Ο Χανιώτης μουσικός που «παντρεύει» την κρητική μουσική με τη τζαζ | Video

ο-χανιώτης-μουσικός-που-παντρεύει-τ-533220

Ένας ταλαντούχος Χανιώτης μουσικός, έχει καταφέρει να «παντρέψει» την κρητική μουσική με την τζαζ δίνοντάς μας ένα μοναδικό μουσικό αποτέλεσμα.

Ο Λευτέρης Παπαδάκης έχει στο βιογραφικό του εντυπωσιακές σπουδές πάνω στο μπάσο, καθώς και συναυλίες σε διάφορα μέρη του κόσμου, μέσα από τις οποίες βλέπει την ανταπόκριση των ξένων και το ενδιαφέρον τους για την κρητική μουσική.

Ωστόσο η πρόσφατη εμφάνιση του Λευτέρη με το «Journey», μία σύνθεση δική του που παρουσιάστηκε στο Berklee στη Βαλένθια, μας δίνει την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Το συγκεκριμένο live έγινε συνοδεία εξαιρετικών μουσικών στο Palau de les Arts’ Teatre Marti I Soler, με πρωταγωνιστή φυσικά τον Χανιώτη μουσικό:

Ο Λευτέρης Παπαδάκης γεννήθηκε στα Χανιά και ξεκίνησε από μικρή ηλικία να παίζει αρμόνιο, λαμβάνοντας συγχρόνως τη βασική του προπαιδεία στη μουσική. Αργότερα έχοντας πλέον επιλέξει το μπάσο, πήγε στην Αθήνα όπου παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα τζαζ και σύγχρονης μουσικής του Ωδείου Νάκας. «Εκεί ξεκίνησα μαθήματα πάνω στο ηλεκτρικό μπάσο αλλά και θεωρητικά μαθήματα (αρμονία, θεωρία, ενορχήστρωση), τα οποία με προετοίμασαν για να φύγω στο εξωτερικό» λέει ο ίδιος στο zarpanews.gr.

Οι σπουδές του στο εξωτερικό, στο Conservatoire de Lausanne HEMU στην Ελβετία, στο Berklee College of Music στη Βοστώνη των ΗΠΑ και στο Berklee College of Music στη Βαλένθια, συνέβαλαν στο να είναι σήμερα ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους μπασίστες.

«Το Berklee College of Music στη Βοστώνη ήταν μία σχολή που μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω πάρα πολύ κόσμο, να παίξω πολύ διαφορετική μουσική, ήταν μία φοβερή εμπειρία. Πλέον καλούς μουσικούς βρίσκουμε παντού, ωστόσο η συγκεκριμένη σχολή ήταν ένα φοβερό μουσικό κέντρο, με εξαιρετικούς καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, εξαιρετικούς καθηγητές, πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία για κάθε μουσικό»

Ο Λευτέρης είναι πλέον στα Χανιά, έχοντας στις «αποσκευές» του την εμπειρία συναυλιών και συμμετοχών σε φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Στην πόλη μας ο Λευτέρης έχει δώσει συναυλίες στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου και στον Δημοτικό Κήπο μαζί με τον Βασίλη Κώστα, με τον οποίο συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Βοστώνη κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. «Παίξαμε κυρίως δικές μας συνθέσεις αλλά και διασκευές παραδοσιακών και σύγχρονων μουσικών κομματιών, ένα πάντρεμα κρητικής, ηπειρώτικης και jazz μουσικής, που αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις, άρεσε πολύ στους Χανιώτες. Γενικά υπάρχει ένα τέτοιο «κίνημα» στην Κρήτη και ένα μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους μουσικούς που έρχονται και στο Ηράκλειο, στη σχολή του Ross Daly, όπου επίσης γίνεται καταπληκτική δουλειά πάνω σε αυτό το είδος μουσικής. Γενικά τα ανατολίτικο στοιχείο εκτιμάται πολύ στην Αμερική και στην Ευρώπη».

Όπως λέει στο zarpanews.gr, οι μουσικές επιρροές του στην αρχή ήταν από το ελληνικό ροκ, μετά ξένο ροκ και αργότερα συνέχισε με αργά αλλά σταθερά βήματα στην jazz και στην fusion. « Πιο μετά άρχισε να μου αρέσει η κρητική μουσική και τα ανατολίτικα. Τελικά συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να φύγω για να εκτιμήσω την κουλτούρα που έχουμε στην Κρήτη. Πλέον όσο περισσότερο λείπω, τόσο περισσότερο μου λείπει ο τόπος μου και η μοναδική σε όλο τον κόσμο, κουλτούρα μας»

Ο Λευτέρης είναι εδώ και λίγες μέρες στα Χανιά, όπου θα παραμείνει για όλο το καλοκαίρι, ενώ σχεδιάζει τα επόμενα μουσικά του βήματα καθώς και την δισκογραφική του δουλειά, τα κομμάτια της οποίας επεξεργάζεται με πολύ μεγάλη προσοχή.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook