Συρία: Eκατόμβη νεκρών από επίθεση με χημικά στη Χάμα | Ανάμεσα τους και πολλά παιδιά

συρία-eκατόμβη-νεκρών-από-επίθεση-με-χη-470390

Νέες ωμότητες στη Συρία: πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επίθεση με χημικά σε προάστια της πόλης Χάμα έχασαν τη ζωή τους 93 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η συριακή Ένωση Οργανισμών Παροχής Ιατρικής Βοήθειας και Ανακούφισης (UOSSM), η οποία θεωρείται αξιόπιστη πηγή, ενώ πολλά τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «τουλάχιστον 125 θύματα».

Σύμφωνα με την UOSSM τα θύματα εμφάνισαν πολλά κλασικά συμπτώματα επίθεσης με χημικά όπλα (αφρός στο στόμα, διεσταλμένες κόρες ματιών, έντονος βήχας, εμετός κ.α.) και πέθαναν χωρίς να φέρουν εξωτερικά τραύματα.

Τους περισσότερους νεκρούς θρηνεί το χωριό Αλσαλαλίε: 43. Ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες θύματα σε πέντε ανατολικά προάστια της Χάμα.

Στιγμιότυπα από εικόνες που αναρτήθηκαν στο YouTube υποτίθεται ότι καταγράφουν την επίθεση ρωσικών μαχητικών στην πόλη Χιρμπναφσά στην επαρχία Χάμα. Αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Σύμφωνα με την UOSSM ο θάνατος επήλθε πολύ γρήγορα για τα θύματα. Κι ένας απ’ τους λόγους που ο αριθμός τους είναι τόσο υψηλός είναι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού ειδικευμένου στην αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων.

Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα social media και υποτίθεται ότι δείχνει θύματα της επίθεσης με χημικά. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Η UOSSM δηλώνει τον αποτροπιασμό της για τέτοιες επιθέσεις εναντίον παιδιών και αμάχων και καλεί με ανακοίνωσή της τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) «να ερευνήσει αμέσως την επίθεση και αυτούς που την εξαπέλυσαν. Είναι υπόλογοι για εγκλήματα πολέμου και πρέπει να λογοδοτήσουν».

Η Χάμα των 500.000 κατοίκων έχει μια θλιβερή ιστορία: το 1982 χάθηκαν 30.000 ψυχές σε βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν κυβερνητκά στρατεύματα υπό τις οδηγίες του θείου του Μπασάρ αλ Άσαντ, Ριφάατ. Στόχος της επιχείρησης τότε ήταν η καταστολή μιας ισλαμικής εξέγερσης της αντιπολιτευόμενης Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι χθεσινές αεροπορικές επιθέσεις, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχαν στόχο θέσεις των τζιχαντιστών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, που ελέγχουν την περιοχή. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τις επιθέσεις εξαπέλυσαν τα κυβερνητικά στρατεύματα ή η ρωσική πολεμική αεροπορία.

Επιθέσεις με χημικά δεν αποδίδονται μόνον στις δυνάμεις του Άσαντ αλλά και στους τζιχαντιστές. Το βρετανικό Ινστιτούτο στρατηγικών αναλύσεων IHS Conflict Monitor καταμέτρησε τουλάχιστον 52 επιθέσεις με χημικά στη Συρία με τους τρομοκράτες να χρησιμοποιούν κατά κόρον αέρια χλωρίου και μουστάρδας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 600.000 άνθρωποι έχουν χάσει ως τώρα τη ζωή του στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook