Μειωμένος ο προϋπολογισμός του δήμου Χανίων | Τι θα γίνει με την καθαριότητα το 2018

μειωμένος-ο-προϋπολογισμός-του-δήμου-582071

Με μειωμένες επιχορηγήσεις προσπαθεί ο Δήμος να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών καθώς φέτος κόπηκαν 2.000.000€ από τρεις κωδικούς:

1) το τέλος ζύθου που πλέον αποδίδεται στο δημόσιο και όχι στο δήμο

2) το τέλος διαφήμισης και

3) το άρθρο 27.

Αυτά ειπώθηκαν μεταξύ άλλων στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης.

Παράλληλα, ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Βλαχάκης τόνισε ότι ο Δήμος προσπάθησε για το 2018, παρά τις περικοπές να φθάσει το ποσό των 113.000.000 σαν προϋπολογισμό, όσο ήταν και το 2017, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. «Πλέον διαχειριζόμαστε τη φτώχεια μας, καθώς με τα μειωμένα οικονομικά που έχουμε προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε πρώτα την ασφάλεια των πολιτών και έπειτα καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες του δήμου», ανέφερε από τη μεριά του ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγκεδάκης.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης συζητήθηκε το θέμα της καθαριότητας και τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω των πεπαλαιωμένων απορριμματοφόρων και των μειωμένων κάδων.

«Έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για 2 απορριμματοφόρα για το δήμο Χανίων. Ο Δήμος Χανίων έχει να πάρει απορριμματοφόρα από το 2005. Πρόκειται όμως να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για το 2017 (237.000€ για κάδους) και για το 2018 (500.000 για κάδους και απορριμματοφόρα)», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Ξανθουδακης.

Από την πλευρά του ο κ. Βλαχάκης αναφέρθηκε στην ανακύκλωση και εξήγησε γιατί στα Χανιά τα τέλη καθαριότητας είναι αυξημένα σε σχέση με άλλους δήμους της Ελλάδας. «Στα Χανιά η ΔΕΔΙΣΑ έχει ένα σύγχρονο εργοστάσιο στο οποίο φθάνουν τα αντικείμενα από την ανακύκλωση τα οποία και ανακυκλώνονται όποτε προσφέρονται στην αγορά και ο Δήμος παίρνει πίσω αρκετά χρήματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι για το 2017, οι δαπάνες για την καθαριότητα είναι 13.000.000€ και τα χρήματα που επιστράφηκαν στο δήμο από την ανακύκλωση είναι 1.250.000€. Οσο αυξάνεται το ποσό που γυρνάει πίσω από την ανακύκλωση τόσο θα μειώνονται τα τέλη των δημοτών», ανέφερε ο κ. Βλαχάκης.

Σχετικά με τις σχολικές μονάδες ο κ. Βλαχάκης ανέφερε ότι το 2018, θα επιχορηγηθούν τα σχολεία με 1.900.000€ τα οποία δεν επαρκούν καθώς υπαρχουν 130 σχολικές μονάδες.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook