Χανιά | «Άστεγοι» οι μαθητές του Ακρωτηρίου | Στα «άκρα» η σύγκρουση στο Δημοτικό Συμβούλιο

χανιά-άστεγοι-οι-μαθητές-του-ακρωτη-71372

dimotikoΣτα όρια των αντοχών τους έχουν φτάσει οι σχολικές μονάδες στα Κουνουπιδιανά, με τις κτηριακές υποδομές να αδυνατούν να στεγάσουν τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό μαθητών, την ώρα που τα σχολεία του κέντρου, ερημώνουν.

Τα θέματα της σχολικής στέγης  βρέθηκαν στο επίκεντρο του χθεσινού  Δημοτικού Συμβουλίου, αποτελώντας αντικείμενο ακραίας αντιπαράθεσης μεταξύ γονέων, καθηγητών, φορέων και δημοτικών παρατάξεων.

Διχάζει το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών

Το κτήριο που στεγάζει το γυμνάσιο των Κουνουπιδιανών, εδώ και χρόνια ασφυκτιά με τους μαθητές που αποφοιτούν από τα δημοτικά σχολεία της περιοχής να πληθαίνουν διαρκώς. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του γυμνασίου έχει επιστρατευτεί για να στεγάζει τους μαθητές – νομάδες, που άλλες φορές βρίσκουν «καταφύγιο» στις τάξεις των τμημάτων που έχουν βγει έξω για γυμναστική ενώ τα ξενόγλωσσα μαθήματα γίνονται στα εργαστήρια φυσικής και χημείας.

gymnasio1

«Πείτε μου μια λύση και θα την κάνω αποδεκτή αμέσως», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης, αναδεικνύοντας το αδιέξοδο της όλης κατάστασης, αφού άκουσε τα παράπονα και τις κατηγορίες γονέων και καθηγητών.

«Πες μας που θα πάνε το Σεπτέμβρη τα παιδιά μας»  του ζητούσαν από την πλευρά τους οι παρευρισκόμενοι γονείς από τα Κουνουπιδιανά. Για εκείνους, η λύση του να στεγαστούν κάποια τμήματα στο νεόδμητο σχολικό κτήριο στο Κουμπελή –που προκρίνεται ως η πιθανότερη από τη Δημοτική Αρχή- δεν μπαίνει καν υπό διαπραγμάτευση.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Κεμεσίδης, διαβεβαίωσε ότι η Δημοτική Αρχή εξετάζει κάθε πιθανή λύση και εξήγησε κάποια αντικειμενικά κωλύματα σε ορισμένες εναλλακτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί.

Ο κ. Τάσος Βάβμουκας, παρουσίασε τις προτάσεις του «Δήμου Ενεργών Πολιτών» για το θέμα, προβάλλοντας ως λύση για το γυμνάσιο των Κουνουπιδιανών, την ανέγερση νέου κτηρίου σε παρακείμενο οικόπεδο, το οποίο έχει παραχωρηθεί στο Δήμο από το εκκλησιαστικό συμβούλιο Κουνπουπδιανών για το σκοπό αυτό.

«Το οικόπεδο δεν είναι ούτε άρτιο ούτε οικοδομίσιμο» ανταπάντησε ο κ. Κεμεσίδης, με τον κ. Βάμβουκα ωστόσο να υποστηρίζει ότι από συζητήσεις που έχει κάνει με τους αρμόδιους, το πρόβλημα της αλλαγής χρήσης των όρων παραχώρησης του οικοπέδου μπορεί να λυθεί εύκολα.

Ενστάσεις για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα η Δημοτική Αρχή διατύπωσαν και οι άλλες παρατάξεις, με τον κ. Άρη Παπαδογιάννη να επισημαίνει την ανάγκη ανέγερσης νέου σχολικού κτηρίου στην περιοχή.

 «Το θέμα της στέγης δεν επιτρέπεται να γίνεται αντικείμενο παραταξιακών ανιπαραθέσεων», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, κ. Γιάννης Τσαμαντάκης και επεσήμανε ότι το θέμα συζητείται σε εντελώς λάθος βάση, γι’ αυτό και «Ό,τι κι αν αποφασιστεί, του χρόνου θα συζητάμε πάλι τα ίδια», όπως χαρακτηριστικά είπε.

 «Η δυναμική της περιοχής δείχνει ότι κάθε χρόνο θα χρειαζόμαστε μια νέα αίθουσα», δήλωσε ο κ. Λαναράς, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ακρωτηρίου, εξηγώντας ότι το πρόβλημα δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται με ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες (ήδη έχουν προστεθεί τρεις) και επισημαίνοντας την ανάγκη για μια μόνιμη λύση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κα Σοφία Μαλανδράκη, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, τόνισε ότι «δεν γίνεται κάθε φορά να κάνουμε διαχείριση κρίσης», υπενθυμίζοντας ότι το πού θα στεγαστούν οι σχολικές τάξεις δεν θα έπρεπε να είναι θέμα των γονέων αλλά των αρμοδίων.

«Να μας δώσουν μια αίθουσα είτε από το Πολυκλαδικό, είτε από το Αρώνι, ή από το Δημαρχείο Ακρωτηρίου», πρότειναν οι καθηγητές του γυμνασίου των Κουνουπιδιανών, κ. Κώστας Μανουσάκης, δηλώνοντας ρητά ότι το Κουμπελή δεν είναι λύση.

«Έχουμε κάνει πολλές συνατήσεις και προσπαθούμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις», διαβεβαίωσε εκ μέρους του Δήμου ο κ. Μπροκαλάκης. «Ξέρουμε ότι κανείς δεν θέλει να πάει στο Κουμπελή γιατί είναι μακριά», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, το θέμα επιβάλλεται να λυθεί άμεσα ενόψει των εγγραφών για τη νέα σχολική χρονιά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook