Κρήτη | Πώς «απογειώθηκε» η ανεργία στην αρχή της σαιζόν; | Μπερδεύουν τα στατιστικά

κρήτη-πώς-απογειώθηκε-η-ανεργία-στη-78873

oaedΤεράστια εντύπωση ακόμα και στη διεύθυνση προσωπικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έχουν κάνει τα στοιχεία της ανεργίας στην Κρήτη, για το μήνα Απρίλιο, παραδέχονται οι αρμόδιοι στο zarpa.gr

Το ποσοστό «εκτινάσσεται» στο 25,3%, καταγράφοντας αύξηση 3,6 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα μόλις μήνα (Από 21,7%, τον Μάρτιο του ’13).

Δείτε εδώ τα επίσημα στοιχεία

anergia1«Χρειάστηκε να ελέγξουμε δύο φορές τη στατιστική μας και να ‘τρέξουμε’ ξανά τις αναλύσεις για την Κρήτη, επειδή η μεταβολή αυτή μας έκανε εντύπωση», είπε ο κ. Στέλιος Ζαχαρίου, Προϊστάμενος του Τμήματος Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της Στατιστικής Υπηρεσίας για να διαβεβαιώσει ότι:

«Δεν υπάρχει περίπτωση λάθους, το ποσοστό είναι ακριβές».


Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα

Ωστόσο, η αίσθηση για την πραγματική αγορά εργασίας είναι διαφορετική.

«Ναι μεν βαδίζουμε στα χνάρια της υπόλοιπης Ελλάδας όσον αφορά την οικονομία, όμως τους καλοκαιρινούς μήνες η ανεργία σημειώνει ύφεση», λέει από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Κρήτης του ΟΑΕΔ κ. Κων/νος Παπαδάκης, μιλώντας στο zarpa.gr

Όπως εξηγεί, για τον μήνα Απρίλιο παρόλο που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα τα αντίστοιχα στοιχεία των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι «Αυτήν τη στιγμή η ανεργία είναι γύρω στο 20% στο νησί».

«Βέβαια αυτό το 20% θα γίνει… 30% τον Οκτώβρη», συμπληρώνει αφού,«στην Κρήτη, ο παράγων ‘εποχικότητα’ είναι ο πιο καθοριστικός».

Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά, τον Ιούλιο του ’12 σε όλη την Κρήτη ήταν περίπου 790 επιδοτούμενοι άνεργοι από εποχικές εργασίες, ενώ τον περασμένο Μάρτιο (2013), ο αριθμός ξεπέρασε τις 22.000.

anergoi«Να μην δημιουργούνται εντυπώσεις»

Αναλύοντας τα επίσημα στοιχεία, ο κ. Λοΐζος από το Τμήμα Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της Στατιστικής Υπηρεσίας, επισημαίνει στο zarpa.gr ότι το περιθώριο στατιστικού λάθους στα στοιχεία της ανεργίας ανά Περιφέρεια είναι πολύ μεγάλο όταν πρόκειται για περίοδο ενός μήνα.

«Καλύτερα να περιμένουμε τα στοιχεία του τριμήνου για την Κρήτη, ώστε να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα», προτείνει, επισημαίνοντας ότι οι μηνιαίες μεταβολές είναι πιο έγκυρες και αξιόπιστες μόνο σε πανελλαδικό επίπεδο (Ο δείκτης του Απριλίου ήταν 26,9%, σε σχέση με το 26,8% του Μαρτίου).

Άλλη η μέθοδος

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες αποκλίσεις εντοπίζονται μεταξύ των στοιχείων του ΟΑΕΔ και της Στατιστικής Υπηρεσίας, εξηγούνται από τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την ανεργία.

Ο μεν ΟΑΕΔ, απλώς γνωστοποιεί τον αριθμό των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ανέργων, των ατόμων δηλαδή που έχουν κάρτα ανεργίας.

Από την άλλη, η Στατιστική Υπηρεσία κάνει έρευνα νοικοκυριών, βασίζεται δηλαδή στο τί λένε οι ίδιοι οι ερωτώμενοι για την εργασιακή τους κατάσταση (προσπαθώντας να ‘πιάσουν’ και την αδήλωτη εργασία ή τους ανέργους χωρίς κάρτα).

Σε κάθε περίπτωση όμως και οι μεν και οι δε, συνομολογούν στο ότι μια τέτοια μεταβολή στην Κρήτη από τον ένα μήνα στον άλλο, δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα για την εργασία στο νησί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook