Χανιά | Ποια μαγαζιά θα είναι ανοικτά την Κυριακή των Βαΐων

χανιά-ποια-μαγαζιά-θα-είναι-ανοικτά-τη-0

Για ακόμη μια φορά στα Χανιά αναμένεται αλαλούμ

Όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα σε όλη τη Ελλάδα, βάσει του νόμου 4177/2013, θα είναι ανοικτά την Κυριακή των Βαΐων 1 Απριλίου 2018, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11:00 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (τα πολυκαταστήματα θα είναι ανοιχτά έως τις 8 το βράδυ).

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι: «Ο Εμπορικός σύλλογος Χανίων διευκρινίζει ότι η απόφαση του για την Κυριακή 1 Απριλίου ( των Βαΐων) είναι να παραμείνουν τα καταστήματα κλειστά.
Κατά συνέπεια, προτρέπουμε τους συναδέλφους να κρατήσουν τα καταστήματα τους κλειστά -όπως μας έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν- και να αποδείξουν για άλλη μία φορά στην πράξη, την αποφασιστικότητα τους για την περιφρούρηση της Κυριακάτικης αργίας».

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι, όσον αφορά στα Χανιά, οι αλυσίδες των καταστημάτων να είναι ανοιχτά, ενώ κάποιοι μαγαζάτορες του κέντρου, να δηλώνουν ότι δεν θα σεβαστούν την άποψη του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και θα ανοίξουν κανονικά τα μαγαζιά τους.

Τα σούπερ μάρκετ ΣΥΝΚΑ την Κυριακή 1 Απριλίου (των Βαΐων) θα είναι ανοικτά, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Κλειστά θα παραμείνουν μόνο τα υποκαταστήματα στις οδούς:

  • Κ. Μητσοτάκη
  • Κυδωνίας
  • Μιχελογιάννη
  • Χορτατσών
  • Αποκορώνου
  • Καστέλι Αγορά

Στο μεταξύ η Ε.Σ.Ε.Ε με εγκύκλιό της για την Κυριακή των Βαΐων στις 01/04/2018, διευκρινίζει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων και το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων την ημέρα της Πρωταπριλιάς – Κυριακή Βαίων – 01/04/2018:

«H Κυριακή των Βαΐων δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο – επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι. Δεδομένου λοιπόν του χαρακτήρα της ημέρας ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενούς τους».

Πρέπει να επισημάνουμε ότι υφίστανται περιπτώσεις που η Κυριακή των Βαίων έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ρυθμίσεις, όπως π.χ. με Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κ.λπ. Στις περιπτώσεις αυτές -και μόνο τότε- οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο, καθώς η ημέρα προσλαμβάνει τον χαρακτήρα της υποχρεωτικής αργίας και η απασχόληση σε αυτήν το ίδιο.

Πως πληρώνεται η εργασία την Κυριακή των Βαίων – Κυριακή 01/04/2018

Ειδικά για την συλλογική σύμβαση, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι δεν ισχύει πλέον η καθιέρωση της υποχρεωτικής αυτής αργίας για τις περιπτώσεις που προβλεπόταν σε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ, η οποία έληξε και μετά την πάροδο της υποχρεωτικής παρέκτασης δεν υπεγράφη νέα σύμβαση. Ελλείψει λοιπόν ισχύουσας κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ, μόνο η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής αργίας σε επιχειρησιακή σύμβαση εξασφαλίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της ημέρας ως τέτοιας αλλά βεβαίως αφορά μόνο την συγκεκριμένη επιχείρηση.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook