Ξεμένει από βούτυρο η Ευρώπη: Σε ποια προϊόντα οι τιμές θα αυξηθούν κατακόρυφα

ξεμένει-από-βούτυρο-η-ευρώπη-σε-ποια-πρ-573380

Η γαλλική ομοσπονδία αρτοποιών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «τεράστια κρίση» και επικείμενη σημαντική αύξηση στις τιμές των κρουασάν, ταρτών και μπριός

Ξεμένει από… βούτυρο η Ευρώπη; Η απότομη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε συνδυασμό με την όλο και χαμηλότερη προσφορά ρίχνει τα αποθέματα σε τραγικά επίπεδα και εκτοξεύει τις τιμές στα ύψη.

Οι τιμές χονδρικής έχουν ήδη διπλασιαστεί ενώ οι καταναλωτές πλήρωσαν τον περασμένο Ιούνιο 20% υψηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η γαλλική ομοσπονδία αρτοποιών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «τεράστια κρίση» και επικείμενη σημαντική αύξηση στα κρουασάν, τις τάρτες και τα μπριός.

Σε πρόσφατη σχετική της ανακοίνωση προειδοποιεί ακόμη ότι οι τιμές του βουτύρου έχουν φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα και πολύ πιθανόν στο τέλος του έτους να σημειωθούν ελλείψεις.

Στην εκτόξευση των τιμών συμβάλλει η αύξηση της κατανάλωσης. Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας προβλέπει ότι και φέτος η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 3%. Στην άνοδο συντελούν μεταξύ άλλων:

α. Η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης σε χώρες όπως η Κίνα, ο πληθυσμός της οποίας αλλάζει ραγδαία (με τη βοήθεια της διαφήμισης) διατροφικές συνήθειες.

Μόνο φέτος η ζήτηση εισαγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων εκεί αναμένεται να αυξηθεί κατά 38%. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισάγονται από την Ε.Ε. και τη Νέα Ζηλανδία,

β. Η επιστροφή αρκετών καταναλωτών της Δύσης στο βούτυρο -εν μέσω αμφιλεγόμενων μελετών που δείχνουν ότι αυτό δεν αποτελεί αιτία καρδιοπαθειών.

Η άνοδος της ζήτησης και η εκτόξευση των τιμών έρχεται πάντως σε απόλυτη διάσταση με αυτό που συνέβαινε στην Ευρώπη τα τελευταία 2 χρόνια.

Το 2014 η Ρωσία, η οποία ώς τότε κατανάλωνε το 24% εξαγωγών βουτύρου της Ε.Ε., επέβαλε εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα σε ανταπόδοση των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την εμπλοκή της στην Κριμαία.

Η κίνηση οδήγησε σε δραματική υποχώρηση των τιμών των γαλακτομικών προϊόντων στην Ε.Ε. Σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. η τιμή του γάλακτος ήταν φτηνότερη από το νερό. Η Ε.Ε. δεν παρενέβη και χιλιάδες Ευρωπαίοι γαλακτοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να κλείσουν τις μονάδες τους.

Παρά την υψηλότερη ζήτηση, στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 η παραγωγή βουτύρου συνέχισε να υποχωρεί σε 12μηνη βάση κατά 5%. Τα αποθέματα βουτύρου της Ε.Ε. βούτηξαν σε ένα χρόνο κατά… 98%, στους 1.396 τόνους στα τέλη του περασμένου Μαϊου από 92.548 τόνους ένα χρόνο πριν.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook