Γιατί χάνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ο Δήμος Χανίων… Τι καταγγέλλει ο Γιάννης Σαρρής

γιατί-χάνει-εκατοντάδες-χιλιάδες-ευρ-644125

Την κατάσταση με την απώλεια εσόδων της τάξεως εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ τουλάχιστον, η οποία λαμβάνει χώρα στο δήμο Χανίων τα τελευταία χρόνια και που προφανώς συνέβαινε και την περίοδο των πρώην καποδιστριακών δήμων, κατήγγειλε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πρωτοβουλία των Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος, κ. Γιάννης Σαρρής.

Ειδικότερα ο κ. Σαρρής, που παράλληλα άφησε ανοιχτό, ακόμα και το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη, κατήγγειλε παραλείψεις του δήμου Χανίων, όχι μόνο επί των ημερών της σημερινής δημοτικής αρχής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως οι απώλειες εσόδων φθάνουν σε πολύ υψηλά μεγέθη.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πρωτοβουλία των Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος ανέφερε συγκεκριμένα, πως από τις απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου προκύπτει ότι, «σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στα όρια του σημερινού δήμου Χανίων, σύμφωνα με τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν, πάνω από το 50% των κτισμάτων και των εγκαταστάσεων της δεν έχουν νόμιμες άδειες. Πρόκειται για τεράστιες εγκαταστάσεις αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, για τα οποία τόσα χρόνια καμία αρχή, δημοτική ή μη, δεν αναρωτήθηκε αν διαθέτουν άδειες.»

Ο κ. Σαρρής ανέφερε επίσης πως «από την απάντηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, στις 14-12 2017, διαπιστώνουμε ότι και για τα κτίρια της επιχείρησης που διαθέτουν άδεια δεν χρεώνονται δημοτικά τέλη μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, για την μεν περίοδο μέχρι το 2009, τα χρωστούμενα δεν καταγράφονται καν, αφού με βάση τη νομοθεσία έχουν παραγραφεί. Για τη δε περίοδο από το 2009 και μετά, τα δηλωμένα τετραγωνικά μέτρα που υπάρχουν στα αρχεία της Υπηρεσίας και αφορούν την επιχείρηση είναι μηδενικά, συνεπώς μηδενικά είναι και τα έσοδα που έχει εισπράξει ο Δήμος Χανίων από την επιχείρηση ως οφειλόμενα τέλη. Στη συνέχεια, στις 23-01-2018, η Οικονομική Υπηρεσία μας ενημερώνει για το  ποσό που οφείλει η επιχείρηση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, το οποίο μαζί με τις προσαυξήσεις ανέρχεται σε… λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.»

Επίσης από τον κ. Σαρρή γίνεται αναφορά και στις πρακτικές της ΔΕΥΑΧ όπου όπως σημειώνεται ότι «η εν λόγω επιχείρηση, αν και διαθέτει δραστηριότητες που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού με συγκεκριμένες προδιαγραφές, έχει ένα ρολόι για την υδροδότησή της που καταναλώνει 30 m3 νερού ανά τρίμηνο τα πέντε τελευταία χρόνια, όσα δηλαδή καταναλώνει μια μέση οικογένεια!»

Αξίζει να επισημανθεί επίσης πως σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν από τον κ. Σαρρή ανάλογη είναι η κατάσταση σε οτι στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στα όρια του δήμου Χανίων, όπου τα αδήλωτα τετραγωνικά φτάνουν τα δύο εκατομμύρια. Και σε αυτή την περίπτωση ο κ. Σαρρής επισημαίνει πως μετά από μια αρχική προσπάθεια να διερευνηθεί, το ζήτημα έμεινε στα αζήτητα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η παράταξη του κ. Σαρρή πήρε τις απαντήσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα σχεδόν με ένα χρόνο καθυστέρηση καθώς το θέμα είχε τεθεί με δημόσια επερώτηση στις 5 Φεβρουαρίου του 2017. Ανέφερε επίσης ότι «ο καιρός περνούσε και απάντησε δεν παίρναμε, παρά τις διαμαρτυρίες μας. Εν συνεχεία, στις 30-03-2017 στείλαμε επιστολές στις άμεσα εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων, ώστε μετά από 40 ημέρες, όπως ο νόμος ορίζει, να δοθούν γραπτές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε. Απαντήσεις μας δόθηκαν 10 μήνες αργότερα και αφού επανειλημμένως ασκήσαμε πίεση στις εν λόγω υπηρεσίες. Προφανώς δεν αποτελεί εξήγηση η απολύτως υπαρκτή υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών.»

Τέλος ο κ. Σαρρής επεσήμανε ότι παραπάνω αποτελούν, επιπλέον, παράδειγμα για τις πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής ως προς τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και το φρένο στον παραγοντισμό που δεν τηρεί. Για το γεγονός ότι υπάρχουν ευνοούμενοι -πάντα οι ίδιοι- για τους οποίους δεν ισχύουν οι ίδιοι νόμοι που ισχύουν για τους υπόλοιπους πολίτες και για των οποίων τα σπασμένα πληρώνουμε όλοι εμείς, υπό την αιγίδα της δημοτικής αρχής. Και όλα αυτά σε καιρούς παρατεταμένης υποχρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και διαρκούς συμπίεσης της οικονομικής δυνατότητας των πολιτών.

zarpanews.gr

One thought on “Γιατί χάνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ο Δήμος Χανίων… Τι καταγγέλλει ο Γιάννης Σαρρής

  1. Και την ίδια στιγμή,ο Δήμος ζητάει από τους μόνιμους κατοίκους της παλιάς πόλης…δημοτική ενημερώτητα(!) για να χορηγήσει την κάρτα στάθμευσης!Τί να πεί κανείς…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook