Καμία συμφωνία στο Eurogroup | Από Δευτέρα τα νεώτερα

καμία-συμφωνία-στο-eurogroup-από-δευτέρα-τα-νε-213957

varoufakis_soible1Χωρίς καμία συμφωνία ολοκληρώθηκε το έκτακτο Eurogroup. Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στον Γ. Βαρουφάκη προκειμένου να υπάρξει παράταση στο ισχύον πρόγραμμα κάτι με το οποίο διαφώνησε ο έλληνας υπ. Οικονομικών ακολουθώντας τη γραμμή που είχε χαράξει η κυβέρνηση πριν από τη συνεδρίαση.Αυτός ήταν και ο λόγος που σύμφωνα με πληροφορίες τελικά δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν. 

  • Βαρουφάκης: Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να δίνει λύσεις στα αδιέξοδα

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια «συμφωνία» σχετικά με τα οικονομικά της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί την προσεχή Δευτέρα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε επίσης ότι δεν υπήρξε ποτέ αίτημα για παράταση ή διάσωση και ότι η ελλάδα θέλει να συνεργασεί με την ΕΕ την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις στην ελληνική πλευρά για παράταση του ισχύοντος προγράμματος είπε ότι «έγιναν συζητήσεις και μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει δανειακή συμφωνία την οποία πρέπει να την επεκτείνουμε» . Όπως τόνισε, εμείς εξηγήσαμε ότι μας εξέλεξαν (οι Έλληνες πολίτες) με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος. 

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία απειλή από τους εταίρους αλλά θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ζητούμενο είναι να υπάρξει γέφυρα σε κάτι καινούργιο που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα και εμείς καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας Συνθήκης και ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη.

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ακόμη ότι η  συνάντηση ποτέ δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία αλλά να ακούσουν οι εταίροι από τη νέα ελληνική κυβέρνηση την ανάλυση μας και τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα δεν βγαίνει, γιατί αποδείχτηκε τοξικό και καταστροφικό για την οικονομία.

Υπήρξαν πολλά σημεία σύμπτωσης σε πολλά σημεία και με πολλούς είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών .

  • Ντάισελμπλουμ: Δεν κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν το Eurogroup

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώθηκε η διαφωνία που υπήρξε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σημειώσαμε πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν». Παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν συζήτησαν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. 


Real.gr Ντάισελμπλουμ by realmedialive 

Όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ σήμερα οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους. Οι συζητήσεις ήταν χρήσιμες, εντατικές και εποικοδομητικές, ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι έγιναν βήματα προόδου, όχι όμως αρκετά για να καταλήξουν οι υπουργοί σε κοινά συμπεράσματα. Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, οπότε το Eurogroup θα ξανα-συνεδριάσει.

«Είχα τη φιλοδοξία ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βήματα για τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι οι υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης δεν συζήτησαν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν μπήκαν σε διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο ενός προγράμματος. «Απλώς προσπαθούμε να εργαστούμε για να βρούμε το βηματισμό μας για τις επόμενες ημέρες, ως τη Δευτέρα», πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κοινός τόπος για να προχωρήσουμε.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι συζητήθηκε η πιθανότητα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος της Ελλάδας, που λήγει στο τέλος του μήνα. Σημείωσε πως κάποια κράτη-μέλη κατέστησαν σαφές πως η παράταση του προγράμματος ήταν η προτιμότερη επιλογή.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι το σημερινό Eurogroup ήταν χρήσιμο και βοήθησε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση, ενώ η ελληνική πλευρά αντιλήφθηκε πώς βλέπουν την κατάσταση οι άλλες χώρες της ευρωζώνης. Όπως σχολίασε, υπάρχει «διττή θέληση». Από τη μία να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και από την άλλη, η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Μετά από αυτό το αδιέξοδο που σημειώθηκε πιθανότατα δεν θα έρθουν τελικά στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια από τις Βρυξέλλες γεγονός που αποδεικνύει την μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές μέχρι και τη νέα συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Δευτέρα στη νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. 

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Παράλληλα έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους. Στο Eurogroup αυτό δεν υπήρξε συμφωνία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Και προσθέτουν ότι «παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή». Μάλιστα θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Οι Βρυξέλλες έστειλαν τελεσίγραφο για την εξεύρεση λύσης έως την Δευτέρα όταν θα ξανασυνεδριάσουν οι υπουργοί οικονονομικών της Ευρωζώνης. Για αυτό το λόγο τεχνικό κλιμάκιο ξεκινά προπαρασκευαστικές συζητήσεις από τη βελγική πρωτεύουσα στις 9 το πρωί σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ ώστε να συνθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση που θα καταθέσει  στο Eurogroup της Δευτέρας η χώρα μας… 

  • ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Το Eurogroup συμφώνησε σε ένα δρόμο προς τα εμπρός για την Ελλάδα

 Ο ι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν σε ένα δρόμο προς τα εμπρός για να ασχοληθούν με τα προβλήματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια.

«Έχουμε συμφωνήσει σε ένα δρόμο προς τα εμπρός», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν συγκρούσεις γύρω από το τραπέζι.
Έλληνες ειδικοί θα έχουν συζητήσεις με τους ομολόγους τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup θα προχωρήσει σε απολογισμό κατά την επόμενη συνεδρίασή του τη προσεχή Δευτέρα, είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Πάντως, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυβέρνηση της Ελλάδας και οι εταίροι της στην ευρωζώνη συνεχίζουν να διαφωνούν για τον τρόπο αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων της Αθήνας μετά το τέλος της συμφωνίας στήριξης την 28η Φεβρουαρίου, με διάφορες πηγές να δίνουν αντιφατικές εκδοχές για το αποτέλεσμα της έκτακτης συνεδρίασης .

real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook