Χανιά | Στον Βουλγαράκη η επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ

χανιά-στον-βουλγαράκη-η-επιτετραμμέν-284169

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολο Βουλγαράκη, επισκέφτηκε σήμερα, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015, στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας, η Επιτετραμμένη της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα, κα Suzanne Lawrence, συνοδευόμενη από τον Διοικητή της Αμερικάνικης Ευκολίας Σούδας, Πλοίαρχο Michael Moore και από το νέο Αρχηγό του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας στην Αθήνα (ODC), Συνταγματάρχη Jay Garner.

Η συζήτηση, που εξελίχθηκε σε φιλικό κλίμα, ξεκίνησε με θετικά  σχόλια της Επιτετραμμένης για το νησί μας, η οποία εντυπωσιάστηκε από την ενέργεια και την δραστηριότητα που διακρίνει τον τόπο μας, σε αντίθεση με την «εικόνα» κούρασης και απογοήτευσης που χαρακτηρίζει την Αθήνα, λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του τόπου, στην σχετική οικονομική αυτονομία του, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, και συγκεκριμένα στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό που καθιστούν την Κρήτη μια σχεδόν αυτάρκη κοινότητα. Υπογράμμισε δε ότι η Περιφέρεια Κρήτης εργάζεται πάντα προς την κατεύθυνση της στήριξης των επενδύσεων σ’ αυτούς τους δυο σημαντικούς οικονομικούς τομείς του νησιού. Συνέχισε σημειώνοντας ότι η χώρα δεν είναι ακόμα σε θέση να ανταγωνιστεί μεγάλες χώρες όπως την Αμερική ή την Αγγλία, αλλά ότι με την προϋπόθεση ότι θα αρχίσει να παράγει από τον πλούτο που διαθέτει, η Ελλάδα μπορεί να φτάσει σε επίπεδο ανάπτυξης ανάλογο με εκείνο των ανεπτυγμένων χωρών, εφόσον το κάνει με αργά και σταθερά βήματα.

Απαντώντας σε ερώτηση της Επιτετραμμένης σχετικά με την αύξηση του τουρισμού, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι ο σημερινός αριθμός των, κατά μέσο όρο, 1,5 εκατ. επισκεπτών του νησιού μπορεί να διπλασιαστεί εφόσον υπάρξει η υποδομή που θα μπορέσει να στηρίξει την φιλοξενία τους. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ολοκλήρωση των βιολογικών καθαρισμών, των έργων βελτίωσης του αεροδρομίου και στην περαιτέρω δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Επίσης τόνισε τη σημασία σύνδεσης του τουριστικού τομέα με τον πρωτογενή τομέα, και την ανάγκη απορρόφησης των προϊόντων του από τους επισκέπτες, υπογραμμίζοντας ότι λόγω του σχεδόν ανέπαφου φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης, τα προϊόντα της είναι αρίστης ποιότητας και υψηλής βιολογικής αξίας. Στα Χανιά, συνέχισε ο κ. Βουλγαράκης, μπορούν να παραχθούν όλα όσα παράγονται σε ολόκληρη την υφήλιο. Ο τόπος αυτός είναι ένας παράδεισος που πρέπει πάση θυσία να διαφυλάξουμε.

Η συζήτηση στράφηκε στις δυνατότητες επένδυσης που υπάρχουν στο νησί, και στην ανάγκη αλλαγής των σχετικών γραφειοκρατικών διαδικασιών για την προσέλκυση επενδυτών. Ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τον πρωτογενή τομέα, τον τομέα της μεταποίησης και τον ξενοδοχειακό τομέα. Επεσήμανε όμως ότι τροχοπέδη παραμένει ο κρατικός μηχανισμός που δεν διευκολύνει αυτές τις επενδύσεις. Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από δάνεια, αλλά από τεχνογνωσία η οποία θα την βοηθήσει στην καλύτερη οικονομική διαχείριση και στη μείωση της γραφειοκρατίας. Παρά τη διοικητική μεταρρύθμιση, το κεντρικό κράτος κράτησε το 90 % της διοίκησης, μεγάλο λάθος, κατά τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, που δένει τα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης και την καθιστά ανήμπορη να βοηθήσει προς την παραπάνω κατεύθυνση. Τέλος, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι οι διοικητικές αυτές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα δεν έχουν κόστος, και ότι αν δεν γίνουν εν τοις πράγμασι άμεσα, η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση.

Τελειώνοντας, η Επιτετραμένη και ο Διοικητής της Αμερικάνικης Ευκολίας Σούδας ευχαρίστησαν τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για τις προσπάθειές του να εξομαλύνει το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια  απέναντι στους υπηκόους της χώρας τους. Ο κ. Βουλγαράκης υπογράμμισε ότι οι αρχές της κρητικής φιλοξενίας επιβάλλουν αυτές τις προσπάθειες για ομαλότερες σχέσεις με τους ξένους επισκέπτες, τους οποίους τόσο ανάγκη έχει η οικονομία του τόπου μας.

Η συνάντηση έληξε με ανταλλαγή δώρων και με τις ευχές του κ. Αντιπεριφερειάρχη για καλή επιτυχία στα καθήκοντα της Επιτετραμμένης της Αμερικάνικης Πρεσβείας και του νέου Αρχηγού του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook