Χανιά | Η «σκοτεινή όψη» των φαναριών της αγάπης… Γιορτινό φως ή ιπτάμενα σκουπίδια; Photos

χανιά-η-σκοτεινή-όψη-των-φαναριών-τη-630867

Χωρίς αμφιβολία, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα «μαγική»όταν απελευθερώνονται κατά εκατοντάδες, σε κοινωνικές εκδηλώσεις και γιορτές όμως δεν είναι παρά… φλεγόμενα σκουπίδια που απειλούν το περιβάλλον αλλά και την ζωή ανθρώπων και ζώων.

Ο λόγος για τα κινέζικα φαναράκια που τα τελευταία χρόνια έχουν «πετάξει» μέχρι τη χώρα μας και μάλιστα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή σε πολλούς Δήμους για τις μέρες των Χριστουγέννων. Η αρχή έγινε από τον Βόλο, ακολούθησαν Καβάλα, Καρπενήσι και άλλοι μικρότεροι Δήμοι ενώ φέτος θα τα δούμε και στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, σε εκδήλωση στήριξης ιδρυμάτων της πόλης.

«Ελάτε να γεμίσουμε τον ουρανό ιπτάμενα φανάρια, στέλνοντας ευχές αγάπης και ελπίδας» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές στο σχετικό κάλεσμα, έχοντας -σίγουρα- τις καλύτερες προθέσεις για την συγκεκριμένη εκδήλωση. Όσο μακρυά όμως κι αν καταφέρει να φτάσει το μήνυμα της αγάπης και της ελπίδας, είναι βέβαιο πως δεν θα γίνει το ίδιο και με τα φανάρια, τα οποία, σε κάποιες εκατοντάδες μέτρα θα ξαναγίνουν σκουπίδια, ρυπαίνοντας τη θάλασσα, θα τραυματίσουν κάποιο πουλί, ίσως ακόμη και να κάψουν ένα παιδί.

Υπερβολή;

Μάλλον μια μικρή μόνο γεύση της πραγματικότητας που έχει οδηγήσει πολλές χώρες στην απαγόρευσή τους. Στο zarpanews.gr βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τι περίπου γίνεται όταν ένα πανάρχαιο έθιμο μετατρέπεται σε ευτελές εμπόρευμα.

Picture

Για την ιστορία

Daily Post UK – Νοέμβριος 2010: Αγόρι κάηκε στο πρόσωπο και οδηγήθηκε με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο από κινέζικο φανάρι, σε bonfire night party.

Τον Μάρτιο του 2016 στο Κολοράντο ξεκίνησε από τέτοια φαναράκια μια πυρκαγιά σε δάσος.

Bbc news: Νεκρή κουκουβάγια κοντά στο Μπέρκλει, πνιγμένη από φαναράκι, το 2011

Noordhollands Dagblad, Την παραμονή πρωτοχρονιάς του 2015 τέτοιο φαναράκι ξεκίνησε φωτιά που έκαψε καμπαναριό σε οίκημα στην Ολλανδία, το οποίο χρονολογείτο από το 1870.

The Guardian –Νοέμβριος 2014: Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ταϋλάνδη προχωρούν σε τροποποιήσεις και ακυρώσεις πτήσεων λόγων των φαναριών. Πλέον η πώλησή τους απαγορεύεται στη χώρα ενώ όποιος πιαστεί με φανάρια είναι αντιμέτωπος ακόμα και με θανατική ποινή.

Στην Κόστα Ρίκα, φωτιά από φαναράκια κατέκαψε ολοσχερώς σπίτια ενώ προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε άλλα. Πλέον έχουν απαγορευθεί.

Ακόμη, τα φαναράκια έχουν ενοχοποιηθεί για τραυματισμούς και θανατώσεις αγελάδων και άλλων ζώων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα και έχουν απαγορευθεί σε πολλές περιοχές σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη.

Δυστυχώς, την ώρα που όλη η υφήλιος δείχνει να εγκαταλείπει αυτό το παράλογο κι επικίνδυνο έθιμο, εμείς στην Ελλάδα και τα Χανιά… τώρα το ανακαλύπτουμε…

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook