Κρήτη | Πήγε για καπνό και της ζήτησε παραπάνω λεφτά λόγω… κάρτας

κρήτη-πήγε-για-καπνό-και-της-ζήτησε-πα-661219

Η πληρωμή με κάρτα έχει προκαλέσει αναταραχές στην αγορά, με τους εμπόρους και τους καταναλωτές να βρίσκονται συχνά σε… αδιέξοδο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι καταναλωτές κάνουν καταγγελίες για το πώς ένας καταστηματάρχης χειρίζεται το θέμα των POS. Συχνά κάποιοι αρνούνται να δεχτούν κάρτα, ενώ άλλοι μπορεί να… χρεώνουν και κάτι παραπάνω στο προϊόν που αγοράζεται.
Ένα παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε περίπτερο του Ηρακλείου. Σύμφωνα με την καταγγελία που έφτασε στο neakriti.gr, μία γυναίκα αγόρασε καπνό ο οποίος κοστίζει 7,50 ευρώ. Όταν έφτασε η ώρα να πληρώσει, έδωσε την κάρτα της.

Ο υπάλληλος του περιπτέρου όμως της ζήτησε 0,15 λεπτά παραπάνω επειδή… πληρώνει μέσω POS. Αυτό, όπως ήταν φυσικό, παραξένεψε την καταγγέλλουσα η οποία ρώτησε για ποιο λόγο να πληρώσει ακόμα και αυτά τα 0,15 λεπτά.

Η απάντηση όμως δεν την έπεισε…

Και εδώ έγκειται το ερώτημα: είναι νόμιμο ή έρχεται κόντρα στη νομοθεσία το να υπάρχει μία επιπλέον επιβάρυνση στην τιμή του προϊόντος όταν ο καταναλωτής πληρώνει με κάρτα;

Βάσει νομοθεσίας λοιπόν και όπως τονίζει στο neakriti.gr η κ. Ελένη Χαιρέτη, πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών νομού Ηρακλείου, σε καμία περίπτωση δεν είναι νόμιμο να υπάρχει η οποιαδήποτε επιβάρυνση στον καταναλωτή: «Απαγορεύεται να χρεωθεί επιπλέον ο καταναλωτής όταν πληρώνει με κάρτα για οποιοδήποτε προϊόν, ακόμα και στον καπνό».

Ωστόσο, αυτό στο οποίο θέλει να επικεντρωθεί η κ. Χαιρέτη αναφορικά με το τόσο αμφιλεγόμενο ζήτημα, αυτό των POS, είναι ότι «πρέπει να έχει κατανόηση και ο περιπτεράς και ο καταναλωτής. Να υπάρχει ανοχή. Εμείς σαν περιπτερούχοι δεν έχουμε κανένα κέρδος με τα μηχανάκια POS και δυστυχώς στο επάγγελμά μας υπάρχουν πολλά “αγκάθια” όπως είναι τα τσιγάρα και οι εφημερίδες. Ό,τι εισπράττουμε, το δίνουμε. Δεν μπαίνει τίποτα στην τσέπη μας!».

Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν παύει η επιπλέον επιβάρυνση να είναι παράνομη. Εφόσον τα περίπτερα δέχονται πλέον κάρτα, ο καταναλωτής μπορεί να πληρώνει αυτό που παίρνει χωρίς κάποια αύξηση.

neakritigr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook