Αυτά είναι τα τρία προειδοποιητικά σημάδια για Grexit

αυτά-είναι-τα-τρία-προειδοποιητικά-ση-259661

grexitΗ ελληνική κρίση χρέους έχει ήδη αρχίσει να κάνει το «Game of Thrones» να μοιάζει με μικρό αφήγημα. Πως θα καταλάβει κάποιος ότι έρχεται πράγματι Grexit, απαντά σχόλιο στο MarketWatch.

Πώς φαίνεται αν είναι μόνο θόρυβος και πότε θα φανεί ως άμεση πραγματικότητα;

Θα υπάρχουν τρία μεγάλα προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές λέει το σχόλιο:

Πρώτον, θα υπάρξει μια ξαφνική αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, το λεγόμενο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE), που απλά σημαίνει «εκτύπωση» χρήματος.

Μια κίνηση που θα γίνει ξαφνικά χωρίς εξηγήσεις, αφού όταν έρθει πια η ώρα η ΕΚΤ μάλλον θα έιναι η πρώτη που θα το γνωρίζει, αφού θα είναι ο πρώτος θεσμός που θα τραβήξει την πρίζα από τη μηχανική υποστήριξη της Αθήνας.

Μπορεί η κεντρική ευρω-τράπεζα να λέει ότι έχει φτιάξει τείχη προστασίας για να σταματήσει ευρύτερο πανικό στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλά θα είναι σίγουρα ανήσυχη για το ενδεχόμενο να στεγνώσει η ρευστότητα καθώς και από ενδεχόμενο «τσουνάμι» από ζημίες που μπορεί να εμφανιστούν απροσδόκητα από οπουδήποτε.

Εάν συμβεί αυτό, η ΕΚΤ υποτίθεται πως θα θέλει να υπάρχει σιγουριά για μετρητά στο σύστημα και ο ευκολότερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να γίνει βάζοντας φωτιά στα πιεστήρια «ποσοτικής χαλάρωσης» με εκτύπωση νέων ευρώ στο σύστημα.

Δεύτερον, θα ξεκινήσουν ιστορίες για ένα νέο πακέτο έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα βγει από το ενιαίο νόμισμα, θα αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο διάστημα έξι μηνών, καθώς θα καθιερώνει ένα νέο νόμισμα για να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Κανείς δεν θα θέλει να δει την κατάρρευση της χώρας στο χάος, ή να πέσει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Στους πρώτους λίγους μήνες, θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια, για να πληρώνουν καύσιμα και φάρμακα και ίσως κάποια τεχνική βοήθεια επίσης. Ενδεχομένως θα αρχίσουν να εμφανίζονται διαρροές σχετικά με σχέδια που τίθενται σε εφαρμογή για να βοηθήσουν τη χώρα, με πιθανό προβάδισμα σε ΗΠΑ και Βρετανία, δύο χώρες που δεν έχουν συμμετάσχει στη δημιουργία αυτής της καταστροφής.

Τέλος, η διατραπεζική αγορά θα παγώσει. Τίποτα τόσο μεγάλο δεν μπορεί να συμβεί χωρίς κάποιος κάπου να το πάρει χαμπάρι. Το πρώτο πράγμα που θα συμβεί είναι οι τράπεζες θα σταματήσουν τη χορήγηση δανείων η μια στην άλλη, αφού θα φοβούνται ότι η άλλη μπορεί να κάθεται στο χείλος μιας «μαύρης τρύπας» ζημιών. Τα διατραπεζικά επιτόκια -όπως το Libor- θα ανέβουν, όπως ακριβώς συνέβη κατά το οικονομικό κραχ του 2008. Ορισμένα hedge fund στο Λονδίνο ή τη Ζυρίχη που έχουν επενδύσεις σε «εξωτικά» ομόλογα μπορεί να κλείσουν παγιδευμένα στο… τσουνάμι.

Μερικά από αυτά τα σημάδια είναι ήδη σε ισχύ, αναφέρει το δημοσίευμα. Γίνεται λόγος για τους ελέγχους κεφαλαίων που προετοιμάζονται στην Ελλάδα. Στην ΕΚΤ έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για την επιτάχυνση της «ποσοτικής χαλάρωσης». Γι ‘αυτό μπορεί ο συναγερμός ενός Grexit να πλησιάζει ανησυχητικά. Αλλά δεν θα είναι πραγματικότητα εάν δεν συμβούν και τα τρία αυτά προειδοποιητικά σημάδια που αναβοσβήνουν. Μέχρι τότε μπορούν να απορριφθούν όλες οι εικασίες μονάχα… ως θόρυβος.

Πηγή : enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook