Χανιά | Στο δημοτικό συμβούλιο επιχειρηματίες εστίασης για τον νέο κανονισμό | Photos

χανιά-στο-δημοτικό-συμβούλιο-επιχειρ-499430

Ο νέος κανονισμός παραχώρησης των δημόσιων χώρων στα Χανιά, συζητείται αυτήν την ώρα στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Για το θέμα τοποθετούνται τώρα οι επικεφαλής των παρατάξεων ενώ αμέσως μετα θα πάρουν τον λόγο όσοι δημοτικοί σύμβουλοι επιθυμούν.

Στην αίθουσα του συμβουλίου βρίσκονται από νωρίς επιχειρηματίες εστίασης που αντιδρούν στη μείωση του παραχωρούμενου χώρου αλλά και πολίτες και εκπρόσωποι φορέων που νωρίτερα πήραν το λόγο και εξέφρασαν τις διαφωνίες τους.

Η έναρξη της σχετικής συζήτησης έγινε λίγο πριν τις 4:30μμ. Για την έγκριση του κανονισμού απαιτείται η αυξημένη πλειοψηφία των 25 ψήφων. Γι’ αυτόν το λόγο, ο Δήμαρχος τις προηγούμενες ημέρες έστειλε αυστηρό μήνυμα για ενότητα προς την ομάδα του.

20170217_170539Στην τοποθέτησή του, ο Δημάρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, ανέφερε:

“Σήμερα καλούμαστε να επιλύσουμε ένα ζήτημα, που όλοι συζητούν, αλλά καμιά δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν ανέλαβε να αντιμετωπίσει με ορθολογισμό και θάρρος και αφορά την παραχώρηση δημοσίου κοινόχρηστου χώρου στις επιχειρήσεις. Καλούμαστε να αγνοήσουμε πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος, προτάσσοντας το συμφέρον της πόλης και των δημοτών της.

Στόχος μας είναι η προστασία του χαρακτήρα, της εικόνας και της ποιότητας της πόλης μας, που απειλείται από την ανεξέλεγκτη κατάληψη του δημοσίου χώρου από τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα.

Ο νέος κανονισμός, στοχεύει σε ένα δημόσιο χώρο, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας με βάση και την κείμενη νομοθεσία, προσδοκώντας ουσιαστικά η πόλη μας να αποκτήσει ένα φιλικότερο πρόσωπο. Παράλληλα, προβλέπει σαφείς κανόνες και διάφανο πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον Δήμο, σε αρμονία με τα δικαιώματα των κατοίκων και των επισκεπτών.
20170217_155842Οι πόλεις δεν επιβιώνουν ούτε αναπτύσσονται, ακολουθώντας μόνο τις τάσεις της ελεύθερης αγοράς αλλά μέσα από σωστή προετοιμασία και πλαίσιο. Ο νέος κανονισμός θέτει κανόνες, που βασίζονται στη νομοθεσία αλλά πάνε ένα βήμα παραπέρα, προδιαγράφοντας τα χαρακτηριστικά της πόλης, που θέλουμε.

Οραματιζόμαστε μια πόλη, που δεν κάνει διακρίσεις, μια πόλη που περπατιέται ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης και ηλικίας, όπου η οριοθέτηση στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αποτελεί πλεονέκτημα για επιχειρηματίες και χρήστες, όπου στους εμπορικούς δρόμους τα προϊόντα δεν χρειάζεται να είναι στο δρόμο, γιατί ο πεζός μπορεί να περπατήσει και να σταθεί στις βιτρίνες. Είναι μια πόλη φιλόξενη στον επισκέπτη, που μπορεί να τη διασχίσει και να θαυμάσει την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Μια πόλη με ποιότητες, με διαβαθμίσεις, με ισόρροπη ανάπτυξη.

Το αρχικό σχέδιο βγήκε σε διαβούλευση το Νοέμβριο του 2017 και ακολούθησε μια ουσιαστική και εξαντλητική διαβούλευση, μέσω της οποίας το καλό αρχικό σχέδιο πήρε την τελική μορφή του, μετά την εξέτασή όλων των προτάσεων και την αποδοχή όσον κρίθηκαν ότι εναρμονιζόταν και υπηρετούσαν καλύτερα τους στόχους του κανονισμού.

Στη διαβούλευση έλαβε μέρος πλήθος πολιτών και φορέων με τη συντριπτική πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της φιλοσοφίας αυτού του κανονισμού.

Μετά τις εισηγήσεις των τοπικών συμβουλίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων και με τη θετική εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, φτάνει σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θα θέσω υπ όψιν σας ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητή η αξία και η αναγκαιότητα ψήφισης αυτού του κανονισμού.

Τέλη της δεκαετίας του ‘90 άρχισε η περιοχή του Ψυρρή να “ανεβαίνει” με τη λειτουργία πλήθους καταστημάτων εστίασης, ακολούθησε μια 5ετια τελείως άναρχη και το 2004-5 η περιοχή μαράζωσε. Μετά από μια δεκαετία άγονη και μόλις μπήκαν κανόνες από το Δήμο Αθηναίων, άνθισε ξανά”.

20170217_160013

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του σε απόφαση του Χουσεΐν Μπέη, μουσουλμάνου δημάρχου στα τέλη του 19ου αιώνα, με την οποία απαγορεύονταν τα τραπεζοκαθίσματα πάνω στα πεζοδρόμια!

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook