Ο τουρισμός δίνει «ανάσα» στην αγορά των καυσίμων στην Κρήτη | Αύξηση στις τιμές σε Χανιά και Ηράκλειο

ο-τουρισμός-δίνει-ανάσα-στην-αγορά-τ-0

Η μέση τιμή στα Χανιά αγγίζει το 1,685 ευρώ (αύξηση 0,3 λεπτά), ενώ στο Ηράκλειο το 1,699 ευρώ (αύξηση 0,2 λεπτά)

«Ανάσα» για μία ακόμη χρονιά φαίνεται πως θα δώσει ο τουρισμός στην εγχώρια αγορά υγρών καυσίμων κίνησης. Έτσι, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, παρόλο που τον Ιούνιο οι πωλήσεις «έγραψαν» αρνητικό πρόσημο (έστω κι αν η πτώση περιοριζόταν στο 1%), οι έως τώρα ενδείξεις για τον Ιούλιο, αλλά και τις αρχές του Αυγούστου, συνηγορούν στην εκτίμηση ότι ήδη από τον επόμενο μήνα υπεραναπληρώνονται οι απώλειες.

Επομένως, οι ίδιοι παράγοντες προβλέπουν πως με το τέλος της τουριστικής περιόδου η αγορά θα έχει «γυρίσει» σε θετικά πρόσημα, σύμφωνα με τη naftemporiki.gr.

Όσον αφορά τον Ιούνιο, η πτώση του 1% προήλθε από τις βενζίνες, οι οποίες σημείωσαν μείωση κατά 3,5%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Στον αντίποδα, το ντίζελ κίνησης κινήθηκε ανοδικά, στο +1%.

Οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν πως η μείωση στις βενζίνες ήταν περίπου αναμενόμενη, με δεδομένο πως η κορύφωση της τουριστικής κίνησης ξεκινά από τον επόμενο μήνα. Όσον αφορά το θετικό πρόσημο των πωλήσεων ντίζελ, το οποίο εξάλλου παρατηρείται από τις αρχές της χρονιάς, σημειώνουν ότι επιβεβαιώνει τη στροφή των οδηγών στην πετρελαιοκίνηση.

Η εικόνα του εξαμήνου

Με τις «επιδόσεις» των δύο καυσίμων τον Ιούνιο ολοκληρώνεται η εικόνα για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Έτσι, αναφορικά με τις βενζίνες, το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος έκλεισε με οριακή ελάττωση των πωλήσεων (-0,5%), σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017. Εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα για το ντίζελ κίνησης, το οποίο κινήθηκε στο +5%. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως στο σύνολο των υγρών καυσίμων η αγορά κινήθηκε στο -3,5%, με δεδομένη την κατακόρυφη «βουτιά» κατά -24% που, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, καταγράφηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης την τρέχουσα χρονιά.

Οι ίδιοι κύκλοι, πάντως, προβλέπουν πως έως και τον Σεπτέμβριο η αυξητική πορεία των πωλήσεων των καυσίμων κίνησης θα μπορέσει να απορροφήσει πλήρως το -24% του πετρελαίου, με συνέπεια το πρώτο εννεάμηνο να κλείσει με θετικό πρόσημο. Όπως εκτιμούν, αν και μεγαλύτερο ρόλο στην ανάκαμψη αναμένεται να παίξει το ντίζελ κίνησης, ακόμη και η βενζίνη στη χειρότερη περίπτωση θα καταγράφει οριακή μείωση.

Έτσι, μιλούν για ένα «καλό καλοκαίρι» για την αγορά, παρά το γεγονός ότι οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ είναι αρκετά υψηλές. Κάτι που, όπως συμπληρώνουν, δεν επιβαρύνει μόνο τον καταναλωτή, αλλά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα τροφοδοσίας (όπως τις εταιρείες εμπορίας και τους πρατηριούχους), αφού οι υψηλές τιμές περιορίζουν τους όγκους πωλήσεων και επομένως τους τζίρους τους.

Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές

Οι τιμές, πάντως, συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς χθες η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά άγγιζε το 1,643 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας αύξηση περίπου 6% από τις αρχές του έτους. Επίσης, τον τελευταίο μήνα παρουσιάζουν ελαφρώς ανοδική πορεία, καθώς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης στο Λεκανοπέδιο ήταν χθες 1,615 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας αύξηση 0,8 λεπτών από τις αρχές Ιουλίου. Αντίστοιχα, η μέση τιμή στα Χανιά άγγιζε χθες το 1,685 ευρώ (αύξηση 0,3 λεπτά), στο Ηράκλειο το 1,699 ευρώ (αύξηση 0,2 λεπτά), στη Λακωνία το 1,659 ευρώ (αύξηση 0,9 λεπτά) και στη Λάρισα το 1,637 ευρώ (αύξηση 10 λεπτά).

Την ίδια ώρα, με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών, οι τιμές της αμόλυβδης σε αρκετά νησιά «φλερτάρουν» ακόμη και με τα δύο ευρώ το λίτρο, όπως για παράδειγμα στη Μήλο (1,95 ευρώ ανά λίτρο), στη Φολέγανδρο (1,94 ευρώ) και στους Φούρνους Ικαρίας (1,999).

naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook