Χανιά | «Δεν έχουμε να φάμε»: Τα capital controls αποκάλυψαν την κατάντια μας…

χανιά-δεν-έχουμε-να-φάμε-τα-capital-controls-αποκά-281287

Ούτε τις ανάγκες μας σε κρέας, τυρί, αυγά, φρούτα και λαχανικά δεν καλύπτουμε με αποτέλεσμα να εισάγουμε κάθε χρόνο τρόφιμα και ζώντα ζώα αξίας 5 δις ευρώ, την ώρα που η παραγωγική ανασυγκρότηση και η αναδιοργάνωση του αγροτικού τομέα, προβάλλεται ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας στην πολιτική ατζέντα των κυβερνήσεων. Η παραπάνω επισήμανση έγινε σε εκδήλωση για την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΕΒΕΧ, στο πλαίσιο του «Αγροτικού Αυγούστου».

«Με την επιβολή των capital controls αντιληφθήκαμε το μέγεθος της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές προϊόντων» ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Μαργαρώνης, παρουσιάζοντας στους παρευρισκόμενους τον κατάλογο των προϊόντων που εισήγαγε η Ελλάδα το 2014. Και μπορεί στην κορυφή  να βρίσκεται το πετρέλαιο και τα παράγωγά του με εισαγωγές αξίας 15,7 δισ., όμως δυστυχώς, η λίστα είναι μεγάλη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κρέατα (1,1 δισ ευρώ, δηλαδή το 22% του συνόλου) γαλακτοκομικά και αυγά (841 εκ. ευρώ – 16,8% του συνόλου) φρούτα και λαχανικά (663 εκ. ευρώ – 13,3% του συνόλου) ψάρια, οστρακοειδή και μαλάκια (377 εκ. ευρώ – 7,6% του συνόλου) δημητριακά (530 εκ. ευρώ – 10,6%) ζάχαρη, καφέ, τσάι, ακόμη και ζωωτροφές και ζωντανά ζώα!

«Από ‘κει πρέπει να ξεκινήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση, αποκαθιστώντας τη γεωργική παραγωγή στα προϊόντα τα οποία εισάγουμε» τόνισε ο κ. Μαργαρώνης, συμπληρώνοντας πως τα επιμελητήρια μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τεράστια ζήτηση – Μηδενική προσφορά

«Τα ελληνικά πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα είναι αναγνωρίσιμα σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση και -δυστυχώς- πάρα πολύ μικρή προσφορά και για την εσωτερική αγορά και για την εξωτερική αγορά», τόνισε ο γεωπόνος  στη Διεύθυνση Αγροκτήματος του ΤΕΙ Κρήτης, Μιχάλης Παπαηλιάκης.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως είπε, υπάρχουν περίπου 20.000 βιοκαλλιεργητές, ενώ σε επίπεδο Κρήτης, » κύρια καλλιέργεια είναι η ελιά και ακολουθούν τα κηπευτικά κι ύστερα το αμπέλι κλπ». «Η δυναμική όμως που υπάρχει είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δεν καλύπτονται οι ανάγκες ούτε της τοπικής αγοράς και πολλές φορές εντοπίζουμε προϊόντα εισαγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μπανάνα. Όμως εκεί που υστερούμε πάρα πολύ και σαν Κρήτη, είναι τα μεταποιημένα προϊόντα. Δυστυχώς τα μεταποιημένα βιολογικά προϊόντα είναι ελάχιστα και αν επισκεφθείτε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων θα δει κανείς ότι τα περισσότερα προϊόντα είναι εισαγωγής» σχολίασε.

Υψηλά στάνταρντ η ελληνική γη

Ομιλία με θέμα «Τα Βιολογικά Προϊόντα σαν μοχλός ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων» έκανε η γεωπόνος, Βασιλική  Ρούση, Αναπ/τρια Γενική Διευθύντρια του φορέα ΒΙΟΕΛΛΑΣ. Μιλώντας σε ΜΜΕ πριν την έναρξης της εκδήλωσης, είπε μεταξύ άλλων ότι «η πιστοποίηση δίνει την προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν, το κάνει πιο ανταγωνιστικό, ανοίγει νέες αγορές» ενώ παρατήρησε πως «οι δυσκολίες που υπήρχαν στο παρελθόν έχουν εξαλειφθεί καθώς οι αγρότες ξέρουν πια τι χρειάζονται, έχουν μπει στη διαδικασία να αναζητούν την πιστοποίηση και να πληρούν τις προϋποθέσεις».

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, η ελληνική γη τηρεί τέτοια στάνταρ από μόνη της που είναι πολύ εύκολο να πιστοποιηθεί ένα προϊόν και μια καλλιέργεια ως βιολογική.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook