Χανιά | Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Μόνος του και όλοι τους…

χανιά-στρατόπεδο-μαρκοπούλου-μόνος-τ-644325

Μετά τις πιέσεις πολιτών και ο μειοψηφίας, ο Δήμαρχος απέσυρε την αρχική του πρόταση για παραχώρηση στον Δήμο Χανίων τμήματος του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, με το υπόλοιπο τμήμα να παραμένει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας με καθορισμένους όρους δόμησης προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί από το Τ.ΕΘ.Α. (ΕΔΩ)Το δημοτικό συμβούλιο, αποφάσισε ομόφωνα μετά από τρεις περίπου ώρες συζήτησης α) να εκφράσει την εναντίωση του στα σχέδια του Υπουργείου για λειτουργία χώρου υποδοχής νεοσυλλέκτων και β) να επικαιροποιήσει την προηγούμενη ομόφωνη πρόταση του Μαρτίου του 2015 με την οποία ζητούσε συνολική παραχώρηση, χωρίς ανταλλάγματα.

Ακόμη, αγνοώντας την αντίθετη εισήγηση του Δημάρχου, αποφάσισε ομόφωνα γ) να εισηγηθεί αλλαγή στο υπό σύσταση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που προβλέπει δόμηση στο 20% του χώρου (Photo)  και δ) την οργάνωση κινητοποίησης για την διεκδίκηση του στρατοπέδου.Κίνηση πολιτών: Συνολική παραχώρηση χωρίς ανταλλάγματα

Από τη μερικά της κίνησης πολιτών για τη διεκδίκηση του στρατοπέδου, Γιάννης Τσουκάτος, έκανε λόγο για θλιβερές παλινωδίες, ζητώντας συνολική παραχώρηση χωρίς ανταλλάγματα. «Ο Χανιώτικος λαός έχει ήδη δώσει πολλά στον στρατό» τόνισε και κάλεσε τον Δήμο Χανίων να αλλάξει την πρόταση των μελετητών για το ΓΠΣ, χαρακτηρίζοντας τον χώρο ως «πράσινο». Έτσι όπως έχουν τώρα τα πράγματα, όπως εξήγησε, το Υπουργείο περιμένει να αξιοποιήσει τη γη του, την οποία εμείς αναβαθμίζουμε, βάζοντάς την στο σχέδιο πόλης.

Βάμβουκας: Υποχρεωτικά τα ανταλλάγματα

Ο Δήμαρχος νωρίτερα είχε ενημερώσει τους παρευρισκόμενους για το χρονικό της διαπραγμάτευσης. Εξήγησε πως ο ίδιος είχε προτείνει ανταλλαγή με το οικόπεδο της παλιάς Ολυμπιακής στον Μουζουρά, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Παραδέχτηκε πως το Υπουργείο ζητά το 50% του χώρου για δόμηση και κάλεσε το Συμβούλιο να λάβει απόφαση με την οποία θα επιδιώκει το «μέγιστο εφικτό» για το θέμα, αφήνοντας στον Στρατό μόνο ένα μικρό μέρος.

Ακόμη, αναφερόμενος στα ΓΠΣ, τα χαρακτήρισε ως όπλο, το οποίο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα σαν μέσο εκβιασμού.

Αγγελάκη: «Σας έπιασαν στον ύπνο»

«Λειτουργήσατε εν κρυπτώ και με αδιαφανείς διαδικασίες» τόνισε η Νάνσυ Αγγελάκη που κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι αγνόησε τις τρεις ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων: «Με ποια απόφαση πήγατε να κάνετε ανταλλαγή;» ανέφερε και συμπλήρωσε πως η θέση της παράταξης είναι ξεκάθαρη για παραχώρηση 100%, «όχι» στην πολεοδόμηση και αλλαγή στα ΓΠΣ.

Παπαδογιάννης: Ο Δήμαρχος ακολουθεί μοναχικό δρόμο

«Διαβουλεύεστε χωρίς αποφάσεις, χωρίς ενημέρωση και χωρίς συνεννόηση (…) διαπραγματεύεστε δημοτική περιουσία πίσω από κλειστές κουρτίνες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Άρης Παπαδογιάννης. «Χωρίς συνέργεια δεν μπορούμε να πετύχουμε» προσέθεσε ενώ τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης χωρίς ανταλλάγματα και του 100% πρασίνου (με εξαίρεση κάποιο σχολείο) μέσα στο στρατόπεδο.

Σαρρής: Να βρούμε μια κοινή βάση

Για πολυγλωσσία από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης έκανε λόγο ο Γιάννης Σαρρής που ζήτησε να βγει από την συζήτηση μια κοινή βάση συνεννόησης με ένα ομόφωνο ψήφισμα που θα ενίσχυε την διαπραγματευτική ισχύ του δημάρχου. Ακόμη διαπίστωσε πως πολλοί σύμβουλοι από την παράταξη Βάμβουκα έχουν διαφοροποιηθεί από την θέση του Δημάρχου.

Κοινή πρόταση Παπαντωνάκη – Ρίζου

Τελικά η πρότασή τους υιοθετήθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, μετά την απόσυρση της πρότασης του Δημάρχου. Νωρίτερα, Παπαντωνάκης και Ρίζος είχαν τονίζει πως το στρατόπεδο ανήκει στον Χανιώτικο λαό.

Στριμωγμένος ο Βάμβουκας

Και μέσα από την παράταξη της πλειοψηφίας όμως, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν όσοι έδειξαν να συμφωνούν με την πρόταση του δημάρχου.

Πρώην αντιδήμαρχοι διαφοροποιήθηκαν «ανοικτά» μεταξύ αυτών ο Μανώλης Κεμεσίδης που κάλεσε τον δήμαρχο να «ψάξει τους τίτλους ιδιοκτησίας για το στρατόπεδο» και ο Γιώργος Πουλιδάκης αλλά και οι Γιάννης Περράκης, Γιάννης Μαράκης, Γιώργος Μαυρεδάκης και άλλοι.

Για αρκετή ώρα επικράτησε αταξία, με το συμβούλιο να διακόπτεται πολλές φορές ώστε να συμφωνηθεί η διαδικασία που έπρεπε να τηρηθεί.

Τελικά, παρά την αντίθετη εισήγηση Βάμβουκα, το Σώμα ενέκρινε την πρόταση για αλλαγή στα ΓΠΣ. Νωρίτερα ο Δήμαρχος είχε τονίσει πως μια τέτοια πρόχειρη απόφαση δεν θα ήταν προς όφελος της διεκδίκησης, διαβεβαιώνοντας πως το θέμα θα περάσει από ΔΣ όταν έρθει η ώρα.

zarpanews.gr

2 thoughts on “Χανιά | Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Μόνος του και όλοι τους…

  1. ΟΙ ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΠΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΣ.
    ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ.
    ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΙΑΡΡΕΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ.
    ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕΝΤΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΔΗΜΟΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΑΚΚΟΥΒΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΑΛΛΑ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΔΑΝΕΙΟ 10 ΕΚΑΤ. € ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΓΡΑΨΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΡΟΥΛΙΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ.
    ΕΝΑ ΔΗΜΟΣ ΤΡΕΛΑΔΙΚΟ ΔΗΛΑΔΗ…
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΓΕ ΡΕ ΠΑΠΠΑ ΟΤΙ ΘΑ ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΣΑΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ;;;
    ΡΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ Ο ΠΙΟ ΜΑΓΚΑΣ AΠΟ ΟΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΑΝΘΑΣΤΗ ΠΑΣΟΚΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΦΕΡΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ;;;;

  2. Δεν πάνε καθόλου καλά. Γιατί δε ρωτάτε τα συμφέροντα στην ταξιαρχία και στα πέριξ; Στρατόπεδα μένουν ανοιχτά για να έχουν κάποιοι χανιώτες στρατιωτικοί δουλειά στο σπίτι τους. Συμφέροντα εντός και εκτός στρατού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook