Δόση γιοκ μέχρι το Μάρτη

δόση-γιοκ-μέχρι-το-μάρτη-107171

samar_stournar_troika_759074539Λεφτά δεν δίνονται χωρίς συμφωνία με τρόικα ξεκαθάρισε ο Ντάισελμπλουμ. Κατ’ αρχην συμφωνία το Φεβρουάριο για εκταμίευση το Μάρτιο ο στόχος της κυβέρνησης. Πίεση για τις μεταρρυθμίσεις.

Σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία το Φεβρουάριο που θα ξεκλειδώσει τις δόσεις προς την Αθήνα το Μάρτιο ποντάρει πλέον η κυβέρνηση. Στο χθεσινό Eurogroup οι ευρωπαίοι κατέστησαν σαφές ότι χρήματα χωρίς να έχει κλείσει συμφωνία με την τρόικα δεν δίνονται, ενώ ασκήθηκαν πιέσεις για να προχωρήσει η αξιολόγηση που άρχισε το Σεπτέμβριο και ακόμα τρέχει.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ήταν ξεκάθαρος: Χρειάζεται επιπλέον δουλειά προτού επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα δήλωσε και κάλεσε την ελληνική πλευρά να συνεχίσει την προσπάθεια. Δεν φάνηκε να στέκεται ιδιαίτερα στους πολιτικούς κινδύνους που γεννά για την Αθήνα η λήψη μέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ευρωεκλογές έχουν όλες οι χώρες». Περισσότερο αισιόδοξος ωστόσο εμφανίστηκε ο Ολι, ο οποίος δήλωσε ότι έγινε πρόοδος και ότι σύντομα η τρόικα θα είναι στην Αθήνα. Το πότε ακριβώς όμως θα γίνει αυτό παραμένει αδιευκρίνιστο.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας στάθηκε στα πολύ καλά αποτελέσματα που έχει παρουσιάσει η χώρα, με πρώτο το πρωτογενές πλεόνασμα των 830 εκατ. ευρώ. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία με την τρόικα αν και υπογράμμισε ότι το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις και γι’ αυτό, όπως είπε στόχος είναι η απόφαση για την επόμενη δόση να ληφθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.

Κατά τον υπουργό Οικονομικών υπάρχουν αποκλίσεις για τα μέτρα του 2014 αλλά, όπως είπε η τρόικα ζητά διοικητικές μεταρρυθμίσεις και όχι μέτρα λιτότητας που θα φέρουν μεγαλύτερη αύξηση εσόδων. Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν και η συνέντευξη του επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ o οποίος στην WSJ δηλώνει πως η εσωτερική υποτίμηση έκανε τον κύκλο της στην Ελλάδα.

Αγκάθι ωστόσο στη διαπραγμάτευση είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Αθήνα να περάσει το πακέτο των αλλαγών που προτείνει ο ΟΟΣΑ και κυρίως αυτές που αφορούν στο γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ο Στουρνάρας είπε ότι η Αθήνα θα τις εφαρμόσει στο 80%, ενώ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα φαίνεται πως η επιλογή της κυβέρνησης είναι να πωλούνται από τα φαρμακεία αλλά με απελευθερωμένες τιμές.

Αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι καμία επιχείρηση δεν ζητά άρση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Για το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2014-2015 υποστήριξε ότι έχουν επισημανθεί οι τομείς που αναμένεται εξοικονόμηση και αφορούν κυρίως την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: euro2day.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook