Χανιά | Σοκαριστικά στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα παρουσιάστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο

χανιά-σοκαριστικά-στοιχεία-για-τα-τρο-369001

Πολύ απογοητευτικά είναι τα στοιχεία σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα, όπως αυτά δόθηκαν στο εργαστήριο οδικής ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Για την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα μίλησε η κυρία Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, πρόεδρος του ινστιτούτου οδικής ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» η οποία είπε: «Οι νέοι είναι αυτοί που πλήττονται πιο πολύ από τα τροχαία και έτσι στοχεύουμε σε αυτούς με δράσεις και παρεμβάσεις. Τα στατιστικά δείχνουν πως στην Ελλάδα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, παρότι είχαμε μία μείωση την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό των θανατηφόρων δυστυχημάτων έχει ανέλθει στο 53%».

Τα στοιχεία των δύο τελευταίων χρόνων είναι πολύ αποκαρδιωτικά καθώς υπάρχει μία αύξηση των τροχαίων λόγω κυρίως της κρίσης, της κακής ψυχολογικής κατάστασης, της έλλειψης υποδομών κυρίως της κακής συμπεριφορά του οδηγού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κα Δανέλλη – Μυλωνά, δύο άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους σε κάποιον δρόμο της Ελλάδας και άλλοι τρεις μένουν με μόνιμη αναπηρία, λόγω κάποιου τροχαίου ατυχήματος ή δυστυχήματος.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι στην Ελλάδα σήμερα αντιστοιχούν 72 νεκροί σε τροχαία ανά 1.000.000 πληθυσμού, όταν στην Ευρώπη ο αντίστοιχος αριθμός είναι 50 νεκροί ανά 1.000.000 πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί η αύξηση παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο του 2016 (8,9%) σε τροχαία που προκάλεσαν θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό ατόμων σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία έρευνας που έκανε το Ίδρυμα και αφορούν τα τροχαία το έτος 2015 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτά οι παθόντες ήταν 14838 εκ των οποίων οι 805 έχασαν τη ζωή τους και 928 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Το 2015 σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στις περιοχές Λευκάδας και Ροδόπης δεν καταγράφηκε θανατηφόρο τροχαίο ενώ η μεγαλύτερη αύξηση νεκρών σε σχέση με το 2014 καταγράφηκε σε άτομα , συν 25 στην Αττική , συν 17 στη Μεσσηνία , συν 8 στη Ζάκυνθο και συν 7 στο Λασίθι.

Στον αντίποδα η μεγαλύτερη μείωση για την ίδια περίοδο καταγράφηκε στη Λάρισα , μείον 12 και την Καρδίτσα μείον 10.

Ως οι περισσότερο επικίνδυνες περιοχές της χώρας για την ύπαρξη τροχαίου στην έρευνα καταγράφονται τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες, ενώ σε σύνολο επικράτειας και οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν το 2015 την ταχύτητα φθάνοντας τις 173.476, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 10,6% του συνόλου των παραβάσεων.

Ομιλητές ήταν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, ο Διοικητής Τροχαίας Χανίων Γιάννης Βλαχάκης, o νευροχειρουργός Αντώνης Κρασουδάκης, ο αντιπρόεδρος Συλλόγου ΠΡΟ.ΤΑ Μανώλης Χουρδάκης και ο πρόεδρος του πανελληνίου συλλόγου αρωγής και αλληλεγγύης οικογενειών θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων «Άγιος Χριστόφορος», Σταύρος Πολέντας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook