Κρήτη | Οκτώ χρόνια στον ανήλικο που «έπνιξε στο αίμα» τον πρόγαμο

κρήτη-οκτώ-χρόνια-στον-ανήλικο-που-έπ-129003

gamos kritiΔεν ζήτησε ούτε συγνώμη ο 17χρονος δράστης, που υποστήριξε ότι βρισκόταν σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής όταν πυροβόλησε τον 32χρονο Αγγελή Ρουσσάκη

Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος ενός 32χρονου από τον Άγιο Μάμα επέβαλε το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων στον 17χρονο από τον Αβδελά για την υπόθεση του «ματωμένου πρόγαμου», η οποία είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.Για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του 32χρονου Αγγελή Ρουσσάκη, καθώς και για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, κατηγορούνται δύο ακόμα άτομα, δύο αδέλφια 33 και 38 ετών, τα οποία θα δικαστούν ξεχωριστά από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, το οποίο για την ώρα δεν έχει οριστεί. Η υπόθεση του 17χρονου διαχωρίστηκε, αφού στο τέλος του Φεβρουαρίου έληγε το εξάμηνο της προσωρινής κράτησης που ο νόμος προβλέπει για τους ανήλικους.Από την δίκη – η οποία λόγω του ότι ο κατηγορούμενος είναι σήμερα ακόμα ανήλικος διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών – δεν έλειψαν οι εντάσεις και τα μικροεπεισόδια, παρότι η αστυνομική δύναμη ήταν ισχυρή από νωρίς το πρωί στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου. Άλλωστε, ήταν δεδομένο ότι πρόκειται για μία υπόθεση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφού ο 17χρονος κατηγορούμενος έχει στενή συγγενική σχέση με το 32χρονο θύμα, όντας πρώτος ξάδερφος της γυναίκας του παθόντα και επομένως υπήρχε έντονη κινητοποίηση στην ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια μεταξύ των δύο πλευρών.Αυτό, ωστόσο, δεν επετεύχθη, αφού την ώρα που ξεκίνησε η δίκη και γινόταν η κλήση των μαρτύρων, μία στιγμή ήταν αρκετή για να οξυνθούν τα πνεύματα. Οι δύο πλευρές – αν και στην πλειοψηφία τους έχουν συγγενική σχέση – βρίσκονταν σε ένταση, με αποτέλεσμα να μην αποτραπεί η σύρραξη με χειροδικίες και φραστικές επιθέσεις.

Λίγα λεπτά αργότερα, οι αστυνομικοί αλλά και δικηγόροι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο δικαστήριο κατάφεραν να ηρεμήσουν τα πνεύματα και τελικά οι συγγενείς του 17χρονου μεταφέρθηκαν σε άλλο σημείο, προκειμένου να μην υπάρξει νέα «αναζωπύρωση».

Από νωρίς στο δικαστικό μέγαρο βρισκόταν και το 32χρονο θύμα, ο Αγγελής Ρουσσάκης, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε παραπληγία από την επίθεση που δέχθηκε τα ξημερώματα της 30ής Αυγούστου μετά τον πρόγαμο στον Αβδελά από τον 17χρονο, αλλά και από τα δύο αδέλφια που επίσης κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Η σύζυγος και η μητέρα του 32χρονου δεν μπόρεσαν να μην ξεσπάσουν σε κραυγές καταδίκης στη θεά του 17χρονου.

ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΟΥΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ

Όχι μόνο δεν ζήτησε συγνώμη, αλλά δεν έδειξε ούτε ένα ίχνος συμπάθειας προς το 32χρονο θύμα ο 17χρονος δράστης. Αυτό άλλωστε επεσήμανε στην τοποθέτησή του και ο εισαγγελέας, όταν μετά το τέλος της απολογίας του ανήλικου, πρότεινε την ενοχή του για τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, υποστηρίζοντας επίσης ότι τέλεσε το αδίκημα σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας. «Δεν είπε καν την τυπική συγνώμη που λένε όλοι οι κατηγορούμενοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

Ο 17χρονος κατά την απολογία του υποστήριξε ότι βρισκόταν σε άμυνα, καθώς πηγαίνοντας προς το σημείο όπου είχε προηγηθεί το επεισόδιο ανάμεσα στο θύμα και τα δύο αδέλφια 33 & 38 ετών πίστεψε ότι είχαν πυροβοληθεί οι τελευταίοι, πρώτα του ξαδέρφια και πολύ αγαπημένα όπως είπε, με αποτέλεσμα να πυροβολήσει σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής.

Συνολικά, κατέθεσαν 15 μάρτυρες, εκ των οποίων οι δύο ήταν μάρτυρες υπεράσπισης, οι 12 μάρτυρες κατηγορίας – εκ των οποίων και το θύμα – και ένας ειδικός πραγματογνώμονας, ο οποίος κατέθεσε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πυροβολήθηκε το θύμα.

Η απόφαση του δικαστηρίου κρίθηκε ικανοποιητική από την οικογένεια του θύματος και τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής, τον ρεθυμνιώτη δικηγόρο Γιώργο Παγώνη και τον ηρακλειώτη Διονύση Βέρρα. Δικηγόρος του 17χρονου ήταν ο κ. Σταυριανάκης από την Αθήνα.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΑΜΟ

Ο πρόγαμος ενόψει του γάμου της ξαδέρφης του 17χρονου ήταν σε εξέλιξη τα ξημερώματα της 30ής Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου του Αβδελά, όταν γύρω στις 3 π.μ. ο 32χρονος παθών αποφάσισε να αποχωρήσει από το σημείο που ο ίδιος καθόταν, στη βεράντα δηλαδή του πεθερού του (και διοργανωτή του πρόγαμου).

Όπως σημειώνει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, εκείνη την ώρα ο 38χρονος κατηγορούμενος ανέβηκε στη βεράντα και τον έσπρωξε προκλητικά, προκειμένου να δημιουργήσει φασαρία. Ο γαμπρός του θύματος, που ήταν μαζί του, προσπάθησε να αποτρέψει τα όσα θα συνέβαιναν, παρεμποδίζοντας τον 38χρονο να ακολουθήσει το θύμα. Ο 32χρονος από τον Άγιο Μάμα, όταν είδε ότι φεύγοντας τον περίμενε ο 33χρονος, επίσης κατηγορούμενος αδερφός του 38χρονου, στην καρότσα του αυτοκινήτου του, αντάλλαξε κλειδιά με τη σύζυγο του, πήρε το αυτοκίνητο της γυναίκας του για να αποχωρήσει, ενώ η τελευταία πήρε το δικό του.

Ο 38χρονος λίγες στιγμές αργότερα τρέχοντας μπήκε στο αγροτικό αυτοκίνητο του και άρχισε να καταδιώκει το Ι.Χ.Ε. που οδηγούσε το 32χρονο θύμα και σε απόσταση περίπου 50 μέτρων, έβγαλε ένα όπλο με το οποίο πυροβόλησε εναντίον  του οχήματος του 32χρονου.

Η μία από τις δύο βολίδες τρύπησε την πίσω αριστερή πόρτα του οχήματος του 32χρονου. Το θύμα, όταν πια το όχημα του κατηγορουμένου πλεύρισε το δικό του, κατέβηκε από το αυτοκίνητό του για να ζητήσει εξηγήσεις. Τότε, ο 38χρονος πρότεινε το όπλο σε βάρος του 32χρονου, όμως ο πατέρας της νύφης και ο γαμπρός του πρόλαβαν να τον ακινητοποιήσουν πριν τον πυροβολήσει. Την ίδια ώρα, άλλα συγγενικά πρόσωπα είχαν ακινητοποιήσει τον 33χρονο αδερφό του για να μην πυροβολήσει με το όπλο που είχε μαζί του το θύμα.

Τη στιγμή που το θύμα προσπάθησε να μπει στο αυτοκίνητό του για να φύγει μετά από όσα είχαν συμβεί, στο σημείο έτρεξε ο 17χρονος, ο οποίος κρατώντας στο χέρι του πιστόλι πυροβόλησε τέσσερις τουλάχιστον φορές εναντίον του 32χρονου, ο οποίος προσπαθώντας να αντιδράσει κρατήθηκε από την πόρτα του οχήματός του, έβγαλε ένα όπλο και για να αμυνθεί πυροβόλησε εναντίον του 17χρονου, τραυματίζοντας τον στην περιοχή της μασχάλης.

Και ενώ στο σημείο γινόταν πανικός, ο 17χρονος είχε πέσει επίσης στο έδαφος από τον πυροβολισμό που δέχθηκε, ο 33χρονος κατηγορούμενος πήγε πάνω από τον 32χρονο και τον πυροβόλησε δύο ακόμα φορές, ενώ το θύμα βρισκόταν αιμόφυρτο στο έδαφος, προκαλώντας του ανεπανόρθωτη ζημιά στη σπονδυλική στήλη. Το θύμα είχε νοσηλευτεί για ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο 17χρονος νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου φρουρούμενος, ενώ στη συνέχεια προφυλακίστηκε στις φυλακές της Αυλώνας, ενώ στους υπόλοιπους κατηγορουμένους είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Πηγή: goodnet.gr | Αγγελική Καλλέργη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook