Χανιά | Με το… καρότο και το μαστίγιο το ελαιόλαδο στο τραπέζι των εστιατορίων

χανιά-με-το-καρότο-και-το-μαστίγιο-το-754779

Με την ανάδειξη της αξίας -και κυρίως της υπεραξίας- του ελαιολάδου από την μία πλευρά και υπό την απειλή προστίμων σε όσους δεν συμμορφωθούν από την άλλη, συνεχίζεται η προσπάθεια ώστε το «χρυσάφι της Κρήτης» να βρει τον δρόμο του στα τραπέζια των επιχειρήσεων εστίασης.

Σημαντικές επισημάνσεις για το θέμα έγιναν από ειδικούς επιστήμονες, μάγειρες – σεφ και αυτοδιοικητικούς στην ημερίδα για την παγκόσμια ημέρα ελαιολάδου που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) με την Περιφέρεια και Δήμους του νησιού, την Τετάρτη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΜΑΙΧ στα Χανιά.

Θα ωφεληθούν οι εστιάτορες, όχι οι ελαιοπαραγωγοί 

«Θεωρούμε πως η παρουσία του ελαιολάδου και η σωστή χρήση του στην εστίαση των τουριστών, έχει αρκετά μεγάλη και κρίσιμη σημασία τα τελευταία χρόνια. (…) «Οι περισσότεροι τουρίστες, ιδίως εκείνοι που είναι μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, προφανώς ενδιαφέρονται για την υγεία τους και εφόσον έχουν πειστεί ότι το ελαιόλαδο είναι καλό για την υγεία, είναι φυσικό να το προτιμούν. Είναι διατιθεμένοι δε, να πληρώσουν και παραπάνω για τις μερίδες που είναι παρασκευασμένες με ελαιόλαδο, συνεπώς δεν υπάρχει το κόστος που ισχυρίζονται μερικοί» τόνισε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Δρ Νίκος Μιχελάκης. «Νομίζουν ότι ο νέος νόμος για τη χρήση τυποποιημένου ελαιολάδου στην εστίαση είναι για να ωφεληθούν οι παραγωγοί. Η Κρήτη παράγει 100 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου ετησίως, ακόμα και ο κάθε τουρίστας να φτάσουμε να καταναλώνει 70ml την ημέρα -που είναι άπιαστο όνειρο- η ποσότητα που θα καταναλώνεται θα είναι αμελητέα για τους ελαιοπαραγωγούς, καθώς θα φτάνει μετά βίας το 2% της συνολικής παραγωγής. Αυτή που θα ωφεληθούν θα είναι οι ίδιοι» τόνισε. 

Χρησιμοποιούν σπορέλαια και μάλιστα… χιλιοκαμμένα 

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σπορέλαια και μάλιστα… πολυτηγανισμένα. «Επομένως είναι και στη γεύση και στην ποιότητα πάρα πολύ υποδεέστερα. (…) Εξάλλου δΔεν φταίνε τα φυτά που τα παράγουν αλλά ο τρόπος εξαγωγής, με χημικές μεθόδους συνεπώς τα λάδια αυτά έχουν χημικά κατάλοιπα» τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Τσιβουράκης, αρχιμάγειρας στο ξενοδοχείο ΜΙΝΩΑ παρουσίασε στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ως προς την καταλληλότητα των λαδιών που χρησιμοποιούνται καταλήγοντας στο ότι το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο στο τηγάνισμα «γιατί πρώτα απ’ όλα έχει ιδιότητες που απορροφώνται και μεταφέρονται στον οργανισμό και πολύ σημαντικότερο ότι διαρκεί περισσότερο η ζωή του μέσα στο τηγάνι, όταν φυσικά το σεβόμαστε». Και ο ίδιος, εκτίμησε πως οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης «δεν το χρησιμοποιούν γιατί είναι περισσότερο θέμα κόστους. Δεν σκέφτονται όμως ότι σε βάθος χρόνου συμφέρει» κατέληξε.

«Τσουχτερά» τα πρώτα πρόστιμα – Αυξάνονται οι έλεγχοι

Πάντως οι έλεγχοι για την τήρηση του νόμου έχουν ήδη ξεκινήσει από το αρμόδιο τμήμα της Π.Ε. Χανίων. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, Απόστολο Βουλγαράκη: «Υπάρχει εντολή από το Υπουργείο να αυξηθούν οι έλεγχοι. Έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι και οι αλληλοκαταγγελίες βέβαια μεταξύ των εταιριών που κάνουν την τυποποίηση. Ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε πολλές περιπτώσεις. Μιλάμε για πολύ αυστηρά πρόστιμα από 500 ευρώ μέχρι 5.000 ευρώ» τόνισε.

«Να μην μιζεριάζουν οι ξενοδόχοι»

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης: «Ας μη μιζεριάζουν οι ξενοδόχοι ότι το ελαιόλαδο είναι πιο ακριβό απ’ τα σπορέλαια. πρέπει να αντιληφθούμε όλοι την υπεραξία του προϊόντος αυτού. Δεν χρειάζεται να είμαστε στον δρόμο για να κάνουμε επανάσταση, μπορούμε να ξεκινήσουμε από αυτά, διότι σε κάποια πράγματα είμαστε πολύ δουλοπρεπείς. (…) «Αν εξαφανιστούν οι κτηνοτρόφοι μας και οι παραγωγοί μας θα είμαστε έρμαια των πολυεθνικών» τόνισε.

«Με τα σπορέλαια ρίχνουν το κέρδος τους»

Την πεποίθησή του ότι τα κακής ποιότητας γεύματα και οι φθηνές πρώτες ύλες προσελκύουν κακής ποιότητας τουρισμό, εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας: «Το ελαιόλαδο ως προϊόν έχει μια τεράστια δυναμική. Ίσως κάποιοι νομίζουν ότι χρησιμοποιώντας σπορέλαια ρίχνουν το κόστος όμως στην πραγματικότητα ρίχνουν το κέρδος τους» τόνισε και προσέθεσε: «Βλέπω στα Χανιά να πωλούνται σταφύλια από την Αργεντινή. Ελεύθερη αγορά είναι, δεν μπορείς να το απαγορεύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι τα αγοράζουν. Βλέπω στα πρωινά των ξενοδοχείων, χείριστης ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα. Αυτά όμως, προσελκύουν αυτό ακριβώς που δεν θέλουμε: Φθηνό, κακής ποιότητας τουρισμό» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Αναπτύσσεται ο γαστρονομικός τουρισμός 

Στην δυναμική της Δυτικής Κρήτης στον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού αναφέρθηκε ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μεγάλης έρευνας για τον τουρισμό του ΜΑΙΧ του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Ένωσης Ξενοδόχων που επικαλέστηκε, το 30% των επισκεπτών στην Δυτική Κρήτη, έρχονται για την γαστρονομία ενώ από αυτούς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αγοράζει ελαιόλαδο για να πάρουν μαζί τους.

Θετικός ο σύλλογος εστίασης

Την εκτίμησή της πως η νέα νομοθεσία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, έκανε η πρόεδρος του συλλόγου εστίασης, Άννα Σαματά, ζητώντας το μέτρο να επεκταθεί και στα ξενοδοχεία.

Η ημερίδα περιελάμβανε και εργαστηριακό μέρος για επιχειρηματίες εστίασης, με οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου και προτάσεις για την σωστή χρήση του από διακεκριμένους σεφ.

Ο κ. Μανώλης Παπουτσάκης, σεφ και παρουσιαστής σε μαγειρική εκπομπή, μίλησε για το πώς μπορεί μια ήδη έτοιμη παρασκευή -δηλαδή αν έχεις ήδη μαγειρέψει ένα κρέας ή έχεις βράσει μια σαλάτα- πως με λίγες σταγόνες νωπό ελαιόλαδο μπορείς να αναδείξεις τις γεύσεις του δηλαδή να ανεβάσεις γευστικά ένα πιάτο.

«Θεωρείται μια ακριβή προτίμηση για τα εστιατόρια και αυτό είναι κάτι που αποτρέπει πολλούς από το να το χρησιμοποιούν. Στην πραγματικότητα κατά τη γνώμη μου είναι φτηνό. Διότι ανεβάζει τόσο πολύ ένα πιάτο που αξίζει κάθε σεντς. Με το λάδι μόνο να κερδίσεις μπορείς κι ας το αγοράζεις πιο ακριβά.» τόνισε, σε δήλωσή του πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

zarpanews.gr

2 thoughts on “Χανιά | Με το… καρότο και το μαστίγιο το ελαιόλαδο στο τραπέζι των εστιατορίων

  1. O κ. Μπαουρακης, ο Γιωργος, ανηκει στο καρτελ του τυποποιημενουυ ελαιλαδου & ταιζει τον κοσμο με ασυναρτησιες! Η πλειοψηφια του φτηνου μαζικου τουρισμου ερχονται με Ryan (ας ειναι καλα οι ανθρωποι) ΤUI, Norwegian, Easy κλπ, με 1 χειραποσκευη που παει στο overhead compartment (απο πανω απο την καθια) που απαγορευονται τα υγρα, επιτρεπωνται μονο ποσοτητες <100ml, τι ελαιολαδο αγοραζουν οι τουριστες, απο τα KAE; Ας μας δωσουν τα ΚΑΕ τα στατιστικα τους που τα εκανα κανα 2 χρονια, για να μαθουμε ποσο ντοπιο ελαιολαδο αγοραζουνε! Μηπως αγοραζουνε συσκευασιες χωρητικοτητας δακτυλιθρας;

  2. Αν νομίζουμε ότι το πρόβλημα της τιμής ελαιολάδου θα λυθεί με την υποχρεωτική αγορά συσκευασμενου ελαιολάδου από τα εστιατόρια είμαστε πολύ μακριά νυχτωμένοι. Οι ποσότητες που παράγει η Κρήτη και ειδικά τα Χανιά δεν μπορούν να απορροφηθούν απο τα εστιατόρια που και αυτά προσπαθούν να επιβιώσουν από τις φορολογικές και εισφορολογικές επιβαρύνσεις.
    Εδω θα ήθελα να δω τους περισπουδαστους πολιτικούς μας που γυρίζουν προεκλογικά και τάζουν να είχαν καταρτίσει ένα πρόγραμμα και μια εκπαίδευση στους ταλαίπωρους αγρότες πως θα δώσουν προστιθέμενη άξια στο προϊόν τους, πως θα προάγουν τις εξαγωγές και πως θα αναζητήσουν αγορές στο εξωτερικό. Αντ’αυτου μόνο πανηγυρακια και παχιά λόγια. Βγήκαν τώρα και οι δήμαρχοι να ενδιαφερθούν τάχα παραμονές εκλογών. Καλά να πάθουμε όμως, οι ταγοί μας όπως και όλα τα άλλα είναι ο καθρέφτης μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook