«Ενεργοί Πολίτες» περπάτησαν μαζί από τον Κλαδισό ως τους Αγίους Αποσόλους | Photos

ενεργοί-πολίτες-περπάτησαν-μαζί-απ-144548

vamvoukas peripatos«Με μια διαφορετική εκδήλωση από τις συνηθισμένες, με έναν περίπατο από το γεφυράκι του Κλαδισού έως τους Αγίους Αποστόλους, ο «Δήμος Ενεργών Πολιτών» και ο υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας παρουσίασαν το σχέδιό τους για την ανάδειξη της περιοχής σε μητροπολιτικό πάρκο των Χανίων», όπως ανακοινώθηκε από τον συνδυασμό.

vamvoukas peripatos1

vamvoukas peripatos2

Αναλυτικότερα, στο σχετικό δελτίο τύπου, αναφέρονται τα εξής:

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην αφετηρία της διαδρομής, ο κ. Βάμβουκας περιέγραψε αναλυτικά τους στόχους της εκδήλωσης:

«Με τη σημερινή μας δράση θέλουμε, μέσα από ένα διαφορετικό τρόπο, να αναδείξουμε τρεις συγκεκριμένους άξονες του προγράμματός μας.

Πρώτον, την προστασία και ανάδειξη του υγρότοπου του Κλαδισού, ο oποίος υποφέρει από την εγκατάλειψη των τελευταίων ετών. Η σημερινή κατάσταση των υγροτόπων συνολικά του δήμου Χανίων μάς πληγώνει και μας κινητοποιεί. Θέλουμε και μπορούμε να την αλλάξουμε. Σχεδιάζουμε έργα οριοθέτησης, καθαρισμού, αποκατάστασης, ανάδειξης του φυσικού τοπίου και της τόσο σημαντικής βιοποικιλότητας. Θέλουμε τους υγροτόπους του δήμου μας, τόπους αναψυχής και εξειδικευμένου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Δεύτερον την κατασκευή ποδηλατόδρομου από τη Νέα Χώρα ως τους Αγίους Αποστόλους, ο οποίος θα αποτελέσει το πρώτο τμήμα ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων που προγραμματίζουμε να επεκταθεί, ενώνοντας ανατολικά και δυτικά όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου. Η παρέμβασή μας είναι απολύτως πραγματοποιήσιμη. Είναι μέρος μίας συνολικότερης παρέμβασης, μιας γενικότερης ανάπλασης, που θα διαπερνά την πόλη και θα συνεχίζει ανατολικότερα. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης θα μπορεί να κινηθεί με άνεση. Να κάνει έναν περίπατο, μια βόλτα με το ποδήλατο. Να μπορούν να απολαμβάνουν αυτή τη μαγευτική διαδρομή περιπατητές, περιηγητές, δρομείς, ποδηλάτες, γονείς με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία.

Τρίτον τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου Αγίων Αποστόλων, ως σημείου αναφοράς για τους δημότες τα επόμενα χρόνια. Ζητούμενο για εμάς είναι η ανάδειξη της περιοχής με προτεραιότητες  την ήπια και αειφόρο παρέμβαση, με κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους αναψυχής, υποδομές ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων, υποδομές για τον πολιτισμό,  η οποία μέσω της καινοτομίας της θα καταστήσει το πάρκο των Αγίων Αποστόλων προορισμό υπερτοπικής σημασίας αφιερωμένο στη φύση και στο περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό θα προχωρήσουμε στη διενέργεια μεγάλου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα αφορά την ολοκληρωμένη προστασία, ανάδειξη και διαχείριση του μητροπολιτικού πάρκου των Αγίων Αποστόλων. Εμείς θέλουμε τους Αγίους Αποστόλους ένα πάρκο με πραγματικό μητροπολιτικό χαρακτήρα, προορισμό υπερτοπικής σημασίας, διακριτό σε ολόκληρη την Κρήτη αλλά και ευρύτερα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Ειδικότερες αναφορές στο σχεδιασμό ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής έκαναν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ειδικοί επιστήμονες και υποψήφιοι του συνδυασμού. Η Μέλπω Σκουλά, βιολόγος-βοτανολόγος, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Χανίων, μίλησε για την προτεραιότητα της προστασίας και ανάδειξης των υγροτόπων του δήμου, στο πλαίσιο μια συνολικής προσέγγισης πολιτικών. Ο Νίκος Ποθουλάκης, τοπογράφος μηχανικός, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Χανίων, περιέγραψε τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου και της πεζοπορικής διαδρομής κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Βαρουδάκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Χανίων παρουσίασε τις προϋποθέσεις για τη διενέργεια ενός μεγάλου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση, την προστασία και την ανάδειξη του μητροπολιτικού πάρκου. Τέλος η αρχιτέκτων κ. Μάρω  Παπαδάκη, υποψήφια σύμβουλος δημοτικής κοινότητας Χανίων,  έθεσε ως στοίχημα για τη νέα δημοτική αρχή να καταστεί η περιοχή ως τους Αγίους Αποστόλους αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Χανιωτών και πόλος έλξης για τους επισκέπτες.

zarpa.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook