Δήμος Χανίων | Μειώνονται τα τροφεία των παιδικών σταθμών | Διαφάνεια παντού

δήμος-χανίων-μειώνονται-τα-τροφεία-τω-248875

???????????????????????????????Απαλοιφή τροφείων για τους παιδικούς σταθμούς σε οικογένειες με εισόδημα έως 12 χιλιάδες ευρώ, μείωση σε όλες τις κατηγορίες τροφείων, ίση αντιμετώπιση όλων των δημοτών, εργαζομένων και ανέργων, ηλεκτρονικές αιτήσεις και απλοποίηση της διαδικασίας είναι οι βασικές αλλαγές στις προϋποθέσεις και διαδικασίες εγγραφών στους παιδικούς του ΔΟΚΟΙΠΠ που θα ισχύσουν από φέτος.

Οι αλλαγές αυτές, έγιναν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης «της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας στη διαχείριση του συστήματος των εγγραφών» για να εξαλειφθεί «κάθε υποψία παρέμβασης για λόγους προσωπικών ή άλλων εξυπηρετήσεων» αλλά και στην απλοποίηση της διαδικασίας. Τα παραπάνω ανέφερε η αντιπρόεδρος του Οργανισμού κα Ελευθερία Αλιφιεράκη, στην εισήγησή της στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο.

Μείωση τροφείων

Τα τροφεία έχουν μειωθεί σημαντικά σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων, είναι μηδενικά για τις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 12 χιλιάδες ευρώ, ενώ η εισφορά μειώνεται στο μισό την εισφορά για το δεύτερο παιδί κάθε οικογένειας. Για οικογενειακό εισόδημα από 12-15 χιλιάδες ευρώ, η μηνιαία εισφορά είναι 15 ευρώ, από 15-20 χιλιάδες ευρώ, είναι 25 ευρώ και αυξάνεται μέχρι τα 120 ευρώ τον μήνα για ετήσια οικογενειακά εισοδήματα άνω των 50 χιλιάδων.

Ενιαία Μοριοδότηση

Σε ό,τι αφορά την μοριδότηση, καταργείται η διαίρεση μεταξύ των δημοτών σε δύο κατηγορίες με διαφορετική μοριοδότηση και πλέον όλοι οι δημότες μοριοδοτούνται εξίσου με 15 μόρια, αντί της παλιάς διάκρισης σε δύο ομάδες με 10 και 5 μορίων αντίστοιχα. Ενοποιούνται οι έξι διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων που ίσχυαν έως σήμερα και πλέον όλοι οι εργαζόμενοι γονείς ανεξάρτητα από τον φορέα απασχόλησής τους παίρνουν από 40 μόρια. Αλλάζουν τα κριτήρια για τους ανέργους ώστε να μην αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία αλλά να συμπεριλαμβάνονται ισότιμα στην επιλογή για εισαγωγή σε παιδικό σταθμό καθώς έως τώρα ουσιαστικά έμεναν εκτός καθώς οι θέσεις καλύπτονταν από τις οικογένειες εργαζομένων.

Ακόμη, προστίθενται δύο κατηγορίες δικαιούχων: τις πολύτεκνες οικογένειες (με 10 μόρια) αλλά και τα παιδιά αναδόχων οικογενειών τα οποία γίνονται δεκτά κατ’ εξαίρεση και χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων 

Στο εξής, όπως εξήγησε η κα Αλιφιεράκη, οι αιτήσεις θα υποβάλονται ηλεκτρονικά, για περισσότερη διαφάνεια και καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών που δεν θα χρειάζεται πλέον να περιμένουν με τις ώρες στις ουρές.

«Στο εξής κάθε γονιός θα μπορεί αυτομάτως με το που συμπληρώνει την αίτησή του στην ειδική ηλεκτρονική φόρμα να βλέπει αυτομάτως τα μόρια που του αντιστοιχούν. Η μοριοδότηση αυτή γίνεται χωρίς καμία παρέμβαση ανθρώπινου χειριστή, αυτόματα από το σύστημα και με αυτόν τον τρόπο οι αιτούντες θα γνωρίζουν αμέσως τα μόρια που συγκεντρώνουν, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η τελική κατάταξη των δικαιούχων. Κατόπιν της επιλογής, για όσα παιδιά εισάγονται θα πρέπει μέσα σε κλειστό φάκελο οι γονείς να στείλουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα μόρια που συγκέντρωσαν για έλεγχο. Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη διαφάνεια είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ως κανόνας χρηστής δημόσιας διοίκησης και έτσι το υπηρετούμε» τόνισε.

Συζήτηση

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την θετική ψήφο των παρατάξεων Βάμβουκα, Σκουλάκη με τον κ. Λειψάκη να εκφράζει τις επιφυλάξεις του ενώ «κατά» ψήφισαν οι παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας. Από την πλευρά της παράταξης Παπαδογινάννη, ο κ. Σχοινοπλοκάκης τόνισε ότι και στο νέο σύστημα οι άνεργες μητέρες αδικούνται. Από την πλευρά της παράταξης Σαρρή, ο κ. Βουλγαρίδης διαπίστωσε ότι δεν γίνονται βήματα για να αυξηθούν οι θέσεις των παιδικών και τόνισε ότι όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως θα πρέπει να μπαίνουν στους παιδικούς σταθμούς και ότι τα τροφεία θα έπρεπε να εξαλειφθούν εντελώς.  Τις ενστάσεις τους εξέφρασαν και οι κύριοι Παπαντωνάκης και Ρίζος.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook