Χανιά | Η θεατρική παράσταση «Εξορία» του Παύλου Μάτεσι στην ταράτσα του Πνευματικού Κέντρου

χανιά-η-θεατρική-παράσταση-εξορία-τ-274136

Το θεατρικό έργο του Παύλου Μάτεσι «Εξορία» από τη θεατρική ομάδα «Ουκ Νουκ» παρουσιάζεται την Πέμπτη 6 Αυγούστου στις 21:30 στην ταράτσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.

Ένα ιδιαίτερο και εμβληματικό έργο της νεώτερης θεατρικής γραφής την «Εξορία» του Παύλου Μάτεσι παρουσιάζει στα Χανιά η θεατρική ομάδα «ουκ νουκ» σε συνεργασία με την εφημερίδα «Πυξίδα της Πόλης».

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

exoria3Λίγα λόγια για το έργο:

Ένας άνδρας και μια γυναίκα από το στρατόπεδο των ηττημένων του Εμφυλίου, ζουν «εξόριστοι» στις αναμνήσεις τους, κάπου στην Αθήνα.

Στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα παιδιά τους από τις δοκιμασίες που υπέστησαν οι ίδιοι τα έχουν αποκόψει από το παρελθόν, εγκλωβίζοντας τα σ’ ένα διαρκές παρόν.

Μέχρι που η έλευση ενός νεαρού βάζει ξανά το χρόνο σε κίνηση, οδηγώντας τον στο τραγικό του τέλος.

Ο Παύλος Μάτεσις δομεί μια σύγχρονη τραγωδία, μεταμφιέζοντας το μοιραίο με το ένδυμα του τυχαίου. Μια τραγωδία όχι του προσώπου, αλλά μιας ανέλπιδης κοινωνίας στην οποία ως απόπειρα επαναφοράς της διαταραγμένης ισορροπίας μοιραία επέρχεται η Νέμεση. Μέσα από τις αμφισημίες και τις αντιφάσεις του παρελθόντος μιας γυναίκας, αφηγείται τη συλλογική δοκιμασία των ανθρώπων που βίωσαν την οδύνη της καταδίωξης μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

exoria2Η Εξορία δεν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο, αλλά στη μνήμη ενός συλλογικού βιώματος. Υπενθυμίζοντας ότι «ο αγώνας ενάντια στη λήθη, είναι αγώνας ενάντια στην εξουσία». Την όποια εξουσία.

Η «Εξορία» του Παύλου Μάτεσι

Η Εξορία παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2014 ως διπλωματική υποκριτικής στο θέατρο Κλειώ, με επιβλέποντα καθηγητή το Βίκτωρα Αρδίττη.

Τον Απρίλιο του 2015 παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο φεστιβάλ »Ανοιχτή Σκηνή Θεατρικές Φωνές της πόλης» που διοργάνωνε η διεύθυνση πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, και η παράσταση έλαβε θετικά σχόλια και κριτικές.

exoria4Λίγα λόγια για την ομάδα:

Η ομάδα «ουκ νουκ» είναι μια ανοιχτή σύμπραξη ατόμων που ασχολούνται με όλο το φάσμα των απαιτήσεων της θεατρικής πράξης: ηθοποιών, σκηνοθετών, δραματολόγων, φωτιστών, σκηνογράφων, ενδυματολόγων, υπεύθυνων παραγωγής κλπ.

Καταρχήν κοινό τόπο τους αποτέλεσαν οι σπουδές τους στο Τμήμα Θεάτρου και το Τμήμα Εικαστικών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Βασικό μέλημά τους, αποτελεί η διερεύνηση των εκφραστικών μέσων, η ανάπτυξη της τεχνικής και η ενσωμάτωση της θεατρικής φόρμας, με γνώμονα την εύρεση του καταλληλότερου δυνατού συνδυασμού για το εκάστοτε σκηνικό εγχείρημα, με απώτερο στόχο τη διαλεκτική και αισθητική του πρόσληψη από το θεατή.

Πρώτη τους δουλειά εκτός ασφάλειας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, υπήρξε η παράσταση Friday Bloody Friday τον Ιανουάριο του 2014. Αυτή είναι η δεύτερη.

Έπονται κι άλλες.

exoria5Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Πάνος Δεληνικόπουλος, Μαριλένα Κατρανίδου
Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Λιάτσου
Σκηνικά – κοστούμια: Ανθούλα Μπουρνά, Δημήτρης Γρηγορόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Νίκος Μαυράκης
Φωτισμοί: Ελένη Χούμου
Ηθοποιοί: Αλίκη Ατσαλάκη, Έλενα Βισέρη, Ειρήνη Κυριακού, Πέτρος Παπαζήσης, Γιώργος Σοφικίτης

Λήψη Επιμέλεια Βίντεο: Αλέξανδρος Κοτσώνης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιώργος Κουτσαλιάρης, Κατερίνα Χαραλαμπίδου, Μιχάλης Γκατζόγιας, Νιόβη Κίτσιου, Όλγα Παπαδημητρίου

Γραφιστική επιμέλεια: Oblique Orbit

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook