Φυγαδεύτηκε με το που… πάτησε Κρήτη, ο Γερμανός υφυπουργός | Αντιδράσεις για την Ελληνογερμανική Συνέλευση

φυγαδεύτηκε-με-το-που-πάτησε-κρήτη-ο-762238

Εν μέσω αντιδράσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας ξεκινάει σήμερα στη Χερσόνησο της Κρήτης η 8η ετήσια συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, «Από τον Μύθο της Ευρώπης, στην Ευρώπη της πράξης».

Ο Δήμος Χερσονήσου φιλοξενεί από σήμερα 1η έως τις 3 Νοεμβρίου την 8η Σύνοδο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ), την οποία συνδιοργανώνουν-στηρίζουν οι Κεντρικές Ενώσεις Δήμων και Περιφερειών Ελλάδας (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ), η Περιφέρεια Κρήτης και ενώσεις Γερμανών επιχειρηματιών.

Ήδη όμως γύρω από τη διοργάνωση αυτή πνέει αέρας αντιδράσεων, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που ζητούν τη ματαίωσή της.

Εν μέσω αντιδράσεων έγινε χθες και η άφιξη του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Νόρμπερτ Μπάρτλε στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου, τον οποίο υποδέχτηκε ο δήμαρχος Χερσονήσου αλλά και μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων, που κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα έκαναν τη διαμαρτυρία τους, με αποτέλεσμα ο υφυπουργός να “φυγαδευτεί” από άλλη έξοδο του αεροδρομίου.

O κ. Συγγελάκης, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος της Ένωσης Θυμάτων ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, χαρακτηριστικά ανέφερε για τη χθεσινή άφιξη στο αεροδρόμιο: …Χθες, εξάλλου, ο περί ου ο λόγος νέος Πληρεξούσιος της Γερμανίας στην Ελλάδα έδειξε τα δημοκρατικά του αισθήματα αφού δέχθηκε να φυγαδευθεί από το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης αντί να πλησιάσει και να συζητήσει με την αντπροσωπεία από επιζώντες της Κατοχής και εκπροσώπους του κινήματος διεκδίκησης και της κρητικής κοινωνίας.

Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 4:30 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, έξω από τον κινηματογράφο “Αστόρια”. Επίσης έχει προγραμματιστεί και πορεία, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο “Lyttos Beach” (Ανάληψη δήμου Χερσονήσου), όπου λίγο μετά τις 7 σήμερα το απόγευμα θα ξεκινήσει η Συνέλευση.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης θα παραχωρήσει δείπνο στις 8 το βράδυ, στο ξενοδοχείο “Lyttos Beach”, στην εναρκτήρια εκδήλωση της 8ης ετήσιας συνδιάσκεψης της Συνέλευσης.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως δε θα συμμετάσχει στις εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «είναι συνειδητή η απόφαση να μη συμμετέχω στις εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης».

«Η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί απόδειξη ότι οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και το ελληνικό κράτος συνολικά, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα του λαού», τονίζει σε ανακοίνωσή της η “Λαϊκή Συσπείρωση” Περιφέρειας Κρήτης, που καλεί τους Κρητικούς να αντιδράσουν.

«Κανένας Δήμος της Κρήτης δεν πρέπει να πάρει μέρος στην Ελληνογερμανική Συνέλευση του κ. Φούχτελ», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Αριστομένης Α. Συγγελάκης, πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και δημοτικός σύμβουλος Βιάννου.

«Είμαστε αλληλέγγυοι με τον γερμανικό λαό, όπως και με κάθε λαό, κι επιζητούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μαζί του. Υπογραμμίζουμε όμως ότι η ειλικρινής φιλία των λαών στηρίζεται στην ισότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη δικαιοσύνη, αρχές και αξίες για τις οποίες και αγωνιζόμαστε», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οι Ενώσεις Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων και Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μαρτυρικών Χωριών της Κρήτης και η Πρωτοβουλία εναντίον της επαίσχυντης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Όπως λένε, συνεχίζουν τον «ιερό αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση».

Επίσης, σε δήλωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής κίνησης Χερσονήσου “Πολίτες για την κοινωνία και το περιβάλλον” Γιώργος Χαλκιαδάκης και Αντώνης Μπιτζαράκης τονίζουν: «Αποδοκιμάζουμε όσους στενόμυαλα αντιλαμβάνονται την Ελληνογερμανική Συνέλευση μόνο ως την ευκαιρία προβολής της τουριστικής μας αγοράς. Όσους βλάπτουν τα εθνικά δίκαια και δικαιώματα».

Λαφαζάνης και Χουντής στη Χερσόνησο

Στο Ηράκλειο Κρήτης θα βρίσκονται πάντως σήμερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, γραμματέας του Π.Σ. της ΛΑ.Ε., και ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής της ΛΑ.Ε., για να λάβουν μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Ο Π. Λαφαζάνης, πριν αναχωρήσει για το Ηράκλειο, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Οι πολίτες της Κρήτης οφείλουν να αντιμετωπίσουν την επίσημη γερμανική παρουσία στο Ηράκλειο και τη Χερσόνησο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση ως νέα κατοχική παρουσία και ως τέτοια να ματαιωθεί η παρουσία τους, μαζί με την παρουσία των ντόπιων συνεργατών τους και της μολυσματικής Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Καθήκον του Νόρμπερτ Μπάρτλε είναι να πληρώσει τις οφειλόμενες γερμανικές επανορθώσεις για τις καταστροφές και τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και όχι να ηγείται συνελεύσεων για νέες υποδουλώσεις και νέα οικονομικά θύματα στη χώρα μας».

Πηγή: Νέα Κρήτη

One thought on “Φυγαδεύτηκε με το που… πάτησε Κρήτη, ο Γερμανός υφυπουργός | Αντιδράσεις για την Ελληνογερμανική Συνέλευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook