Σαπίζουν τα προϊόντα της Κρήτης στα σύνορα

σαπίζουν-τα-προϊόντα-της-κρήτης-στα-σύ-336663

Στο χείλος του γκρεμού δεκάδες τόνοι αγροτικών προϊόντων εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων. Καθημερινά δεκάδες νταλίκες εξαγωγικών εταιρειών που φθάνουν στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα παίρνουν το δρόμο της επιστροφής προκειμένου να καταστραφούν προϊόντα υποβαθμισμένης πλέον ποιότητας, που έχουν μείνει πάρα πολλές ημέρες στις εθνικές οδούς.

Ενεργό δράση αναλαμβάνουν αγροτικοί φορείς της Κρήτης που ετοιμάζουν απόβαση στον Προμαχώνα στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προκειμένου να πείσουν τους συνάδελφούς τους απεργούς αγρότες να ανοίξουν τα σύνορα, καθώς η αδυναμία των φορτηγών ψυγείων, να φτάσουν στις αγορές της Ευρώπης, έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη διάθεση των ευπαθών κηπευτικών και φρούτων, τα οποία παράγονται αυτή την περίοδο, εκτός από την Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Εξαιτίας τούτου κλεισίματος των δρόμων στις εθνικές οδούς ,η Κρήτη των κηπευτικών έχει υποστεί ήδη τεράστια οικονομική ζημιά, παρκαρισμένα φορτηγά λόγω του αγροτικού αγώνα βρίσκονται επ αόριστόν στα σύνορα, ενώ οι εξαγωγικοί φορείς κάνουν λόγο για την επέλαση των Τούρκων εξαγωγέων σε μεγάλες αγορές, όπως εκείνες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οι οποίες έχουν χαθεί για τους Έλληνες προσωρινά και φοβούνται μη χαθούν οριστικά.

Επειδή τα κηπευτικά δεν είναι ούτε ρύζι, ούτε μπαμπάκι να αποθηκευτεί και να διατεθεί τους επόμενους μήνες στην αγορά και επειδή τα ευπαθή κηπευτικά και φρούτα, πρέπει να καταναλωθούν σε λίγες μόνο ημέρες δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί ο αποκλεισμός των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από τους ίδιους τους αγρότες.

Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 το μέλος της Διοίκησης του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου της Ιεράπετρας Μάνος Καπαράκης.

Η Τουρκική κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την αδυναμία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων να φτάσουν στις αγορές αποφάσισε να επιδοτήσει τους Τούρκους εξαγωγείς, τα προϊόντα των οποίων ήδη βρίσκονται στα ράφια των αγορών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και εκεί που μέχρι τώρα υπήρχαν να ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Εξαγωγικών Επιχειρήσεων, Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Ελλάδας, κ. Γιώργο Πολυχρονάκη, καθημερινά επιστρέφουν πενήντα νταλίκες στις εξαγωγικές εταιρίες, προκειμένου να καταστραφούν αγροτικών προϊόντα υποβαθμισμένης ποιότητας, που έχουν μείνει πάρα πολλές ημέρες στις εθνικές οδούς.

Στο μπλόκο Προμαχώνα μεταβαίνουν αγρότες από την Ιεράπετρα και τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Φυτικής Παραγωγής Ιεράπετρας, την Άρβη, Ψαρή Φοράδα και τα Χανιά στην προσπάθεια τους να πείσουν τους συναδέλφους τους να ανοίξουν τα σύνορα καθώς τόνοι αγροτικών προϊόντων παραμένουν απούλητα με τη ζημιά σε καθημερινή βάση μόνο για την Κρήτη να φθάνει στα 200.000 ευρώ.

neakriti.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook