«Στρογγυλεμένη» αντιρατσιστική ρύθμιση θα συζητήσουν οι «3» στο Μαξίμου

στρογγυλεμένη-αντιρατσιστική-ρύθμ-29411

siskeci arxigoiΝα βρουν κοινό σημείο επαφής και να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου θα επιχειρήσουν στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων, προτείνοντας μια νομοθετική παρέμβαση που θα παρακάμπτει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, αλλά θα οδηγεί σε αυστηρότερο πλαίσιο για τα ρατσιστικά εγκλήματα.

Το βέβαιο είναι ότι η ΝΔ είναι αρνητική για να υπάρξει νέος νόμος με τον οποίο θα θεσπίζεται ουσιαστικά το ιδιώνυμο για τα ρατσιστικά αδικήματα και επικαλείται νόμο του 1979, χαρακτηρίζοντάς τον επαρκή.

Το νομοσχέδιο είναι το βασικό σημείο τριβής των κυβερνητικών εταίρων το τελευταίο διάστημα, καθώς θεωρείται πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος, που θα συναντήσει το μεσημέρι της Δευτέρας τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, θεωρεί ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο αντιρατσιστικό νόμο επί τη βάση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επιμένει ότι πρέπει «να προωθηθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαβούλευσης η οποία όπως είπε- πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως σε επίπεδο Βουλής».

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα επιμείνουν στις θέσεις τους, δεδομένης της κάθετης διαφωνίας του πρωθυπουργού για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Ενδεικτικό είναι ότι σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη, παρουσία των δυο στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά, του γ.γ. της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκου και του βουλευτή Επικρατείας  Χρ. Λαζαρίδη, το νομοσχέδιο που χαρακτηρίστηκε «ιδιώνυμο» απορρίφθηκε, ενώ η άποψη που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι πως πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Το ζητούμενο στη σύσκεψη είναι πως θα κινηθεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν φέρεται διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τη συνοχή και την ενότητα της κυβέρνησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αλλά θα επισημάνει ότι και η ΝΔ έχει ιδεολογικούς προβληματισμούς και δεν μπορεί εύκολα να υποχωρήσει.

Ως εκ τούτου, κεντρικό ερώτημα παραμένει σε ποιο σημείο θα επέλθει συμβιβασμός και ποια «φόρμουλα» θα βρεθεί, ώστε και οι τρεις πλευρές να είναι ικανοποιημένες και να μην υπάρξει διαιώνιση της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης που πλήττει επικοινωνιακά και την κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο και άλλα ζητήματα

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι αναμένεται να κλείσουν και διάφορες εκκρεμότητες που υπάρχουν, ενόψει και της νέας έλευσης της τρόικας στις αρχές Ιουνίου.

Παράλληλα, ο κάθε αρχηγός θα επιχειρήσει να βάλει και τη δική του ατζέντα, καθώς παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική, από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι παραμένει χωρίς απώλειες ο πρωθυπουργός και η ΝΔ, ενώ οι άλλοι δυο εταίροι, εμφανίζουν πάρα πολλά προβλήματα και δεν κερδίζουν -ειδικά το ΠΑΣΟΚ- από την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε το Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του και έθεσε το ζήτημα των δυσλειτουργιών στο κυβερνητικό σχήμα, γνωστοποιώντας ότι αυτό θα συζητηθεί στη σύσκεψη, ενώ έκανε λόγο για συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της κυβέρνησης και των προσώπων.

Την ίδια άποψη έχει και ο κ. Κουβέλης, που θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθεί η λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου, καθώς έχει διαπιστωθεί πως οι υπουργοί, αγνοώντας και την οδηγία του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, προχωρούν σε κινήσεις και σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, χωρίς να ενημερώνουν κανέναν.

 

Πηγή : in.gr

One thought on “«Στρογγυλεμένη» αντιρατσιστική ρύθμιση θα συζητήσουν οι «3» στο Μαξίμου

  1. EXEI NA ΠΕΣΕΙ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ ΑΥΓΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΘΛΙΟΥΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ..ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ NA MHN NOMIZEI OTI ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΗΡΞΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΝΟΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ[ΔΗΛ ΤΟΥ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ] ΘΑ ΤΟΝ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ..ΤΑ ΑΥΓΑ ΘΑ ΤΑ ΣΥΝΟΔΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ…….

    [ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook