Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε Υμηττό και Λακωνία – Νέα μέτωπα σε Μαλακάσα, Εύβοια και Αργολίδα

σε-πύρινο-κλοιό-η-χώρα-ανεξέλεγκτες-πυ-268976

Στο Υπουργείο Άμυνας μετέβη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος στη συνέχεια θα πάει και στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για τις φωτιές που μαίνονται στην Αττική και στη Νεάπολη Λακωνίας. Στον Καρέα οι φλόγες έφτασαν μέσα σε σπίτια, ενώ στη Λακωνία ένας άνδρας έχασε την ζωή του. Η προσπάθεια κατάσβεσής των πυρκαγιών είναι πολύ δύσκολη, λόγω των ισχυρότατων ανέμων που πνέουν σήμερα στην χώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ υπήρξε καταγγελία για εμπρησμό: «Εχουμε μαρτυρίες από κατοίκους ότι ακούστηκαν εκρήξεις και μετά ξέσπασε η φωτιά», τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου ανάπλασης Υμηττού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας κ. Γιάννης Πανούσης φέρεται να έχει ζητήσει συνδρομή Γάλλων και Ιταλών με εναέρια μέσα. Με εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης μεταβαίνει στη Λακωνία, στο πλαίσιο των ενεργειών που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς, που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Νεάπολης.

Εντολή Τσίπρα για την συνδρομή του στρατού

«Ενημερώθηκα για την εξέλιξη, δίνεται σοβαρή μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Εδωσα εντολή ώστε να συνδράμει ο στρατός. Ο εθελοντισμός είναι κάτι πολύ σοβαρό, όμως πρέπει να γίνεται με τους κανόνες που θέτει η πυροσβεστική υπηρεσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την έξοδό του από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Παράλληλα ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι απέστειλε αίτημα συνδρομής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση με αεροπλάνα.

Δείτε τις δηλώσεις Τσίπρα:

Έκκληση της Πυροσβεστικής προς τους κατοίκους να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις προκειμένου να διευκολύνουν την κίνηση των οχημάτων.

Νωρίτερα, στην περιοχή της πυρκαγιάς έσπευσε ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος αποδοκιμάστηκε απο κατοίκους που τον κατηγόρησαν για μικροπολιτική εκμετάλλευση της κατάστασης.

Δείτε το απόσπασμα:

Πάντως, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, τόνισε σε δηλώσεις του: «Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να σβήσει φωτιά, είμαστε σε δύσκολη κατάσταση, να σταματήσει το κακό, όλοι ελπίζουμε για το καλύτερο».

Δούρου: Αυτό που βλέπω μοιάζει να είναι υπονόμευση της Εθνικής προσπάθειας.

Σε δήλωση προχώρησε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία τόνισε ότι πίσω από τις πυρκαγιές κρύβεται υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας.

Βέβαιος πως πρόκειται για εμπρησμό ο δήμαρχος Ηλιούπολης

Σε ύφεση βρίσκεται το μέτωπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε στον Υμηττό, στην πλευρά της Ηλιούπολης, σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης, Βασίλη Βαλασόπουλο. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «στη πλευρά του Βύρωνα, της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας το θέμα αντιμετωπίστηκε. Τώρα η φωτιά έχει μετατεθεί στην πίσω πλευρά του Υμηττού, στο δήμο, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και Κορωπίου».

Τόνισε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι έτοιμες και η μάχη δίνεται με ιπτάμενα και με πεζοφόρα τμήματα» για την κατάσβεσή της.

Ο κ. Βαλασόπουλος σημείωσε ότι δεν κάηκε κανένα σπίτι στο δήμο της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας, ενώ «στο Βύρωνα έχει καεί μια ταβέρνα και τίποτα άλλο», λέγοντας «ότι βασικός στόχος ήταν να σωθούν τα σπίτια και οι άνθρωποι και τα καταφέραμε».

Επίσης υπογράμμισε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις των εθελοντών αλλά και του δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να «αντιμετωπιστεί η παραμικρή αναζωπύρωση άμεσα».

Ο δήμαρχος Ηλιούπολης εμφανίστηκε «100% σίγουρος ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια, κι όχι μόνο στον Υμηττό». Προσέθεσε ότι ο ίδιος, καθώς βρισκόταν στο μέτωπο προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς, άκουσε «τουλάχιστον 3 εκρήξεις σε σημεία που είχαν αποστάσεις μεταξύ τους πάνω από 300 μέτρα».

Το χρονικό

Η πυρκαγιά στον Καρέα ξέσπασε στις 12.28 στη συμβολή των οδών Κίσσου και Ιριδος του Βύρωνα.  Στην περιοχή επιχειρούν 60 οχήματα της πυροσβεστικής με 140 πυροσβέστες, 15 πεζοπόρα τμήματα καθώς επίσης επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα καθώς επίσης και δέκα υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά στον Καρέα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με το μέτωπο της Αργυρούπολης να είναι το πιο ανησυχητικό, την ώρα που οι άλλες εστίες έχουν «ησυχάσει». Κάτοικοι της περιοχής εγκατέλειψαν προληπτικά τα σπίτια τους. 100 κάτοικοι στην οδό Ολυμπιονικών έχουν αρχίσει να φτιάχνουν αναχώματα προκειμένου να σταματήσουν τις φλόγες, καθώς η φωτιά πλησιάζει σε σταθμό της ΔΕη και επικρατεί μεγάλη ανησυχία.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε επιτυχώς επιχείρηση απεγκλωβισμού 40 καλογριών στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον Καρέα. Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το σπίτι του «Χαμόγελου του παιδιού» που βρίσκεται στον Καρέα.

Τέσσερις ασθενείς που φιλοξενούνταν σε μονάδα χρόνιων παθήσεων στην λεωφόρο Υμηττού, έχουν μεταφερθεί στο Σωτηρία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας πυροσβέστης έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο λόγω δυσφορίας που αισθάνθηκε.

Σε εγρήγορση είναι ο δήμος Γλυφάδας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής ο οποίος του έκανε έκκληση προς τους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να μην μετακινούνται άσκοπα και δημιουργούν εμπόδια στα οχήματα της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Παπανικολάου, η εστία περιορίστηκε στο ύψος της Τερψιθέας, ενώ κάτοικοι δημιουργούν ζώνες πυροπροστασίας με την βοήθεια υδροφόρων του δήμου.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από περιοχή χαμηλής βλάστησης, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της Πυροσβεστικής.

Απειλείται η Νεάπολη

Την ίδια ώρα, επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η φωτιά στη Νεάπολη Βοιών, η οποία καίει ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Ένας άνδρας 58 ετών νεκρός από έμφραγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» είναι Ελληνας που ζούσε στο Βέλγιο και βρισκόταν στο χωριό Λάχι το οποίο έχει εκκενωθεί.

Στη Λακωνία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά, μεταβαίνουν ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και ο γγ Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μεγάλο μέτωπο κι έχει φτάσει ως τις παρυφές της Νεάπολης, μόλις 500 μέτρα από το Ναυτικό Μουσείο. Επιπλέον, απειλεί το χωριό Καστανιά στο πίσω του βουνού, ενώ η πυρκαγιά έχει προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στα Κύθηρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής σύσκεψη στο δημαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του δήμου Μονεμβασιάς, με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Ντία Τζανετέα, τον δήμαρχο Μονεμβασιάς Ηρακλή Τριχείλη και υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως ενημέρωσε πριν από λίγο το ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Επικοινωνίας Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη και οι αρχές έχουν αποκλείσει την κυκλοφορία των οχημάτων από και προς τη Νεάπολη Λακωνίας στο ύψος του χωριού Άγιοι Απόστολοι. Η φωτιά μαίνεται και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μονεμβασιάς, Παναγιώτα Αλειφέρη, έχουν εκκενωθεί τα χωριά Φαρακλό, Λάχι, Αγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι, όπως επίσης το Κέντρο Υγείας Νεάπολης. Το προσωπικό του νοσοκομείου έχει μεταφερθεί σε γειτονικό γηροκομείο και βρίσκεται σε επιφυλακή. Στο γηροκομείο Νεάπολης έχουν μεταφερθεί το προσωπικό και οι ασθενείς του Κέντρου Υγείας της πόλης, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Παράλληλα, με απόφαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τα Κέντρα Υγείας Μολάων και Σπάρτης, καθώς και το νοσοκομείο της πόλης, βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να εξυπηρετούν τα έκτακτα περιστατικά.

Η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι στον Αγιο Νικόλαο, όπου οι φλόγες έχουν μπει μέσα στο χωριό και υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένα άτομα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τον αριθμό. Επιπλέον σημείωσε ότι έχει καεί άγνωστος αριθμός σπιτιών στην είσοδο του χωριού Λάχι και τρεις οικίες στο Φαρακλό.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και εθελοντές κάτοικοι της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, 120 πυροσβέστες, συνοδευόμενοι από 51 οχήματα, τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που πραγματοποιούν ρίξεις νερού από αέρος προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά. Το έργο της κατάσβεσης, συντονίζει ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας.

Στην προσπάθεια της κατάσβεσης συνδράμουν πολίτες της περιοχής με ψεκαστικά και βυτιοφόρα καθώς και ελικόπτερα που κάνουν ρίψεις νερού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αεροπλάνα λόγω των ανέμων ήταν δύσκολο να επιχειρήσουν, ενώ τα ελικόπτερα λόγω του μεγάλου κυματισμού πηγαίνουν και παίρνουν νερό από τον όρμο της Πλύτρας.  Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας μεταφέρονται με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας οι δύο χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σε περιοχή του Φαρακλού Λακωνίας, όπου επιχειρούσε στο πλαίσιο των προσπαθειών να τεθεί υπό έλεγχο η εκδηλωθείσα πυρκαγιά.

Η φωτιά ξέσπασε στις  03:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής σε δασική έκταση, χαμηλής βλάστησης, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Λακωνίας.

Πύρινο μέτωπο και στη Μαλακάσα

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι και στη Μαλακάσα στην περιοχή Χούτσι, στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Η πυρκαγιά πέρασε από τον δρόμο που κατεβαίνει από την Μαλακάσα προς Δήλεσι, ενώ λίγο μετά τις 5 το απόγευμα αποφασίστηκε δυνάμεις της πυροσβεστικής από τον Καρέα να μεταφερθούν προς τα εκεί, αφού η πυρκαγιά εξαπλώθηκε πάνω από την εθνική οδό, στον δρόμο προς τον Ωρωπό.

Πυρκαγίες σε Αργολίδα και Εύβοια

Νέα πυρκαγιά καταγράφηκε και στην Εύβοια, στον δρόμο που συνδέει τους οικισμούς Πισσώνα και Αφράτι. Εκεί μάλιστα εκκενώθηκε και καταυλισμός Ρομά. Η φωτιά κατευθύνεται προς τα χωριά τα οποία έχουν εκκενωθεί. Στην Αργολίδα πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για το αν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Σε εξέλιξη φωτιά και στη Μεσσηνία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς στο δήμο Πύλου-Νέστορος, στις πέντε το απόγευμα.

Ήδη επιχειρούν για την κατάσβεσή της 5 οχήματα με 10 άνδρες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύλου, ενώ συντρέχουν και οι υπηρεσίες του δήμου.

Νωρίτερα πάντως στην άμεση κατάσβεση δύο πυρκαϊών, που εκδηλώθηκαν στη Μεσσηνία, προέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας.

Η πρώτη εκδηλώθηκε στις 13:20 στην Κάτω ‘Αμφεια (Δήμος Καλαμάτας) που έκαψε ελαιόδενδρα, ενώ η δεύτερη στις 14:30 στην Τοπική Κοινότητα Ανάληψη (Δήμου Μεσσήνης) που έκαψε καλάμια.

Υπό έλεγχο στο Κορωπί

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή του Κορωπίου, σε έκταση με πεύκα και ελιές στην οδό Τσακάλοφ, κοντά στο προπονητήριο του Παναθηναϊκού. Επί τόπου βρίσκονται δέκα οχήματα της Πυροσβεστικής με 30 άνδρες.

Και ο στρατός στη μάχη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο του ΚΚΕ, ζήτησε την άμεση ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης – εναέριων και επίγειων – προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί στη Λακωνία, και λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Ο υπουργός του δήλωσε ότι γνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης και έχει δώσει ήδη τις κατάλληλες εντολές, με αποστολή επτά αεροπλάνων και την ενίσχυση των επίγειων μέσων με στρατό.

Πηγή: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook