Χανιά | Φύλακες – άγγελοι! Πώς ναυαγοσώστης έσωσε από πνιγμό οικογένεια στην Γεωργιούπολη

χανιά-φύλακες-άγγελοι-πώς-ναυαγοσώ-274654

Λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να αντιληφθούν στο μέγεθος της την υπηρεσία που προσφέρουν στην διάρκεια του καλοκαιριού στους λουόμενους, οι ναυαγοσώστες που ως άλλοι φύλακες – άγγελοι σε καθημερινή βάση σώζουν ζωές ρισκάροντας πολλές φορές την ίδια την δική τους ζωή.

Το περιστατικό που μετέφερε στο zarpanews.gr, ναυαγοσώστης στην παραλία της Γεωργιούπολης που έσωσε οικογένεια από σίγουρο πνιγμό είναι ενδεικτικό του μεγέθους της προσφοράς τους:

Ονομάζομαι Βράκας Γεράσιμος και είμαι ναυαγοσώστης ακτής της ΕΝΑΚ (ελληνικής ναυαγοσωστικής ακαδημίας).Το έργο μας στη Γεωργιούπολη είναι πάρα πολύ δύσκολο. Καθημερινά έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά στη θάλασσα για να προσέχουμε τους λουόμενους.

Η Γεωργιούπολη είναι η πιο δύσκολη παραλία που έχω δουλέψει. τα κύματα από το πέλαγος έρχονται κατευθείαν πάνω στην παραλία μας και σε συνδυασμό με την απότομη αλλαγή του εδάφους και τα ρεύματα των ποταμών που χύνονται μέσα στη θάλασσα δημιουργούνται τυρβόδες ρεύματα τα οποία τραβάνε τον κόσμο προς τα μέσα με αποτέλεσμα να μην μπορούνε να βγουν.

Στους 2 μήνες μου εδώ έχω βγάλει τουλάχιστον 14 άτομα με αποκορύφωμα το σημερινό επεισόδιο όπου παραλίγο να χαθεί μια ολόκληρη οικογένεια. Ο πατέρας αφρικανικής καταγωγής κάτοικος Αυστρίας μεθυσμένος πήρε ένα στρώμα θαλάσσης και μην υπολογίζοντας την κίτρινη σημαία στον πύργο μου ανοίχτηκε με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γυρίσει πίσω. Η 8 χρονών κορούλα τους που τους είδε να δυσκολεύονται ταυτόχρονα με εμένα που τους παρακολουθούσα με τα κιάλια από τον πύργο μοτ πήγε μέσα νομίζοντας οτί μπορεί να τους σώσει και ο πατέρας άφησε το στρώμα για να σώσει το παιδάκι του. Εκείνη τη στιγμή έφτασα τρέχοντας στο σημείο τους στη μεριά της παραλίας, φόρεσα το σωσίβιό μου και τα πέδιλα και έτρεξα γρήγορα στο κοριτσάκι που φώναζε βοήθεια φωνάζοντας και εγώ με τη σειρά μου να ηρεμίσουν και πως θα τους σώσω όλους και όλα θα πάνε καλά.

Έφτασα λοιπόν στο κοριτσάκι του έδωσα το σωσίβιο το τράβηξα λίγο έξω και μετά του είπα να κρατηθεί γερά από το σωσίβιο μέχρι να πάω στον πατέρα της που επέπλεε άλλα 100 περίπου μέτρα πιο μέσα. Έφτασα τον πατέρα τον έπιασα με λαβή όπως μάθαμε στην ΕΝΑΚ και τον έβγαλα όσο πιο γρήγορα μπορούσα έξω. παρατήρησα πως είχε χάσει τις αισθήσεις του.2 τουρίστες με βοήθησαν να τον κουβαλήσουμε μέχρι τη ακτή ενώ τη γυναίκα του την έβγαζε το κύμα λίγο παρακάτω με το στρώμα της ασφαλή.

Ξαπλώσαμε το θύμα σε θέση ανάνηψης όπως έχω εκπαιδευτεί και φώναξα αν υπάρχει γιατρός ενώ ταυτόχρονα ζήτησα ένα τηλέφωνο να καλέσω ασθενοφόρο. Άρπαξα το τηλέφωνο και άρχισα να τρέχω προς τον πύργο μου για να φέρω το οξυγόνο καθώς εξηγούσα στο ΕΚΑΒ που να έρθουν. Μετά γύρισα πίσω με το οξυγόνο και του πρόσφερα πρώτες βοήθειες και προς έκπληξή μου είχαν βρεθεί και 2 γιατροί, μια Δανή και ένας Έλληνας. Του μετρήσαμε πίεση και μόλις συνήλθε λίγο μειώσαμε τη ροή του οξυγόνου και τον καθησυχάζαμε όλοι μαζί.

Ο άνθρωπος ήταν πιωμένος και είχε εισπνεύσει λίγο νερό στους πνεύμονές του όχι αρκετό όμως για να τον πνιξεί. Το ασθενοφόρο έκανε 10 λεπτά. Όταν το είδα ξανά έτρεξα άλλα 300 μέτρα ως τον πύργο μου για να το καθοδηγήσω που να έρθει και με τη βοήθεια του γιού του αφεντικού του beach bar tropicana τον βάλαμε με προσοχή στο φορείο περάσαμε το ποταμάκι με το φορείο και τη βοήθεια άλλων 2 τουριστών αφού το ρεύμα μας είχε βγάλει 50 μέτρα πιο ανατολικά από το σημείο επαφής και τον βάλαμε στο ασθενοφόρο. Δόθηκαν στους γιατρούς όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το συμβάν και μεταφέρθηκε ο ασθενής στο κέντρο υγείας βάμου.

Είμαι ευγνώμων και ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία τους. Ο κόσμος με ευχαριστούσε και με χειροκρότησε και αυτό με κάνει να θέλω να συνεχίσω το έργο μου και να κρατήσω το σερί των διασώσεών μου. Εμείς όλοι οι ναυαγοσώστες της Γεωργιούπολης θα κάνουμε πάντα ότι είναι δυνατόν να προστατεύσουμε να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες και να μην αφήσουμε ποτέ κανέναν να πάθει κακό στη βάρδιά μας όσο αντίξοες και να είναι οι συνθήκες στις παραλίες μας.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook