Πεθαίνουν από την πείνα τα ορφανά που άφησε πίσω του ο Έμπολα | Photos

πεθαίνουν-από-την-πείνα-τα-ορφανά-που-ά-250576

paidaki708Μπορεί η επιδημία του Εμπολα να έχει περιοριστεί, ωστόσο τα ορφανά που άφησε πίσω του το πέρασμα του ιού, τα περιμένει μία ακόμα πιο σκληρή μοίρα.

Τα παιδιά που επέζησαν από τον Εμπολα στη Σιέρα Λεόνε πεθαίνουν από την πείνα ή ωθούνται στη βιομηχανία του σεξ προκειμένου να επιβιώσουν, όπως αποκαλύπτουν ερευνητές από τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Street Child και προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί εάν δεν ξεκινήσει η σπορά πριν αρχίσουν οι βροχές αυτό το μήνα.

Η φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία έχει ήδη συντάξει οδυνηρές εκθέσεις των παιδιών που πεθαίνουν εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων στις αγροτικές περιοχές στην χώρα, έχει υπολογίσει ότι υπάρχουν 12.000 ορφανά, πολλά από τα οποία αναγκάζονται τώρα να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Η φιλανθρωπική οργάνωση διαπίστωσε ότι μερικά παιδιά, έχουν απομονωθεί από τους φίλους τους λόγω του στίγματος του Έμπολα και προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν, ενώ τα κορίτσια εξαναγκάζονται στη βιομηχανία του σεξ προκειμένου να κερδίσουν χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα.

28dfa85800000578-3088500-image-a-10_1432070828502Ο Τζον Πρίορ, επικεφαλής της ομάδας Έρευνας, δήλωσε: «Πολλές αγροτικές κοινότητες που ήταν σε καραντίνα λόγω Έμπολα έχουν χάσει τις σοδειές τους και οι άνθρωποι πραγματικά υποφέρουν. Ως εκ τούτου δεν έχουν τίποτα να φυτέψουν πριν από την περίοδο των βροχών, η οποία είναι παραδοσιακά γνωστή ως η εποχή της πείνας. Οι πιο ευάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών ορφανών του Έμπολα, πεινάνε ήδη, πριν καν αρχίσει η περίοδος των βροχών. Προσθέστε σε αυτό και τον κίνδυνο να μην έχουν σοδειά και θα κατανοήσετε τη φρίκη»

Χωρίς τη συγκομιδή, οι πιο ευάλωτοι θα λιμοκτονήσουν. Αυτή ήταν η περίπτωση για τον 13χρονο Ιμπραήμ και τη 10χρονη Αμινάτα από το Κινγκμπαλ στην αγροτική περιοχή Port Loko. Εχασαν και τους δύο γονείς από τον Έμπολα και τέθηκαν σε καραντίνα για δύο περιόδους 21 ημερών.

Ο θείος τους, ο Μοχάμεντ Λαμίν, έχασε τη συγκομιδή του κατά τη διάρκεια της καραντίνας και αγωνίστηκε για να φροντίσει τα παιδιά. Οπως είπε ο ίδιος: «Σε ενάμιση μήνα, μόνο μια φορά τα παιδιά βγήκαν από την καραντίνα και προσπάθησα να τους δώσω το λίγο φαγητό που είχα, αλλά αρνήθηκαν. Ηταν πάρα πολύ ταλαιπωρημένα και το φαγητό που είχαν να τους δώσω δεν ήταν καλό. Έχασα το αγρόκτημα μου κατά τη διάρκεια της καραντίνας και γι ‘αυτό δεν μπορούσα να τους προσφέρω πολλά. Έπρεπε να χωρίσω το φαγητό μεταξύ αυτών και των δικών μου τριών παιδιών. Ο Ιμπραήμ και η Αμινάτα αδυνάτισαν, όταν ζητούσαν φαγητό έπρεπε να τους πω να περιμένουν, να κρατηθούν λίγο περισσότερο. Τον Φεβρουάριο, ο Ιμπραήμ έχασε τη ζωή του, η Αμινάτα πέθανε μία εβδομάδα αργότερα, ήταν τα θύματα της πείνας εξαιτίας του ιού Έμπολα. »

paidaki708Ο Ιμπραήμ και η Αμινάτα έχουν ακόμα δύο αδέλφια την 8χρονη Τζέιν και την 3χρονη Φαταμάτα που είχαν πάει να ζήσουν σε ένα άλλο χωριό με τη μεγαλύτερη αδελφή τους. Εβδομάδες αργότερα επέστρεψαν και εκείνα στην Κίγκμπαλ, έχοντας χάσει και την μεγαλύτερη αδελφή τους από τον ιό Έμπολα.

Υποφέρουν πολύ τώρα από τις επιπτώσεις της κακής διατροφής, τρώγοντας μόνο ένα γεύμα την ημέρα, που χρηματοδοτείται από το θείο τους που δουλεύει ως ξυλοκόπος.

Η Τζέιν είπε στους ανθρώπους της φιλανθρωπικής οργάνωσης: «Ξέρω ότι ο αδελφός και η αδελφή μου πέθαναν από την πείνα και αυτό με κάνει να φοβάμαι, χρειαζόμαστε τροφή και ρουχισμό, αλλά ο θείος μου δεν έχει χρήματα. Επιβιώνουμε με μια μικρή ποσότητα από ρύζι αλλά αυτό δεν είναι αρκετό».

Οπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της φιλανθρωπικής οργάνωσης: «πρόκειται για μία εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση. Είναι πολύ αργά, αλλά δεν είναι ακόμη πολύ αργά. Καλούμε τους μεγάλους οργανισμούς στο έδαφος της Σιέρα Λεόνε να δράσουν τώρα. Δώστε, ή δανείστε στους αγρότες σπόρους. Αν μπορούμε να βάλουμε σπόρους στα χέρια των αγροτών μπορούμε ακόμα να τους βοηθήσουμε να έχουν τροφή τον Οκτώβριο.»

Κατά την τελευταία εβδομάδα στη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, υπήρξαν 35 νέα κρούσματα ιού Έμπολα, τέσσερις φορές περισσότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι 35 περιπτώσεις κατά την εβδομάδα από τις 17 Μαΐου ήταν σε έξι επαρχίες της Γουινέας και Σιέρρα Λεόνε, με τους περισσότερους στη Γουινέα, ενώ η Λιβερία κηρύχθηκε «καθαρή» από τον Εμπολα νωρίτερα αυτό το μήνα.

iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook