Προγραμματική σύμβαση του δήμου Αποκορώνου με το ΤΕΙ Κρήτης για την Προστασία των Υδάτινων Πόρων

προγραμματική-σύμβαση-του-δήμου-αποκ-259981

koukianakisΟ δήμος Αποκορώνου, έπειτα και από την 164/2015 σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΙ Κρήτης και ειδικότερα με τον Καθηγητή κ. Σταυρουλάκη Γεώργιο, Επιστημονικό Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Ελέγχου Ποιότητας Υδατικών & Εδαφικών Πόρων.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η Προστασία των υδατικών πόρων του  Αποκόρωνα.

Μέσα από αυτή την δράση αυτή ο Δήμος Αποκορώνου στοχεύει:

στην ενδυνάμωση των συνεργασιών με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στην αξιοποίηση των υπαρχουσών επιστημονικών γνώσεων προς όφελος της ανάπτυξης του Δήμου,

στην εναρμόνιση με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τη κείμενη νομοθεσία σχετικά με την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων ύδρευσης,

στην συστηματική συγκέντρωση τακτικών και ολοκληρωμένων δεδομένων για την μεταβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών όλων των πηγών και γεωτρήσεων που εντάσσονται στο δημοτικό δίκτυο ύδρευσης,

στον συστηματικό έλεγχο του δημοτικού δικτύου ύδρευσης με μετρήσεις στα κατάλληλα σημεία του δικτύου.

Η σύμβαση θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση της υφιστάμενης ποιοτικής κατάστασης των υδατικών πόρων του Δήμου και την τακτική παρακολούθηση της ποιότητας του νερού του δημοτικού δικτύου.

Στα πλαίσια της μελέτης θα πραγματοποιηθεί συστηματικός έλεγχος των ποιοτικών χαρακτηριστικών (χημικών παραμέτρων και μικροβιολογικών δεικτών) του νερού όλων των πηγών και των γεωτρήσεων με 6μηνιαίες τακτικές δειγματοληψίες από κάθε σημείο. Ο αριθμός των δειγμάτων θα είναι 30 (23γεωτρήσεις-7πηγές) ανά δειγματοληψία  δηλαδή 60 δείγματα ετησίως.

Επίσης θα προσδιοριστούν 52 σημεία ελέγχου για την πρόληψη και τον άμεσο εντοπισμό προβλημάτων στην ποιότητα του νερού του δικτύου ύδρευσης του Δήμου με μηνιαίο έλεγχο των ποιοτικών χαρακτηριστικών (χημικών παραμέτρων και μικροβιολογικών δεικτών) στα πλαίσια δοκιμαστικής και ελεγκτικής παρακολούθηση της ποιότητας του νερού. Συνολικά λοιπόν θα ελέγχονται 52 δείγματα επί 12 μήνες = 624 δείγματα ετησίως.

Το Ετήσιο κόστος της σύμβασης θα ανέρχεται σε 25.000 € (με ΦΠΑ).

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνεργασία για τον δήμο Αποκορώνου, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια ενός ευρύτερου υλοποιούμενου σχεδιασμού που αφορά τους υδάτινους πόρους. Πέρα από την εξασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων νερού για τις ανάγκες του δήμου, κυρίαρχος στόχος είναι και η ποιοτική παρακολούθησή τους για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, όπως ο νόμος και το δημόσιο συμφέρον ορίζει.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook