Τι θα γίνει αν αυξηθεί το τέλος στην ελληνική συνδρομητική τηλεόραση

τι-θα-γίνει-αν-αυξηθεί-το-τέλος-στην-ελλ-354953

Υπάρχει μία πάγια, βαρετή, τακτική όταν μπαίνει στο τραπέζι της εκάστοτε κυβέρνησης του ποιος θα είναι ο επόμενος φόρος που θα επιβάλουν ώστε να πιάσουν κάποιο στόχο εσόδων: «Τι είναι αυτό που πουλάει;».

Πουλάνε τα τσιγάρα; τα φορολογούμε. Σταμάτησε ο κόσμος τα τσιγάρα και πήγε στον καπνό; φορολογούμε και αυτόν. Σταμάτησε και τον καπνό και οδηγήθηκε στα λαθραία; κρατάμε τους φόρους και ψάχνουμε την επόμενη αγορά χωρίς να υπολογίζουμε την ζημιά που μπορεί να προκαλέσουμε.

Ανάμεσα στα τέλη που σκέφτεται να επιβάλλει η κυβέρνηση στα ελληνικά νοικοκυριά είναι και αυτό στη συνδρομητική τηλεόραση η οποία λόγω της υποβάθμισης του προγράμματος των ελεύθερων καναλιών αύξηση σημαντικά την βάση της αποτελώντας την φθηνότερη μορφή διασκέδασης και όχι μόνο. Μία επιβολή τέλους εκτιμάται ότι θα έχει τα ίδια αποτελέσματα που είχαν και άλλες κατηγορίες που γνώρισαν μία αδικαιολόγητη φορολόγηση.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μία τέτοια απόφαση, θα δημιουργούσε επαχθέστατες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των εταιρειών του εξωτερικού που προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες, όπως Netflix, Amazon, Youtube, AppleTV, καθώς σε αυτές δεν μπορεί να επιβληθεί ανάλογο τέλος χρήσης, και άρα θα έδινε ένα τρομερό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ των διεθνών εταιρειών παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης εις βάρος των αντίστοιχων ελληνικών.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι ελληνικές εταιρείες, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες του εξωτερικού, αποδίδουν στην πολιτεία, εκτός των φόρων και του ΦΠΑ, αντάλλαγμα έως και 3% ετησίως επί των εσόδων τους για την άδεια δορυφορικής εκπομπής συνδρομητικής τηλεόρασης, καταβάλλουν όλους τους προβλεπόμενους φόρους επί των διαφημίσεων που προβάλλουν ενώ επιπλέον καταβάλλουν ποσοστιαίες εισφορές επί του τζίρου τους υπέρ των Κέντρων Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης Τυφλών, υπέρ κινηματογράφου, υπέρ των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων κ.α.

Η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση θα οδηγήσει στην συρρίκνωση της αγοράς της συνδρομητικής τηλεόρασης και άρα θα έχει τα ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς θα οδηγήσει στη μείωση των εισφορών προς το Δημόσιο και τους λοιπούς φορείς και οργανισμούς που προαναφέρθηκαν ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε αδιέξοδο όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στο χώρο με ελληνικά φορολογικά στοιχεία, προς όφελος εταιρειών εξωτερικού που δεν αποδίδουν κανένα έσοδο στο ελληνικό Δημόσιο.

Τέλος η επιβολή τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση θα επιφέρει παράπλευρες συνέπειες και σε άλλους κλάδους όπως ο Ελληνικός Αθλητισμός και ο Ελληνικός Κινηματογράφος. Κι αυτό γιατί κύριο -αν όχι μοναδικό- έσοδο των ομάδων των ελληνικών πρωταθλημάτων αποτελούν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ μέσα από τις συμπαραγωγές που χρηματοδοτούν οι συνδρομητικές πλατφόρμες καταφέρνει και στέκεται στα πόδια του ο Ελληνικός Κινηματογράφος.

Πηγή: news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook