Χανιά | Παιδιά στην αναμονή για μυελό των οστών

χανιά-παιδιά-στην-αναμονή-για-μυελό-τω-66618

xeriaaspromauroΣτην αναμονή για μεταμόσχευση βρίσκονται παιδιά από τα Χανιά τα οποία νοσούν από καρκίνο, καθώς δεν υπάρχουν εθελοντές δότες μυελού των οστών που θα τους χαρίσουν μία δεύτερη ευκαιρία ζωής.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, στην Ελλάδα, καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια του αίματος, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών από συγγενή ή εθελοντή δότη είναι πλέον μια καθιερωμένη θεραπευτική μέθοδος και για ορισμένα νοσήματα του αίματος αποτελεί τη μοναδική θεραπεία. Δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός ασθενών δε διαθέτει ιστοσυμβατό δότη Μυελού των Οστών.

H χώρα μας σήμερα είναι η τελευταία στην Ε.Ε. σε εθελοντές δότες Μυελού των Οστών με 15.000 δότες, την ώρα που η γειτονική Κύπρος έχει 120.000 εθελοντές δότες που αντιπροσωπεύουν το 14% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με τον διευθυντή της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία κ. Στέλιο Γραφάκο.

120.000 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – 15.000 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οπως επεσήμανε στα «Χ.Ν.» ο διευθυντής Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία, «δυστυχώς ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην Ελλάδα είναι μικρός. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 21 εκατομμύρια εθελοντές δότες μυελού των οστών και χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους μπορούμε και κάνουμε μεταμοσχεύσεις σε ασθενείς που κινδύνευε η ζωή τους και θα πέθαιναν αν δεν υπήρχαν αυτοί οι εθελοντές. Επομένως οι δότες αυτοί προσφέρουν στην κυριολεξία ζωή σε ορισμένα άτομα που έχουν βαριά νοσήματα. Στην Ευρώπη αυτή η εθελοντική προσφορά δοτών μυελού των οστών είναι ανεπτυγμένη σε πολλές χώρες. Το λαμπρότερο παράδειγμα είναι η Κύπρος που έχει 120.000 εθελοντές δότες που αντιπροσωπεύει το 14% του πληθυσμού της Κύπρου. Στην Ελλάδα έχουμε 25.000 καταγεγραμμένους εθελοντές, πολλοί από τους οποίους όμως δεν είναι συνειδητοποιημένοι και γι’ αυτό αρνούνται να προχωρήσουν τη διαδικασία. Ετσι υπολογίζουμε ότι στην πραγματικότητα οι Ελληνες εθελοντές δότες είναι περίπου 15.000».

Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο «έχουν γίνει προσπάθειες τα τελευταία χρόνια κυρίως από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρία και έχει ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να γίνουν εθελοντές. Εχει δημιουργηθεί στην Πάτρα το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών Πανεπιστημίου Πατρών που μέσα σε δύο χρόνια έχει εγγράψει 3.000 ευαισθητοποιημένους ανθρώπους εθελοντές και που ήδη δύο από αυτούς έχουν δώσει μόσχευμα για Έλληνες. Επειδή όμως οι αριθμοί των εθελοντών δοτών είναι ακόμη πάρα πολύ μικροί γίνεται μια προσπάθεια από τον Σύλλογο «Ελπίδα» να φτιαχτεί στο Νοσοκομείο Αγ. Σοφία ένα Κέντρο Εθελοντών Δοτών που θα συνεργάζεται και με την Κύπρο και με την Πάτρα, με την ελπίδα σε μια πενταετία να έχουμε έναν αξιοπρεπή αριθμό εθελοντών δοτών που να ξεπερνάει τις 60.000».

Τις μεγάλες ανάγκες σε ανθρώπους που νοσούν από καρκίνο και χρειάζονται μεταμόσχευση επεσήμανε ο διευθυντής Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι κάθε χρόνο 150 ασθενείς ενήλικοι ή παιδιά περιμένουν να βρουν μόσχευμα από ξένο δότη γιατί δεν έχουν συμβατό δότη στην οικογένειά τους και κινδυνεύει η ζωή τους άμεσα. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκουν μόσχευμα από χώρες του εξωτερικού που είναι πιο ευαισθητοποιημένες π.χ. τη Γερμανία, την Κύπρο, την Ιταλία. Όσοι όμως δεν μπορούν να βρουν, κινδυνεύει να χαθεί η ζωή τους ή πολλές φορές ενώ βρίσκονται στην αναμονή χάνεται πολύτιμος χρόνος και πεθαίνουν. «Οι Έλληνες πρέπει να ευαισθητοποιηθούν αφού ενημερωθούν σωστά» σημείωσε.

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των επιζώντων του καρκίνου, που εορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, ο σύλλογος Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης «Ορίζοντας» διοργανώνει τριήμερη εκδήλωση με θέμα τη δωρεά μυελού των οστών από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 5 Ιουνίου, 6μ.μ. – 9μ.μ. στο ξενοδοχείο ΑΚΑΛΗ.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας προκειμένου να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών. Στην εκδήλωση έχει κληθεί ως βασικός ομιλητής ο Ηρακλής Κάιλας, που νίκησε τον καρκίνο μετά από επιτυχή μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ο Ηρακλής θα παρουσιάσει την προσωπική του εμπειρία μέσω αφήγησης και μέσω έκθεσης πινάκων ζωγραφικής που δημιούργησε καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας και ανάρρωσης.

Μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο Ηρακλής επεσήμανε τη σημασία του να είναι γίνει κάποιος συνειδητοποιημένα δότης μυελού των οστών καθώς πολλά άτομα ενώ αρχικά εγγράφονται, στη συνέχεια όταν υπάρχει ανάγκη για κάποιον συμβατό ασθενή που νοσεί και χρειάζεται μόσχευμα, κάνουν πίσω και δεν προχωρούν την διαδικασία, με κίνδυνο για την ζωή του. «Πρέπει ό,τι κάνουμε, να το κάνουμε συνειδητά και να ξέρουμε πως έτσι δίνουμε ζωή αλλά παίρνουμε και ζωή. Η δωρεά μοσχεύματος είναι μια πράξη αλτρουισμού και γενναιοδωρίας. Μπορεί σήμερα το δικό σου μόσχευμα να χαρίζει ζωή σε κάποιον άγνωστο ασθενή, αύριο όμως κάποιος άλλος εθελοντής μπορεί να χαρίσει ζωή σε σένα ή σε κάποιο δικό σου συγγενικό πρόσωπο. Δίνεις μια νέα ζωή σε έναν άνθρωπο χωρίς να είναι επώδυνο για σένα, γίνεσαι μάνα, πατέρας, αδερφός. Ομως αν κάνεις πίσω, είναι επώδυνο και επικίνδυνο γι’ αυτόν που στήριξε την ελπίδα της ζωής του σε σένα» επεσήμανε.

Τι είναι εθελοντής δότης μυελού των οστών…

Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών Χαρίζει Ζωή στους συνανθρώπους του που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες αιματολογικές παθήσεις. Εάν είσαι μεταξύ 18-50 χρονών και σε καλή κατάσταση υγείας (ιατρικά κριτήρια) μπορείς να γίνεις και εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ένταξή στη δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών δεν σημαίνει και δωρεά μοσχεύματος.

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι η εγγραφή Ελλήνων στο αρχείο δοτών είναι σημαντική γιατί λόγω ομοιοτήτων μεταξύ ομοεθνών, είναι πολύ πιθανότερο να βρεθεί συμβατός δότης για έναν ελληνικής καταγωγής ασθενή στην Ελληνική δεξαμενή δοτών. Εχει υπολογιστεί με στατιστικά μοντέλα ότι μια χώρα με περίπου 10.000.000 ομοεθνών, όπως η Ελλάδα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια πιθανότητα εύρεσης συμβατού δότη για έναν ασθενή της τάξεως του 60-80% στην δικιά της δεξαμενή, αν διέθετε περίπου 180.000 – 200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες. Για αυτό τον λόγο είναι καθοριστικό να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών, που σήμερα είναι λιγότεροι από 22.000.

Πώς μπορώ να γίνω εθελοντής δότης;

Χρειάζεται δειγματοληψία αίματος (λήψη 5-6 ml αίματος – λιγότερο από ό,τι χρειάζεται μια απλή γενική εξέταση αίματος) ή λήψη επιχρίσματος από το στόμα, αρκεί ο εθελοντής να είναι πλήρως υγιής. Η δωρεά πραγματοποιείται από το αίμα με μια μέθοδο που ονομάζεται λευκαφαίρεση. Είναι δηλαδή σαν να δίνεις αίμα.

 

Πηγή : Χανιώτικα νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook