Χανιά | Απολογισμός του έργου των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ | Προτεραιότητα ο Βόρειος Οδικός Άξονας

χανιά-απολογισμός-του-έργου-των-βουλε-408157
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Απολογισμό της δράσης τους τόσο και κοινοβουλευτικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο πραγματοποίησαν την Δευτέρα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου , οι τρείς από τους τέσσερις βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης και οι βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Σημειώνεται πως στην συνέντευξη τύπου ήταν προγραμματισμένο να παραστεί και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατόν εξαιτίας έκτακτων υποχρέωσαν του Υπουργού.

Ο απολογισμός ξεκίνησε με τοποθέτηση του κ. Σταθάκη, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στα προγράμματα ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκαν τονίζοντας ότι η απορρόφηση των κονδυλίων έφτασε σχεδόν στο 100% με συνέπεια το σύνολο των έργων όπου ήταν εφικτό να ολοκληρωθούν και ταυτόχρονα να διασφαλιστούν και τα έργα που θα συνέχιζαν στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Ο Χανιώτης Υπουργός έκανε λόγο για σημαντικά έργα που ολοκληρώθηκαν στο νομό, ενώ είπε πως συνεχίζονται και έργα που θα κινδύνευαν με απένταξη.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στα σχέδια για το νέο ΕΣΠΑ τον οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό για τις τοπικές κοινωνίες καθώς στοχεύει σε νέους επιχειρηματίες, άνεργους και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Επίσης και σε ότι αφορά τον νέο αναπτυξιακό νόμο τόνισε πως πλέον οι διαδικασίες της αξιολόγησης θα γίνονται πάρα πολύ γρήγορα ενώ απευθύνεται κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις με αιχμή την καινοτομία, την μεταποίηση και άλλους επιλεγμένους τομείς όπως το αγροτοδιατροφικό δίκτυο.

Σε ότι έχει σχέση με τοπικά ζητήματα ειπώθηκε από τον κ. Σταθάκη πως τα χρήματα για τις παρεμβάσεις στην Δημοτική Αγορά είναι εξασφαλισμένα και …περιμένουν, ενώ για τα όσα έχουν καταγγελθεί από τον πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ κ. Αλεβιζόπουλο για την Fraport και την οικονομική της επάρκεια είπε πως η εταιρεία θα καταβάλει κανονικά το τίμημα που έχει συμφωνηθεί για τα αεροδρόμια.

Για τον ΒΟΑΚ ειπώθηκε από την κα Βαγιωνάκη πως θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις Οδικής Ασφάλειας ύψους 15 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ γα την μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού.

Επισημάνθηκε πως υπάρχει πρωθυπουργική δέσμευση για κατασκευή ενός υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου για την Κρήτη μέχρι 2023.

Σημείωσε επίσης πως η ΔΕΔΙΣΑ πρέπει να έχει την δική της διοικητική αυτοτέλεια, ενώ σε ότι έχει σχέση με το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και το αεροδρόμιο του Μάλεμε η κα  Βαγιωνάκη είπε ότι ψηφίστηκε στη Βουλή νόμος που δίνει τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από κάποιες διαδικασίες να διεκδικήσουν στρατιωτικές εκτάσεις.

Από την πλευρά του τέλος ο Βουλευτής Χανίων κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης είπε πως από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα «ψηφίστηκαν 78 κύρια νομοθετήματα από τα οποία 44 είναι εγχώριοι νόμοι και 34 κυρώσεις διεθνών συμβάσεων. Τα κυριότερα νομοθετήματα αποτυπώνουν, ίσως όχι στο βαθμό που θα θέλαμε, την πολλές φορές αγωνιώδη προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε διαφορετικό περιβάλλον για την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, ώστε στο μέτρο του εφικτού να αρχίζουν να υλοποιούνται οι κεντρικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις.»

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα νομοθετήματα όπως τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, την εισαγωγή ενιαίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, και ασφαλώς το νέο αναπτυξιακό νόμο.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook