Ξανθός: Προτεραιότητα η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα Υγείας

ξανθός-προτεραιότητα-η-πρόσβαση-των-α-212990

xanthosΗ διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας θα αποτελέσει την πρώτη πολιτική προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Μάλιστα, ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε την δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ, στη νοσηλεία, στα φάρμακα, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των ανασφάλιστων, κορυφαία κυβερνητική δέσμευση, απόλυτα εναρμονισμένη με τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.

«Αυτό θα γίνει με ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν την περίθαλψη των ανασφάλιστων» είπε ο κ. Ξανθός.

Εξίσου σημαντική ωστόσο χαρακτήρισε και την ελάφρυνση των βαρών στην καθημερινότητα όλων των ασθενών, και προς την κατεύθυνση αυτή ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί άμεσα το εισιτήριο των 5 ευρώ στα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, καθώς και το χαράτσι του 1 ευρώ ανά συνταγή. Υπενθυμίζεται βεβαίως πως στην πράξη το πεντάευρω ουδέποτε απέδωσε τα αναμενόμενα (ο στόχος ήταν 60 εκατ. Ευρω τον χρόνο) καθώς η αυστηρή εφαρμογή του εξαρτιόταν από τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους. Το 2014 εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 17 εκατ. Ευρώ.

Ο κ. Ξανθός επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι στοχεύει στη σταδιακή μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος αγοράς φαρμάκων.

Σχέδιο άμεσης δράσης για το ΕΣΥ

Παράλληλα όμως, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, πρέπει να υλοποιηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη και ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. «Στη συγκυρία της ανθρωπιστικής κρίσης δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος, κανένα νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή μονάδα του ΠΕΔΥ, δεν μπορούμε να αφήσουμε αναξιοποίητη καμιά υλικοτεχνική υποδομή ή εξοπλισμό που μπορεί να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες» ανέφερε.

Ο σκοπός αυτός υλοποιείται με προσλήψεις όλων των κατηγοριών που εκκρεμούν (γιατροί ΕΣΥ, επικουρικό προσωπικό, επικουρικοί γιατροί ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ) και ταυτόχρονα με σχεδιασμό σταδιακής κάλυψης με μόνιμες θέσεις εργασίας όλων των επειγουσών αναγκών στην ΠΦΥ και στα νοσοκομεία, ειδικά της επαρχίας και των άγονων-νησιωτικών περιοχών. Ανάλογη στήριξη προβλέπεται και για τις ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΒ δίδεται προτεραιότητα στην ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων και στην ψηφιακή αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού συστήματος του. Επίσης, το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται και οι δομές Πρόληψης και αντιμετώπισης εξαρτήσεων.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Η Πρωτοβαθμια Φροντίδα Υγείας προσδιορίζεται ως βασικός πυλώνας του ΕΣΥ, με το μοντέλο λειτουργίας της να στηρίζεται στον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα υγείας, τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και τα ιατρεία γειτονιάς, με στόχο τη συνολική υγειονομική φροντίδα του ασθενή.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στη Δημόσια Υγεία, η οργανωτική και λειτουργική ανασυγκρότηση και ο συντονισμός όλων των αρμόδιων οργανισμών και φορέων ( ΕΣΔΥ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΦ, ΕΦΕΤ, Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας στις Περιφέρειες κα ).

Προβλέπεται επίσης η κατάργηση της ΕΣΑΝ Α.Ε., μέσω της οποίας θα γινόταν η αξιολόγηση και η αποτίμηση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν τα δημόσια νοσοκομεία σε σχέση και με τη χρηματοδότησή τους, η επανεξέταση των τιμών των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων καθώς και η συνέχιση της ενσωμάτωσης στο ηλεκτρονικό σύστημα αξιόπιστων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Για την πάταξη φαινομένων διαφθοράς, θα προωθηθούν οργανωτικά, λειτουργικά και θεσμικά μέτρα ( πχ διαφανής διαχείριση της λίστας χειρουργείου, αυτόνομα ΤΕΠ, αδιάβλητο και διαφανές σύστημα προμηθειών κλπ), αναμόρφωση και αυστηροποίηση του πειθαρχικού συστήματος χωρίς πολιτική ασυλία και συγκάλυψη και αναβαθμισμένα Γραφεία Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο Υπουργείο Υγείας και των αντίστοιχων γραφείων στα Νοσοκομεία, έτσι ώστε οι υπηρεσίες αυτές, σε στενή συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη, να επιλύουν προβλήματα δυσλειτουργιών στην καθημερινή εξυπηρέτησή των πολιτών, να ελέγχεται η κακοδιοίκηση των μονάδων και να εξελιχθούν σε ένα πραγματικό «Συνήγορο του Ασθενή».

Η φαρμακευτική πολιτική

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας σχεδιάζεται η αναβάθμιση της δημόσια φαρμακευτική πολιτική η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΕΟΦ-ΙΦΕΤ, την στήριξη της παραγωγής ποιοτικών γενοσήμων στη χώρα μας, την ορθολογικότερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασθενών στο φάρμακο και τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης τους.

Τέλος, ειδικά για τα φαρμακεία, επισημαίνεται ότι θα επανεξεταστεί, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, όλο το μνημονιακό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους.

Πηγή: protothema.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook