητα του #CityLab, ήταν:

  • Γ. Μαρινάκης (Δήμαρχος Ρεθύμνου): «e-Ρέθυμνο και ψηφιακές υπηρεσίες προς τον πολίτη».
  • Γ. Τσιάμης (Πρόεδρος Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κ.Ε.Δ.Ε.): «Παρουσίαση του κόμβου Διαδικτυακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ για τους Δήμους (govHUB)».
  • Γ. Δημαρέλος (Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Δ. Θεσσαλονίκης): «Η στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας & τα ανοιχτά δεδομένα ως εργαλεία ενίσχυσης της διαφάνειας & αποτελεσματικότητας του Δ. Θεσσαλονίκης».
  • Κ. Κώτσογλου (Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Ηλεκτρ. Διακυβέρνησης): «Στρατηγικός σχεδιασμός & βέλτιστες πρακτικές της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».
  • Κ. Μοχιανάκης (Δ/ντής Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής Δ. Ηρακλείου): «Ηράκλειο – Έξυπνη πόλη: Σχεδιασμός & καθημερινότητα του πολίτη».
  • Σ. Πολυχρονάκη, Δ/ντρια Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής Δ. Χανίων: «Ο Δήμος Χανίων στο δρόμο των έξυπνων πόλεων υλοποιώντας καινοτόμες δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».
  • Δ. Παπαδημητρίου (Στέλεχος Γραφείου Τ.Π.Ε. Δ. Πλατανιά): «Ασφαλής διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο & την Τοπική Αυτοδιοίκηση: Το έργο “Secure Document Exchange with e-Delivery in Greece” & η συμβολή του Δήμου Πλατανιά σ’ αυτό» /

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Αναβαθμισμένος Δικτυακός Τόπος www.platanias.gr

Από τις 1/2/2018 λειτουργεί ο αναβαθμισμένος δικτυακός τόπος του Δήμου Πλατανιά στη δ/νση www.platanias.gr. Ο στόχος για τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα είναι να αποτελέσει  ένα χρήσιμο σημείο ενημέρωσης, συνεργασίας και συμμετοχής με κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή φορέα. O δικτυακός τόπος είναι σε πιλοτική λειτουργία και σε αυτόν θα προστίθεται συνεχώς νέα και χρήσιμη λειτουργικότητα.

Υπηρεσία υποβολής e-Αιτήματος/Παραπόνου  |  www.platanias.gr/forma

Μέσω του νέου δικτυακού τόπου του Δήμου Πλατανιά παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη-χρήστη του ιστοτόπου να υποβάλλει ένα ηλεκτρονικό αίτημα/παράπονο προς το Δήμο και στη συνέχεια να παρακολουθήσει την πορεία επίλυσής του. Ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει το e-αίτημά του από την σελίδα «Αναζήτηση Αιτήσεων/Παραπόνων» συμπληρώνοντας τον κωδικό που του δόθηκε. Μετά την αναζήτηση, ο χρήστης ενημερώνεται για το ποια είναι η αρμόδια υπηρεσία που ασχολείται με το θέμα, καθώς επίσης και για την πορεία του αιτήματος του.

Πλατφόρμα Δημόσιας Διαβούλευσης | consult.platanias.gr

Η ψηφιακή πλατφόρμα Δημόσιας Διαβούλευσης του Δήμου Πλατανιά επιτρέπει τη δομημένη συλλογή προτάσεων, ιδεών και απόψεων από τους κατοίκους και επιχειρηματίες του Δήμου αλλά και από συλλογικούς φορείς. Η πλατφόρμα αποτελεί έναν μόνιμο μηχανισμό διαβούλευσης αλλά και συλλογής ανατροφοδότησης από κάτω προς τα πάνω, για τα έργα, τις δράσεις, τις πολιτικές και τις κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου.

Πλατφόρμα Ιδεών Post – It  | postit.platanias.gr

Η ψηφιακή πλατφόρμα Ιδεών του Δήμου Πλατανιά λειτουργεί ως ένα διαδραστικό εργαλείο υποβολής σύντομων προτάσεων και ιδεών προς το Δήμαρχο και τις υπηρεσίες του Δήμου, υπό τη μορφή post-it, με σκοπό την μετέπειτα συν-διαμόρφωση προτάσεων και την παραγωγή πολιτικής από πλευράς του Δήμου, στη βάση των υποβληθεισών ιδεών.

Ψηφιακός Βοηθός “Platanias Bot” | fb Messenger Platanias Bot

Ο Δήμος Πλατανιά θέτει σε λειτουργία το πρώτο city chat bot στην Ελλάδα το οποίο έρχεται να εμπλουτίσει τα υφιστάμενα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου. Το Platanias Bot, είναι ένα λογισμικό αυτόματης απάντησης μέσω της εφαρμογής Facebook Messenger, το οποίο αποτελεί στην ουσία, έναν ψηφιακό βοηθό για μια σειρά θεμάτων που ενδιαφέρουν τον κάτοικο ή επισκέπτη, με τρόπο άμεσο και αξιόπιστο, με δεδομένα που αντλούνται κύρια από την ιστοσελίδα του Δήμου.

«Ανοιχτός Προϋπολογισμός» / On line Budget
http://proypol.platanias.gr:8080/accounting/opendata/budgetView

Ο Δήμος Πλατανιά εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία περί δημοσιοποίησης των στοιχείων του προϋπολογισμού έχει θέσει σε λειτουργία την εφαρμογή του «Ανοιχτού Προϋπολογισμού», μέσω της οποίας κάθε πολίτης μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου, τόσο για το τρέχον οικονομικό έτος όσο και για προηγούμενα έτη.

Εφαρμογή e-υποβολής αιτήσεων για Κοινωνικό Παντοπωλείο |platanias.aitiseispoliton.gr

Ο Δήμος Πλατανιά, το έτος 2017, προχώρησε στη λειτουργία ενός e-συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για ένταξη των πολιτών στις παροχές του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Το εν λόγω σύστημα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την άμεση και χωρίς αναμονή υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από πλευράς πολιτών από οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή (Η/Υ, ταμπλέτα, κινητό) και οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Η εν λόγω εφαρμογή έχει διακριθεί με το ασημένιο (silver) βραβείο στο διαγωνισμό των “Best City Awards 2017” στην Κατηγορία «ΤΠΕ & Διακυβέρνηση».

One thought on “Ψηφιακός ο Δήμος Πλατανιά: Αυτή είναι η νέα του ψηφιακή εργαλειοθήκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook