Μαύρες σημαίες στα οινοποιεία της Κρήτης

μαύρες-σημαίες-στα-οινοποιεία-της-κρή-323933

Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, βάσει της οποίας προχώρησε η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα κρασιά, ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι οινοποιοί, οι οποίοι σήμερα κράτησαν τα οινοποιεία τους κλειστά σε όλη τη χώρα και ανάρτησαν στις εισόδους τους μαύρες σημαίες.

Στο Ηράκλειο οι εκπρόσωποί τους είχαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

‘Οπως υποστηρίζουν η επιβολή του ΕΦΚ δυναμιτίζει το ελληνικό κρασί και τις εξαγωγές του, σε μια περίοδο που αυτό βγήκε από την αφάνεια, αφού οι προσπάθειες προβολής τριών δεκαετιών άρχισαν να αποδίδουν καρπούς και οι πωλήσεις στο εξωτερικό ν’ αυξάνονται σημαντικά. Αναφέρουν ακόμη ότι θα οδηγήσει πολλά οινοποιεία, ιδίως μικρά, στο «λουκέτο», ενώ τελικά θα αποδώσει στα δημόσια ταμεία πολύ λιγότερα από τα προσδοκώμενα, αφού θα αυξήσει κατακόρυφα τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία στον κλάδο.

Κατά τους οινοπαραγωγούς, ένα από τα βασικότερα προβλήματα που δημιουργεί στον κλάδο η επιβολή του ΕΦΚ σχετίζεται με την υποχρέωση δημιουργίας φορολογικής αποθήκης. Σύμφωνα με καταγραφή (31/12/2015), από τα περίπου 800-1000 οινοποιεία που υπάρχουν στη χώρα, μόνο τα 55 είχαν φορολογική αποθήκη. Προβλήματα ανακύπτουν με τις εγγυοδοτικές επιστολές, την ογκομέτρηση των δεξαμενών και την καθημερινή διαχείριση. Στο επόμενο διάστημα οι οινοποιοί επισημαίνουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις με στόχο την αναστολή εφαρμογής και κατάργηση του σχετικού νόμου.

cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook