Κρήτη | Κάνουν μέχρι και… κηδεία στον «Σήφη» | Τι λέει το επίσημο πόρισμα θανάτου

κρήτη-κάνουν-μέχρι-και-κηδεία-στον-231984

krokodeilosΔεν κατάφερε να αντέξει τις φετινές καιρικές συνθήκες ο «Σήφης» ο κροκόδειλος, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός σε προχωρημένη σήψη (δες εδώ).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο θάνατός του επήλθε από το δριμύ, παρατεταμένο κρύο. Ο κτηνίατρος που εξέτασε το πτώμα διαπίστωσε ότι ο κροκόδειλος δεν έφερε τραύματα ή κακώσεις για να υπάρχουν υπόνοιες ατυχήματος άλλης ενέργειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης που είχε συσταθεί για την παγίδευση του:

«Στις 29-3-2014 εντοπίστηκε νεκρός ο κροκόδειλος του Φράγματος των Ποταμών , κοντά στις όχθες της λίμνης. Κλιμάκιο της Ο.Α. Ε με την συμμετοχή κτηνιάτρου,επισκέφτηκε την περιοχή σήμερα 30-3-2014, όπου διαπιστώθηκαν ότι:

  • Στην περιοχή υπήρχε έντονη δυσοσμία πτώματος
  • Το ζώο βρισκόταν σε τυμπανιαία κατάσταση εντός του νερού της λίμνης
  • Μερική αποκόλληση των φολίδων
  • Υποχώρηση των οφθαλμικών βολβών και εμφάνιση κογχών

Ο θάνατος του ζώου οφείλεται σε φυσικά αίτια ,λόγω των παρατεταμένων χαμηλών θερμοκρασιών του φετινού χειμώνα. Το ζώο απομακρύνθηκε από την περιοχή ,θα ταφεί υγειονομικά, ενώ το μουσείο Φυσικής Ιστορίας ζήτησε να πάρει τα οστά του για ερευνητικούς σκοπούς».

Ο «Σήφης», που πέρασε «νικητής» στους δύο χιονιάδες του χειμώνα αλλά δεν άντεξε τον πρόσφατο τρίτο, είχε χαρακτηριστεί παγκόσμιο φαινόμενο, αφού κατάφερνε να επιβιώνει σε ακραία, για το είδος του, καιρικά φαινόμενα.

«Δυστυχώς ο κροκόδειλος δεν άντεξε στις συνεχιζόμενες χαμηλές θερμοκρασίες, στο κρύο», είπε στους υπευθύνους του φράγματος ο κτηνίατρος που εξέτασε το πτώμα του «Σήφη». «Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη γιατί ο «Σήφης» θα είχε σωθεί αν είχε πιαστεί στις συνεχιζόμενες προσπάθειες εγκλωβισμού που κάναμε. Παράλληλα στόχος ήταν το ζώο να μεταφερθεί σε κατάλληλο περιβάλλον-ενυδρείο με την έγκριση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ώστε να αποτελεί χαρά για μικρούς και μεγάλους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Εθνος» ο διευθυντής Διαχείρισης του Φράγματος των Ποταμών Ρεθύμνου Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

sifis«Είδα νεκρό τον «Σήφη» και πόνεσε η καρδιά μου. Τον είχα χάσει τώρα και δεκαπέντε – είκοσι μέρες και το μυαλό μου είχε πάει στο κακό», δήλωσε στο «Εθνος» ο Σταύρος Κοτσίφης, που από πέρυσι ήταν παρέα με τον «Σήφη» στο Φράγμα των Ποταμών.

Από την πλευρά του ο ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης, ο οποίος συμμετείχε στις προσπάθειες εγκλωβισμού του «Σήφη», εκτίμησε ότι ο κροκόδειλος πέθανε από τις χαμηλές θερμοκρασίες και ότι δεν έφερε τραύματα. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι αργότερα ο σκελετός του ερπετού θα μεταφερθεί στο Μουσείο.

Το πτώμα του «Σήφη», αν και ήταν σε σήψη, στη μέτρηση που έγινε από τους ειδικούς έδειξε να έχει μήκος 1,80 περίπου και βάρος 60 κιλών. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι ο «Σήφης» ανήκει στην οικογένεια των κροκοδείλων που διαβιούν στον Νείλο ποταμό.

Θλίψη στην Κρήτη

Οι κάτοικοι τον θεωρούσαν ως «θείο» δώρο για την περιοχή τους καθώς η φήμη του έφερνε επισκέπτες-τουρίστες στα χωριά και είχαν «ανοίξει» δουλειές, ταβέρνες κ.ά. Πολλοί κάτοικοι μέχρι πρόσφατα γύρω από το χιονισμένο φράγμα έπαιζαν χιονοπόλεμο και όλοι καρτερούσαν να περάσει ο δύσκολος χειμώνας ώστε τώρα την άνοιξη και το καλοκαίρι να αποτελέσει τη χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

«Πραγματικά υπάρχει μεγάλη θλίψη σε όλη την περιοχή για τον θάνατο του Σήφη και σκεφτόμαστε να του κάνουμε κόλλυβα όπως του πήγαμε δώρα το προηγούμενο διάστημα γιατί τον θεωρούσαμε ως δικό μας και ως «θείο» δώρο για την περιοχή μας», δήλωσε στο «Εθνος» η Ασημένια Ιερωνυμάκη, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Βολιώνων, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που του έκαναν ακόμα και το… κηδειόσημο.

kideiosimoethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook