Μεγάλες καταστροφές στη Βαρυμπόμπη | Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

μεγάλες-καταστροφές-στη-βαρυμπόμπη-ο-84394

varibobiΠυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πυρκαγιά ξεκίνησε σε δασική έκταση, στο τέρμα της οδού Ιωάννου Μίχα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια.

06:15 Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα Καναντέρ έκαναν τις πρώτες ρίψεις νερού στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

05:35 Ενισχύσεις καταφθάνουν από διάφορα σημεία της χώρας για να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων.

Με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 μεταβαίνουν στην Αθήνα 70 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη ενώ αναμένονται δυνάμεις και από την Κομοτηνή που έρχονται οδικώς. Ήδη την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν πυροσβεστικά πληρώματα και οχήματα, που έφτασαν από περιοχές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας. Αυτή την ώρα στο σημείο των πύρινων μετώπων, ενεργούν 122 πυροσβέστες, με 61 οχήματα, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα, πολλά βυτιοφόρα οχήματα δήμων, καθώς επίσης ιδιωτικές υδροφόρες και εθελοντές.

05:23 Για εμπρησμό έκανε λόγο ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Παπαγεωργίου μιλώντας στον Real fm. «Είχαν προσπαθήσει να κάψουν την περιοχή πριν 20 μέρες και πριν ένα χρόνο και πριν τρία χρόνια. Πριν είκοσι μέρες είχαν βάλει φωτιά αριστερά της οδού Ιωάννου Μίχα, τώρα έβαλαν αριστερά του δρόμου».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου δόθηκε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες με πολλά πυροσβεστικά οχήματα να εγκλωβίζονται στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν σπίτια και περιουσίες. Με το πρώτο φως της ημέρας θα πετάξουν 11-12 Καναντέρ, 2 ελικόπτερα τύπου Έρικσον και 2 ελικόπτερα Σινούκ. Πεζοπόρα τμήματα έχουν έρθει από Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη προκειμένου να συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης.

04:51 Ενισχύονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην Βαρυμπόμπη. Σύμφωνα με τις Αρχές, αυτή την ώρα στο σημείο επιχειρούν 122 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 οχήματα των ΟΤΑ και 5 υδροφόρες ιδιωτών.

04:19 «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή» δήλωσε σε νεότερη επικοινωνία με τον Real fm ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αχαρνών Χαράλαμπος Ορφανίδης. Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη έχουν καεί αρκετά σπίτια, πολλές αυλές και μεγάλη έκταση δάσους. «Ο αέρας είναι τρελός, αλλάζει διαρκώς την κατεύθυνση της φωτιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανίδης, ενώ έχει κοπεί το ρεύμα στην περιοχή καθώς έχουν καεί στύλοι της ΔΕΗ. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής άνοιξαν τις πόρτες των σπιτιών τους στα πυροσβεστικά προκειμένου να ανεφοδιαστούν με νερό από τις πισίνες. Πλέον όλα εξαρτώνται σε μία ώρα από τώρα, όταν θα ξεκινήσει η δράση πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

02:55 Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από την πυροσβεστική υπηρεσία, έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια της περιοχής, ενώ μεγάλο μέτωπο της φωτιάς έχει κατεύθυνση προς το Ολυμπιακό Χωριό. Η αστυνομία έχει προχωρήσει στη διακοπή της κυκλοφορίας στην λεωφόρο Βαρυμπόμπης και στην πλατεία της Βαρυμπόμπής μέχρι την οδό Μίχα.

02:18 Μιλώντας στον Real fm ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Νίκος Τσόγκας δήλωσε πως η φωτιά στην Βαρυμπόμπη είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον κ. Τσόγκα η φωτιά βρίσκεται στην οδό Ιόλης και κατευθύνεται προς το Ολυμπιακό Χωριό. Γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί το μέτωπο που κινείται προς Θρακομακεδόνες, με την φωτιά να έχει κατευθυνθεί σε ένα ρέμα. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της φωτιάς.

Ο κ. Τσόγκας απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους που δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο να παραμείνουν στις οικίες τους, για να μην εμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών και να προσπαθήσουν να απομακρυνθούν μόνο όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

01:57 Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Ορφανίδη, προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αχαρνών η φωτιά κατευθύνεται προς το Ολυμπιακό Χωριό. Ο αέρας αλλάζει διαρκώς κατεύθυνση με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να ελεγχθεί το μέτωπο της φωτιάς. Ένα δεύτερο μέτωπο που κατευθύνονταν προς το Κέντρο Αιμοδοσίας έχει ελεγχθεί πλήρως και δεν υπάρχει κίνδυνος.

01:22 Η Δημοτική Αρχή έδωσε οδηγίες να εκκενωθούν κατοικίες στην Βαρυμπόμπη, που βρίσκονται από τις οδούς Ορφέως, Μίχα, Κοζάνης και Εδέσσης, για προληπτικούς λόγους.

Η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το βουνό και καταβάλλεται προσπάθεια από ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να τεθεί υπό έλεγχο, πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Στον τόπο της πυρκαγιάς βρίσκονται και επιχειρούν 112 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 16 οχήματα των ΟΤΑ και υδροφόρες.

Μιλώντας στον Real fm ο δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος, απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους των οικισμών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, να συνεργάζονται με τις Αρχές για την δική τους ασφάλεια. Σύμφωνα με τον κ. Ντούρο πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και η φωτιά κινείται μεταξύ Ολυμπιακού Χωριού και Θρακομακεδόνων.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι άνω των 4 μποφόρ, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης. Ενισχύσεις αναμένονται από τη Θεσσαλία από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για σήμερα Τρίτη υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για την περιοχή της Αττικής.

Πηγή: Real | Φωτογραφίες: nifada.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook