Χανιά | Προβληματισμός για το Γενικό Πολεοδομικό στην συνάντηση με επικεφαλής παρατάξεων και πρώην δημάρχους

χανιά-προβληματισμός-για-το-γενικό-πο-626973

Τους πρώτους προβληματισμούς τους για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Καλλικρατικού δήμου  Χανίων εξέφρασαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και πρώην δήμαρχοι, στην ενημερωτικού χαρακτήρα συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί με τους μελετητές του Γ.Π.Σ. και τον δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα.

Ο προβληματισμός μεταξύ άλλων αφορούσε μεταξύ άλλων το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου και το τι ακριβώς προβλέπει το Γ.Π.Σ. όταν αυτό έρθει στην κυριότητα του δήμου Χανίων, το αν προβλέπεται επέκταση του σχεδίου και κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο, την χωροθέτηση των ΚΤΕΛ, τα οδικά δίκτυα και τις συνδέσεις που προκύπτουν από αυτά, την Παλιά Πόλη και τις χρήσεις γης στα όρια της, αλλά και τον κάμπο της Αγιάς και τις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας.

Κοινή διαπίστωση πάντως όλων ήταν πως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αποτελεί το κυρίαρχο εργαλείο ανάπτυξης, που όπως είπε ο δήμαρχος Χανίων, μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα να προβλέψουμε τις μελλοντικές μας ανάγκες, αλλά δίνει την δυνατότητα και σε κάθε δημότη να γνωρίζει πως μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία του.

Στην σημερινή ενημερωτική διαδικασία συμμετείχαν, η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού «Χανιά Μαζί για το δήμο μας» κα Νάνσυ Αγγελάκη, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης 100/5 κ. Άρης Παπαδογιάννης, ο επικεφαλής του συνδυασμού Πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο Άνθρωπος» κ. Γιάννης Σαρρής, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Παπαντωνάκης.

Επίσης παραβρέθηκαν οι πρώην δήμαρχοι Γιάννης Περάκης, Μανώλης Κεμεσίδης, Γιώργος Τσαπάκος, και Μανώλης Σταματάκης.

Σε δήλωση της η κα Αγγελάκη αναφέρθηκε στις κυκλοφοριακές συνδέσεις, έκανε λόγο για απαραίτητες επεκτάσεις πόλεως προς των πρώην δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου που δεν υφίστανται, ενώ σε ότι αφορά το στρατόπεδο Μαρκοπούλου τόνισε πως υπάρχουν αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων που κάνουν λόγο για χώρους πρασίνου, σχολειου και αθλητισμού. Επίσης έγινε αναφορά και στο ΚΤΕΛ

Σημειώνεται, πως η συζήτηση για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου έγινε γιατί το Γ.Π.Σ προβλέπει στο 20% ποσοστό της συνολικής έκτασης, κτίρια που θα στεγάσουν διοικητικές λειτουργίες.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης 100/5 κ. Άρης Παπαδογιάννης είπε πως το Γ.Π.Σ. είναι το κυρίαρχο εργαλείο για την ανάπτυξη όλου του νομού.

Ο κ. Παπαδογιάννης χαρακτήρισε ως κυρίαρχο το στάδιο της διαβούλευσης καθώς μπορεί ο καθένας να εκφράσει την άποψη του.

Τόνισε επίσης πως αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μπορέσουμε να δούμε το σχέδιο ως ένα ενιαίο σύνολο που θα αφορά ολόκληρο τον Καλλικρατικό δήμο. Επεσήμανε παράλληλα πως μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην Παλιά Πόλη ενώ αναφάρθηκε και στο θέμα του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

Ο κ. Γιάννης Σαρρής, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών είπε ότι απαραίτητη σε αυτή την διαδικασία είναι η συναίνεση.

Σημείωσε ότι απαραίτητο σε αυτό το διάλογο είναι το να συμμετάσχουν ενεργά και οι δημοτικές ενότητες, ενώ επεσήμανε πως το Γ.Π.Σ θα πρέπει να συμβάλει όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του δήμου.

Με την σειρά του και ο κ. Σαρρής αναφέρθηκε στον Στρατόπεδο Μαρκοπούλου και στις προηγούμενες αποφάσεις του δημοτικού Συμβουλίου Χανίων που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Παπαντωνάκης πως αν το πολεοδομικό είχε εφαρμοστεί νωρίτερα δεν θα είχαν προκύψει τα σημερινά προβλήματα με τις καταπατήσεις ρεμάτων, τις ελλείψεις σχολικών και αθλητικών χώρων κοκ.

Ο κ. Παπαντωνάκης εξέφρασε την επιφύλαξη του για το ότι προτείνεται η πολεοδόμηση έκτασης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου διερωτώμενος ποιοι θα εκμεταλλευτούν αυτά τα κτίρια.

Τέλος από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, είπε ότι η δημοτική αρχή έκρινε ως πολύ χρήσιμη “Πρόκειται για μια σημαντική διαδικασία διαλόγου με τους Δημάρχους των πρώην Καποδιστριακών Δήμων και τους επικεφαλής των παρατάξεων, καθώς είναι πολύ χρήσιμο να ακούμε παρατηρήσεις και προτάσεις επί της ενιαίας πλέον διαδικασίας εκπόνησης του Γ.Π.Σ., που αφορά όλο τον Δήμο Χανίων.

Μετά από τόσα χρόνια καθυστερήσεων, η παρούσα δημοτική αρχή προωθεί την τελική πλέον φάση του Γ.Π.Σ, δείχνοντας την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο για το Δήμο Χανίων, χωρίς να υπολογίζει το όποιο πολιτικό κόστος προκύψει.

Καλώ όλους τους συνδημότες μας και τους φορείς να ενημερωθούν για τις προτάσεις του Γ.Π.Σ. και μέσα στο προβλεπόμενο δίμηνο διαβούλευσης να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους. Μάλιστα, πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι μετά την έγκριση του Γ.Π.Σ. είναι πολύ δύσκολη η αναθεώρησή του σε σύντομο χρόνο.

Εργαζόμαστε και προβλέπουμε για το μέλλον. Το όφελος, που θα προκύψει, είναι η εξασφάλιση της κάλυψης κοινωφελών υποδομών για τις μελλοντικές ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας, ώστε οι συμπολίτες μας να γνωρίζουν ταυτόχρονα πώς μπορούν να αξιοποιήσουν και να εξασφαλίσουν την περιουσία τους”.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook