Κρήτη | Η γυναίκα που έκανε τις κουρελούδες… μόδα! | Photos

κρήτη-η-γυναίκα-που-έκανε-τις-κουρελού-641107

Οι κουρελούδες είναι και πάλι μόδα και γίνονται στιλάτες τσάντες, χαλιά, πετσέτες, ακόμα και κουρτίνες! Όλα αυτά χάρη στην αγάπη και το μεράκι της Αγγελικής Γιανιτσαρίδου η οποία από το Αρκαλοχώρι στο Ηράκλειο, στήνει τον αργαλειό της και φτιάχνει μοναδικές, μοντέρνες, πολύχρωμες δημιουργίες.

Εξάλλου, όπως λέει η ίδια, «η υφαντική είναι μια Τέχνη. Μια τέχνη αρχέγονη αλλά και διαχρονική, που επιβιώνει από τα νεολιθικά χρόνια, μια τέχνη που παντρεύει την αισθητική με τη χρηστικότητα. Είναι η τέχνη των γιαγιάδων μας που ύφαιναν παραδοσιακά κομψοτεχνήματα στους χειροποίητους ξύλινους αργαλειούς τους».

Η Αγγελική Γενιτσαρίδου μεγάλωσε κυριολεκτικά ανάμεσα στους αργαλειούς των γυναικών της οικογένειας της και αγάπησε το ρυθμικό τραγούδι τους. Σπούδασε διακοσμητική στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, εργάστηκε σαν διακοσμήτρια για αρκετά χρόνια κι έπειτα αποφάσισε να γυρίσει στις… ρίζες της! Ανέσυρε τους παλιούς οικογενειακούς αργαλειούς από την αποθήκη, τους έστησε, τους «πατένταρε» για να υλοποιήσει τις νέες ιδέες της. Τα παιδικά βιώματα, η σύγχρονη ματιά της και τα πολύχρωμα βαμβακερά κουρέλια που εισάγει από το εξωτερικό, όλα μαζί υφαίνονται στους αργαλειούς της.

Η Αγγελική έχει δημιουργήσει την kurelu μέσα από την οποία εξελίσσει τις παλιές τεχνικές, τροποποιεί τους παραδοσιακούς αργαλειούς και δημιουργεί μοντέρνα χαλιά και υφαντά, αντικείμενα που ταιριάζουν στη αισθητική και τις λειτουργικές ανάγκες ενός σύγχρονου σπιτιού.

Εσείς αποφασίζετε το μέγεθος του χαλιού, τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν, την υφή των νημάτων και από κει και μετά η Αγγελική Γενιτσαρίδου ετοιμάζει μια μικρογραφία του χαλιού, σύμφωνα με τα χρώματα και τα νήματα που επιλέξατε, τη φωτογραφίζει και σας στέλνει την εικόνα του δείγματος. Αφού συμφωνηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, ο αργαλειός στήνεται και αρχίζει η χαρά της υφαντής δημιουργίας!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook