Χανιά | Θύελλα αντιδράσεων για το ξεπούλημα του Παλιού Ψυχιατρείου

χανιά-θύελλα-αντιδράσεων-για-το-ξεπού-31090

eisodos paliou psixiatreiouΜε στόχο να οργανώσουν τον τρόπο της αντίδρασής τους στην την πλήρη παραχώρηση του Παλιού Ψυχιατρείου, στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση, συναντιούνται εκτάκτως αύριο το πρωί, ο Ανιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Αποστόλης Βουλγαράκης, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Διγαλάκης και ο Κοσμήτορας του ΤΕΙ Χανίων, κ. Μιχάλης Ταταράκης.

Μιλώντας στον  SUPER FM, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει «τετελεσμένο», γι΄αυτό και η αντίδραση θα πρέπει να είναι άμεση, συντονισμένη και με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

«Έχουν χάσει το μέτρο. Λένε ‘πουλώ’ χωρίς να ρωτούν κανένα» διαπίστωσε: «Και ειδικά όταν η Περιφέρεια διεκδικεί όχι για ίδια χρήση αλλά για τις ανάγκες που έχει ο τόπος μας, οι κοινωνικοί φορείς, τα πνευματικά μας ιδρύματα. Αν και αυτά δεν στηριχτούν, τότε τι κάνουνε στην Κυβέρνηση; Μήπως πρέπει να λαλούνε; Γιατί έχουν λαλήσει σίγουρα κατά την κρητική έκφραση…»

estia170 κρεβάτια για 10 χιλιάδες φοιτητές

Υπενθυμίζεται ότι οι εγκαταστάσεις του Παλιού Ψυχιατρείου, έχουν ζητηθεί εδώ και μήνες από το Πολυτεχνείο Κρήτης, για την στέγαση των φοιτητών, με τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη να διαβεβαιώνει κατ’ επανάληψη ότι η παραχώρηση θα προχωρήσει.

«Έχουμε 70 εστίες για 10 χιλιάδες φοιτητές«, τόνισε ο κ. Βουλγαράκης, εκτιμώντας ότι εάν η εκποίηση προχωρήσει και τα κτήρια δεν αξιοποιηθούν ως εστίες, τότε Πολυτεχνείο και ΤΕΙ θα απαιτήσουν τα δεκαπλάσια για την ανέγερση νέων κτηρίων, κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσε από τον SUPER FM και ο κ. Διγαλάκης. «Εάν δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, προφανώς θα διεκδικήσουμε χρήματα για ανέγερση εστίας μέσα στο πολυτεχνείο Κρήτης πλέον» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η απόφαση ήρθε «εντελώς ξαφνικά» και την ώρα που υπήρχαν θετικές διαβεβαιώσεις. Ωστόσο, «το υπουργείο υγείας δεν είχε καν την ευαισθησία να απαντήσει στο αίτημα που έχουμε υποβάλει εδώ και μήνες», συμπλήρωσε μιλώντας για αιφνιδιασμό αλλά και εμπαιγμό.

«Όλα τα Υπουργεία, όλοι οι Υπουργοί, ακόμα και ο Πρωθυπουργός έχουν ενημερωθεί ότι το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ στα Χανιά χρειάζονται χώρους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουλγαράκης: «Με ελάχιστα λεφτά λύνεις ένα τεράστιο πρόβλημα». Άλλωστε, ο ίδιος ο Υπουργός από τα Χανιά είχε δεσμευτεί για θέμα προσωπικά.

Ο Δήμος Χανίων

Ο χώρος του παλιού ψυχιατρείου που δίνεται προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ, έχει ζητηθεί και από τον Δήμο Χανίων για την δημιουργία ξενώνα αστέγων. Μάλιστα, ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Μανώλης Σκουλάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είχε τονίσει ότι ο ίδιος έχει λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η παραχώρηση προχωρούσε κανονικά και ότι αμέσως μετά και την νομιμοποίηση των κτηρίων, θα αναζητούταν χρηματοδότηση μέσω κάποιου προγράμματος.

Το ΤΑΙΠΕΔ

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ της 3οης Μαϊου, «μεταβιβάζεται και περιέχεται» «κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ακίνητο με όλα τα συστατικά, παραρτήματα και παρακολουθήματα αυτού, συνολικού εμβαδού κατά το οικείο κτηματολογικό διάγραμμα 119.607,00 τμ., κείμενο στη θέση Μελισσόκηπο της Δημοτικής Ενότητας Σούδας του Δήμου Χανίων, Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Περιφέρεια Κρήτης, αποκλειστικής κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αποκτήθηκε δυνάμει του Ν. 3527/2007 (Α ́/25), νομίμως καταχωρημένου στο κτηματολογικό φύλλο του Κτηματολογικού Γραφείου Ελευθερίου Βενιζέλου με αριθμό ΚΑΕΚ 501340205099/0/0″.

Στην συγκεκριμένη λίστα, περιλαμβάνονται ακόμη 54 ακίνητα πολλά από τα οποία είναι παλιά ψυχιατρεία, σε Ήπειρο και νησιωτική Ελλάδα.

zarpa.gr

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook