Χανιά | «Πάρτι» παρα-οικονομίας στο χώρο της εστίασης | Τι αλλάζει στην υγειονομική νομοθεσία

χανιά-πάρτι-παρα-οικονομίας-στο-χώρ-120953

epimelitirio21jan6Απλούστευση της νομοθεσίας, αυστηρότεροι έλεγχοι και αυτο-έλεγχος των επαγγελματιών, είναι τα ζητούμενα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να διατηρηθεί η καλή εικόνα των Χανίων στους επισκέπτες, όπως επισημάνθηκε το μεσημέρι, σε ενημερωτική ημερίδα σχετικά την νέα Υγειονομική Διάταξη, στο Επιμελητήριο Χανίων.

Κατά τη διάρκειά της, δεκάδες επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις αλλαγές στο νόμο που ήδη ισχύουν σχετικά με τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών.

epimelitirio21janΒασικές αλλαγές

«Η νέα ΚΥΑ ήρθε για να εναρμονίσει την ελληνική με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υπάρχουν κάποιες αλλαγές ως προς την κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων, έχουμε διεύρυνση του πεδίου δράσης κάποιων επιχειρήσεων, εισάγεται η υποχρεωτική εκπαίδευση όλων όσων δουλεύουν στα καταστήματα και κάποιες βελτιώσεις στο θέμα των αδειών.

Η κυριότερη αλλαγή ωστόσο, είναι η εισαγωγή των μοντέλων HASP, τα οποία μετατοπίζουν μεγάλο μέρος της ευθύνης της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, στους ίδιος τους επαγγελματίες, οι οποίοι θα πρέπει να αυτό-ελέγχονται», όπως εξήγησε ο κ. Δημήτρης Νικολακάκης, διευθυντής δημόσιας υγείας της περιφερειακής ενότητας Χανίων.

Οι λίγοι δυσφημούν τους πολλούς 

«Απευθυνόμαστε σε 2.000 περίπου καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του νομού, τα οποία με τη σειρά τους απευθύνονται σε ντόπιους και σε επισκέπτες και καθώς η βασική πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας μας πλέον είναι ο τουρισμός, πρέπει, με κάθε τρόπο, να την προασπίσουμε», τόνισε  και διαπίστωσε προθυμία από τους καταστηματάρχες της εστίασης να πάνε στην υπηρεσία και να ενημερωθούν.

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο, εκτίμησε ότι  το 99% των καταστημάτων, τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται. » Δυστυχώς όμως υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό επαγγελματιών που δεν το κάνουν και υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν την καλή εικόνα των Χανίων», είπε.

Ανοίγουν περισσότεροι απ’ όσους κλείνουν

«Μιας και ο μοναδικός κλάδος που εμφανίζει περισσότερες ενάρξεις από διαγραφές τα τελευταία χρόνια είναι ο κλάδος των υπηρεσιών της εστίασης, επιβάλλεται όλοι να γνωρίζουν πριν ξεκινήσουν μια επιχείρηση να γνωρίζουν τι ισχύει ως νομοθεσία» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Μαργαρώνης. 

Ζητούν απλούστερους νόμους και καλύτερους ελέγχους

Ο ίδιος, αναφέρθηκε σε δύο πράγματα που αποτελούν, όπως είπε «εμπόδια»:

«Το πρώτο είναι ότι οι νόμοι είναι περίπλοκοι και πολλοί και ζητούμε απλούστευση, ώστε να γίνεται η διαδικασία έναρξης μιας επιχείρησης σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό των τριών έως έξι μηνών που ισχύει τώρα, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο.

Το δεύτερο είναι ότι οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους. Γιατί από τη  μία βλέπουμε επιχειρήσεις που παλεύουν να καεφαρμόζουν το νόμο και απ’ έξω το παραεμπόριο ανθεί  χωρίς να υπάρχει κανείς έλεγχος. Γι’ αυτό θα πρέπει εντός των ημερών να γίνει μια σύσκεψη με την αστυνομία, το υγειονομικό και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», είπε, επισημαίνοντας ότι η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας επέφερε τεράστιο παραεμπόριο και παραοικονομία και στον κλάδο της εστίασης.

Σε καλό δρόμο

«Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους επιχειρηματίες τους εστίασης για την καινουρια νομοθεσια και θεωρώ ότι πρέπει σιγά-σιγά να εναρμονίζομαστε με το ευρωπαϊκό πλαίσιο» δήλωσε από την πλευρά του  Συλλόγου Εστίασης Νομού Χανίων, ο πρόεδρος κ. Μπουρδαντωνάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι αλλαγές που γίνονται «είναι σε καλό δρόμο».

Τη συνάντηση, συνδιογράνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και ο Σύλλογος Εστίασης Νομού Χανίων, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χανίων.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook