Σχέδιο και βούληση για τον Β.Ο.Α.Κ.

σχέδιο-και-βούληση-για-τον-β-ο-α-κ-177734

Οδικό χάρτη ενεργειών για την προώθηση του έργου ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού του Βόρειου Οδικού Aξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) συνέταξαν το Υπουργείο Υποδομών και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.).

Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική εξέλιξη που ξεφεύγει από τις συνηθισμένες, αόριστες και γενικόλογες, εξαγγελίες που κατά καιρούς έκαναν οι ελληνικές κυβερνήσεις με τα γνωστά (ανύπαρκτα μέχρι σήμερα) αποτελέσματα.

Πλέον τα βήματα συγκεκριμενοποιούνται, υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, στόχοι και επιδιώξεις σε τεχνικό, νομικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο και συγχρόνως γίνεται ξεκάθαρος καταμερισμός των αρμοδιοτήτων.

Η δυσπιστία των πολιτών απέναντι σε κάθε είδους μεγαλεπήβολα σχέδια λόγω της απόστασης που χωρίζει παραδοσιακά τη θεωρία από την πράξη στην Ελλάδα (ακόμα και στις “χρυσές” εποχές της μεταπολίτευσης που υπήρχε χρήμα αλλά όχι σχέδιο και βούληση) είναι δεδομένη.

Ωστόσο, η εμπλοκή της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης του Υπουργείου Υποδομών που έχει την εμπειρία χειρισμού των υποθέσεων όλων των μεγάλων οδικών αρτηριών στην υπόλοιπη χώρα (“Ολυμπία Οδός”, “Ιονία Οδός” κ.λπ.) αφήνει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν σύσσωμη η κοινωνία της Κρήτης και οι πολιτικοί παράγοντες του νησιού έχουν την αποφασιστικότητα και τη βούληση να παραμερίσουν μικροπολιτικά, κομματικά και τοπικιστικά συμφέροντα και να πιέσουν για την υλοποίηση του έργου βάσει ενός κοινού σχεδίου.

Ενός έργου που μπορεί -όπως επισημαίνουν αρμόδιοι φορείς- να γίνει χωρίς διόδια αξιοποιώντας εναλλακτικά μοντέλα αποπληρωμής.

Η Κρήτη είναι δεδομένο ότι έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο και ασφαλή Β.Ο.Α.Κ. Στο χέρι της είναι -εφόσον υπάρχει σχέδιο- να τον διεκδικήσει.

Γράφει ο Δημήτρης Μαριδάκης στα Χανιώτικα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook