Νέο υπερταμείο έως το 2018 στο πρώτο μέρος του ασφαλιστικού

νέο-υπερταμείο-έως-το-2018-στο-πρώτο-μέρος-305670

Νέο σενάριο που προβλέπει το «σπάσιμο» του ασφαλιστικού σε α’ και β’ μέρος προωθεί το οικονομικό επιτελείο προκειμένου οι περικοπές και οι άλλες δυσμενείς επιπτώσεις να επιβαρύνουν σταδιακά ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Το ενδεχόμενο χωριστών νομοσχεδίων που άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος , θα συζητηθεί στη συνάντηση του υπουργού εργασίας κ. Κατρούγκαλου με τους θεσμούς που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στις 5.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως το τέλος του μηνός, θα περιλαμβάνει τον ανακαθορισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων και την ενοποίηση των ταμείων σε ένα ενιαίο φορέα σε τρία χρόνια έως το 2018 . Τα ταμεία επικούρισης και πρόνοιας θα ενταχθούν ως κλάδοι στον υπερταμείο χωρίς να έχει διευκρινιστεί ως τώρα η μορφή της λειτουργίας τους . Το σίγουρο είναι ότι η ενοποίηση θα επιφέρει τη σταδιακή θέσπιση ενιαίων κανόνων συνταξιοδότησης καθώς και εναρμόνιση εισφορών και παροχών στα πρότυπα του ΙΚΑ. Τα πρώτα θύματα της εναρμόνισης θα είναι οι αγρότες που θα δουν τις εισφορές τους να τριπλασιάζονται ενώ πλήγμα σε σχέση με τις συνταξιοδοτικές παροχές θα υποστούν οι ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία.

Το επόμενο πακέτο προαπαιτουμένων θα περιλαμβάνει την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που ενισχύουν τα ταμεία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει ο πρωθυπουργός το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο μετά τις 23 Νοεμβρίου. Αυτό προϋποθέτει ότι θα έχει ενημερωθεί προηγουμένως η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Κατρούγκαλο. Στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου που εκκρεμεί αναμένεται να τεθούν και εναλλακτικές προτάσεις για την προοπτική βιωσιμότητας τους ασφαλιστικού .

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook