Ιδρυτής του Charlie Hebdo: Φταίει ο Σαρμπ για το μακελειό

ιδρυτής-του-charlie-hebdo-φταίει-ο-σαρμπ-για-το-μα-203452

ImageHandlerΤη στιγμή που το Παρίσι βυθίζεται στο θρήνο για τον άγριο θάνατο των 12 σκιτσογράφων και δημοσιογράφων του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, ένας από τους ιστορικούς ιδρυτές του εντύπου κατηγορεί τον διευθυντή για το μακελειό.

Σε δηλώσεις του στο Nouvel Observateur ο 80χρονος Ντελφέιλ ντε Τον, επιρρίπτει ευθύνες για την εισβολή των αδελφών Κουασί στο περιοδικό, στον Στεφάν Σαρμπονιέ ή Σαρμπ, ο οποίος έπεσε πρώτος νεκρός από τα πυρά των Γαλλοαλγερινών.

«Τα έχω πραγματικά μαζί σου, Σαρμπ», γράφει σε μία επιστολή-διαμαρτυρία στο περιοδικό, ο ντε Τον. «Για ποιο λόγο έπρεπε να κλιμακωθεί η κατάσταση;», διερωτάται, σαν να θέλει να απευθυνθεί στον Σαρμπ.

Μετά το ξέσπασμα του, βέβαια χαρακτηρίζει τον Σαμπονιέ «λαμπρό παιδί», αλλά «ξεροκέφαλος», επισημαίνοντας ότι φταίει εκείνος που έφερε το θάνατο στο περιοδικό.

Εξηγεί δε, ότι όταν ο 47χρονος διευθυντής του περιοδικού θέλησε να κυκλοφορήσει το έντυπο με την περίφημη καρικατούρα του Μωάμεθ είχε αντιδράσει έντονα.

Τότε, το εξώφυλλο είχε «τιμωρηθεί» από φανατικούς μουσουλμάνους με εμπρηστική επίθεση στα γραφεία, τώρα, όμως, η απάντηση ήταν ακόμα πιο σκληρή.

«Ο Σαρμπ δεν έπρεπε να το ξανακάνει», τονίζει ο ντε Τον και προσθέτει ότι ο Ζορζ Βολίνσκι δε συμμεριζόταν την εμμονή του Σαρμπ για τα θέματα θρησκείας.

Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι μία ημέρα πριν τη φονική επίθεση των Σερίφ και Σαίντ Κουασί, ο Βολίνσκι του είχε εξομολογηθεί ότι ρισκάρουν χωρίς λόγο.

«Πιστεύω ότι είμαστε ανεύθυνοι και ηλίθιοι που ρισκάρουμε χωρίς λόγο», υποστηρίζει ότι του είχε πει ο σπουδαίος σκιτσογράφος 24 ώρες πριν τη σφαγή στην αίθουσα σύνταξης.

«Νομίζουμε ότι είμαστε άφθαρτοι. Για χρόνια, για δεκαετίες, γίνονται προκλήσεις και μία ημέρα η πρόκληση στρέφεται εναντίον μας. Δεν χρειαζόταν να γίνει», συμπληρώνει ο ντε Τον.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook