«Σαπίζοντας» την χώρα

σαπίζοντας-την-χώρα-259108

 

euroworking_group

Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τις διαπραγματεύσεις

«Διαπραγματεύσεις» δε λέγονται αυτές που κάθε φορά σε κάθε Εurogroup συμφωνούν και επιστρέφοντας οι αντιπροσωπείες στην Ελλάδα άλλα ανακοινώνονται από την Ευρώπη. Η Ελλάδα έκανε ολόκληρη «κωλοτούμπα» από λαϊκές δεσμεύσεις… και πάλι άκρη δε βρίσκουν οι θεσμοί ή μάλλον δε θέλουν να βρουν.

Γράφει ο Παναγιώτης Μπατσαρισάκης*

mpatsarisakis

Από τον Φλεβάρη μετά τις εκλογές άρχισε ένα δραματικό και ταυτόχρονα καταστροφικό πήγαινε έλα της ελληνικής αντιπροσωπείας με στόχο την συμφωνία και την χρηματοδοτική συνέχεια της χώρας.

Η χρηματοδοτική συνέχεια ενός προγράμματος που δεν οδηγούσε πουθενά παρά μόνο στην ύφεση και την ανεργία και ταυτόχρονα την δυστυχία των πολιτών αυτής της χώρας.

Ύφεση 0,2% το πρώτο τρίμηνο και κατάρρευση εσόδων τον Μάιο του 2015 με στέρηση των δημοσίων εσόδων ενός δις ευρώ.

Στην Ε.Ε των 28 καταγράφηκε ανάπτυξη 0,4% με δεδομένο και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη και από αυτό.

Ακόμη το πρώτο τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1% και στην Ε.Ε των «28» κατά 1,5 %.

Τα κράτη μέλη που κατέγραψαν τον πιο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης είναι η Τσεχία (3,1%), η Κύπρος και η Ρουμανία (1,6%), η Πολωνία (1%), η Βουλγαρία και η Ισπανία (0,9%).

Αντίθετα, ύφεση σημειώθηκε στην Λιθουανία(-0,6%), στην Εσθονία (-0,3%), στην Ελλάδα (-0,2%) και στην Φιλανδία (-0,1%).

Κάτι παρόμοιο συνέβη και στις ΗΠΑ όπου το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ αγγίζει περίπου τα 4 τρις δολάρια.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν για να γίνει σαφές ότι η Ελλάδα χωρίς καμία χρηματοδότηση γιατί είναι αποκλεισμένη και από τις αγορές αλλά και από τους δανειστές-εταίρους, κατάφερε και να στέκει σαν χώρα και να πληρώνει τις υποχρεώσεις της και να υπάρχουν χώρες όπως η Λιθουανία και η Εσθονία που καταγράφουν μεγαλύτερα ποσοστά ύφεσης.

Είναι πρωτοφανές χώρα και μάλιστα χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης και ακόμα περισσότερο χώρα της ΟΝΕ, να στραγγαλίζεται κυριολεκτικά από δανεισμό για πολιτικούς λόγους.

Το έχουμε δει αυτό πολλές φορές στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση της από τον Οθωμανικό ζυγό το 1821 και εντεύθεν με θύτες πάντα Ευρωπαίους, στους οποίους ή δεν κάναμε χατίρια ή είχαν και εξυπηρετούσαν συμφέροντα σε βάρος της Ελλάδας.

Τότε βέβαια η δύναμη μας ήταν ισχνή και κυρίως η επιρροή μας ανύπαρκτη. Όμως τώρα φαίνεται καθαρά η δυναμική μας να καθορίσουμε την πορεία του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου, πράγμα που δεν γίνεται δυστυχώς εργαλείο για να πετάξουμε από πάνω μας τον ζυγό των δανειστών.

Βέβαια θα έλεγε κανείς και να μας πουν «διεθνείς απατεώνες»; Και η απάντηση είναι και βέβαια δεν είμαστε «απατεώνες».

Όμως υπάρχει ηθική ανάγκη εκ μέρους των δανειστών να μας συμπεριφέρονται δίκαια, όπως συμπεριφέρονται και στα υπόλοιπα κράτη μέλη δίδοντας ενισχύσεις, διευκολύνσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα, ποσοτική χαλάρωση κ.λ.π.

Η Ελλάδα μέρα με την μέρα «σαπίζει» μέσα στο πέλαγος των διαπραγματεύσεων που δεν έχουν τέλος, δεν έχουν συνέπεια και όταν φαίνεται να βρίσκεται η άκρη στο τεράστιο κουβάρι, έρχονται οι θεσμοί να ζητήσουν κάτι περισσότερο και πάλι από την αρχή.

Όμως έτσι ο χρόνος ροκανίζεται και η Ελλάδα «σαπίζει» και σε λίγο θα πέσει στα χέρια των δανειστών εταίρων, ανήμπορη και χωρίς κανένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της.

Οι αγκαλιές και τα φιλιά φαίνεται ότι δεν οδηγούν πουθενά, παρά μόνο να οδηγούμαστε στον γκρεμό με σταθερή πορεία. Δεν έφταναν οι Ευρωπαίοι εταίροι οι οποίοι λέγεται ότι βρήκαν προσωρινή λύση για την Ελλάδα, αλλά και το Δ.Ν.Τ αποχωρώντας αιφνίδια τίναξε τις διαπραγματεύσεις στην αέρα.

Διακρίνει κανείς καθαρά την πρόθεση των δανειστών όχι να σώσουν την χώρα, αλλά να την «σαπίσουν» πρώτα και μετά οι αποφάσεις θα είναι μονομερείς και οδυνηρές για τον ελληνισμό!!!

Ας μην υποχωρήσει η πολιτική ηγεσία και ας κρατήσει ψηλά το κεφάλι, χωρίς παραπάνω καθυστερήσεις και υποχωρήσεις. Αξίζει στον Έλληνα η αξιοπρέπεια που του στερούν συστηματικά κοντά έξι χρόνια.

*Ο Παναγιώτης Μπατσαρισάκης είναι Οικονομικός Αναλυτής και Επιχειρηματικός Σύμβουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook