Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Υπάρχει plan Α και είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

αλέξης-τσίπρας-στον-σκαϊ-υπάρχει-plan-α-κα-188963

«Αμφισβητώ ότι υπάρχει διαπραγμάτευση» δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και χαρακτήρισε το πρόγραμμα της τρόικας αδιέξοδο. «Υπάρχει πλάνο Α», είπε και διευκρίνισε πως αυτό είναι το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε Σκάι ότι για να υπάρχει διαπραγμάτευση πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές και όπως σχολίασε, για άλλη μια φορά «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές».

Σημείωσε πως από την πλευρά της τρόικας υπάρχει πλήρη συνειδητοποίηση ότι επιμένει σε ένα πρόγραμμα που είναι αδιέξοδο και τόνισε πως ο στόχος της είναι η εσωτερική υποτίμηση η δημιουργία μιας οικονομικής ζώνης φθηνής εργασίας και η εκποίηση του κοινωνικού πλούτου.

Επιπλέον εκτίμησε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών μας βλέπουν «ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά τελειώνει» και χαρακτήρισε τόσο τον κ. Σαμαρά όσο και τον κ. Βενιζέλο ως αναλώσιμους στα μάτια των δανειστών μας.

«Έκαναν τη δουλειά που έκαναν μέχρι τώρα. Τώρα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους. Αυτή η σκλήρυνση της στάσης δεν αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά αφορά την Ελλάδα και αφορά εμάς» είπε.

Στο ενδεχόμενο οι δανειστές μας να τιμωρήσουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παραδειγματίσουν άλλα κράτη, ο Αλ. Τσίπρας αμφισβήτησε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ γιατί όπως είπε δεν θα ρισκάρουν προκειμένου να τιμωρήσουν τη χώρα μας να ακρωτηριάσουν την Ευρωζώνη. Επίσης υπογράμμισε πως η πολιτική της Γερμανίας και της κ. Μέρκελ όσον αφορά στην Ελλάδα είναι αδιέξοδη και δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις. «Όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην άλλη πλευρά του ατλαντικού πυκνώνουν οι φωνές που λένε ότι είναι αδιέξοδη αυτή στρατηγική και για την ίδια τη Γερμανία» είπε.

Αναφερόμενος στην περίπτωση η χώρα να πάει σε εκλογές χωρίς συμφωνία με την τρόικα και η βόμβα «να σκάσει στα χέρια του επόμενου», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η βόμβα έχει σκάσει ήδη η Ελλάδα εδώ και δυο χρόνια είναι μια περίπτωση αποτυχίας. Κι όχι μια περίπτωση επιτυχίας». «Γιατί θα είναι η Ελλάδα στον αέρα αν θα γίνει αυτό το ενδεχόμενο; θα είναι περισσότερο στον αέρα από ότι είναι τώρα. Για εσάς έχει διαφορά αν τα σπρεντς είναι στο 7 ή στο 17; Δεν δανείζεσαι ούτε στο 7 ούτε στο 17» δήλωσε.

«Δεν θα ισχυριστώ ότι εγώ είμαι πιο έξυπνος η τσαμπουκαλής. Αυτό που θα ισχυριστώ είναι ότι έχω διαφορετική στρατηγική» είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στο πώς θα πείσει τους δανειστές απάντησε: «Υπάρχει πλάνο Α. Και το πλάνο Α είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.»

«Προχθές στη Γαλλία καταθέσαν προϋπολογισμούς έξω από τους κανόνες του σύμφώνου σταθερότητας και ο κ. Γιούνκερ τους δέχτηκε. Ποτέ δεν είναι αργά αν κανείς είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει» δήλωσε και αμφισβήτησε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα επιδείξουν τιμωρητική διάθεση. «Δηλαδή τι μου λέτε προκείμενου να τιμωρήσουν μια κυβέρνηση που δεν θα είναι της αρεσκείας τους στην Ελλάδα θα ρισκάρουν τον ακρωτηριασμό της Ευρώπης;» τόνισε.

Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα:

ΚΟΣΙΩΝΗ : Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο με τη διαπραγμάτευση για την ελληνική οικονομία να παραμένει ανοιχτή .Το πολιτικό κλίμα να έχει βαρύνει πολύ απόψε μαζί με τον Παύλο Τσίμα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στον ΣΚΑΪ τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη .Σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης μετά τις Ευρωεκλογές.

Αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε ένα ακόμα θρίλερ ,η τρόικα έχει αγριέψει πολύ ,τελεσιγραφικά ζητάει κάποια μέτρα ,προκειμένου να κλείσει αυτή η πολύ κρίσιμη αξιολόγηση της οικονομίας μας,

ΤΣΙΠΡΑΣ: Αμφισβητώ ότι υπάρχει διαπραγμάτευση. Και θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Διαπραγματεύεσαι όταν έχεις κόκκινες γραμμές, διαπραγματεύεσαι όταν έχεις επίδικο διαπραγμάτευσης. Όταν όλο το προηγούμενο διάστημα διακηρύττεις πως το χρέος είναι βιώσιμο τι είναι αυτό που διαπραγματεύεσαι; Στην πραγματικότητα είμαστε για πολλοστή φορά θεατές του ίδιου έργου. Στην αρχή η ελληνική κυβέρνηση διακηρύττει ότι έχει κόκκινες γραμμές και κάνει το λιοντάρι. Στην πορεία διαπιστώνουμε ότι η τρόικα είναι σκληρή και ανάλγητη. Στη συνέχει διακόπτονται οι συνομιλίες και κάθε φορά διαμορφώνεται ένα κλίμα τρομοκρατίας. Το οποίο δεν αφορά την κυβέρνηση αφορά τον ελληνικό λαό και εμάς και στο τέλος βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές στην ίδια οπισθοχώρηση άτακτη υποχώρηση πολλές φορές και αυτογελοιοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Πως αξιολογείται τις εξελίξεις; Λετε δηλαδή ότι όλο αυτό είναι ένα θέατρο;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέω κ.Κοσιώνη , ότι από πλευράς της τρόικα είναι απολύτως λογικό να σκληρύνει την στάση της. Και για να μην θεωρήσει κανείς ότι αυτό το λέω τώρα σας παραπέμπω στη συνέντευξη τύπου που έδωσα στη Θεσσαλονίκη 14 του Σεπτέμβρη όταν ο κ. Σαμαράς μίλαγε για success στόρι και σε ερώτηση συναδέλφου τι θα κάνετε αν σκληρύνει τη στάση της η τρόικα στην κυβέρνηση σας είχα αντιστρέψει το ερώτημα τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς τώρα που η τρόικα θα σκληρύνει τη στάση απέναντι σε αυτόν.Και γιατί το προέβλεψα αυτό;

Από την πλευρά της τρόικα υπάρχει πλήρη συνειδητοποίηση ότι επιμένει σε ένα πρόγραμμα που είναι αδιέξοδο. Όμως ο δικός της στόχος που είναι η εσωτερική υποτίμηση η δημιουργία μιας οικονομικής ζώνης φθηνής εργασίας, είναι η εκποίηση του κοινωνικού πλούτου επιτυγχάνεται προχωρά. Βλέπει λοιπόν η τρόικα ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησηs Σαμαρά τελειώνει. Για την τρόικα οι κ Σαμαράς και Βενιζέλος είναι απολύτως αναλώσιμοι. Έκαναν τη δουλειά που έκαναν μέχρι τώρα. Τώρα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους. Αυτή η σκλήρυνση της στάσης δεν αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά αφορά την Ελλάδα και αφορά εμάς.

ΤΣΙΜΑΣ : Εκτιμάται ότι θα έχουμε μια συμφωνία, έχετε ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να μην έχουμε συμφωνία, να πάμε σε εκλογές με όλα ανοιχτά; Και μια χώρα αποκομμένη από τις αγορές γιατί είμαστε έξω από τις αγορές ήδη, διακεκομμένες τις σχέσεις με τους ετέρους και η βόμβα θα σκάσει στα χέρια του επόμενου, τα δικά σας.

ΤΣΙΠΡΑΣ : Κύριε Τσίμα να είμαστε ειλικρινείς. Η βόμβα έχει σκάσει ήδη η Ελλάδα εδώ και δυο χρόνια είναι μια περίπτωση αποτυχίας. Κι όχι μια περίπτωση επιτυχίας. Το πραγματικό πρόβλημα που το κρύβουν είναι ότι έχουμε ένα δημόσιο χρέος που υπερβαίνει το 175% του ΑΕΠ, έχουμε ένα ιδιωτικό χρέος που δεν υπήρχε πριν τώρα είναι όσο περίπου ένα ΑΕΠ…που έχει να κάνει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία και ένα τραπεζικό σύστημα που είναι ασταθές και δίνουν τα πάντα όλοι προκειμένου να σταθεροποιηθεί. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, κι από αυτό το πρόβλημα δεν μπορούμε να ξεφύγουμε.

Οι αγορές θα είναι επιθετικές και στον κ. Σαμαρά και σε μένα όσο αυτό το πραγματικό πρόβλημα δεν λύνεται. Υπάρχουν δυο τρόποι να λυθεί. ο ένας είναι μετά από σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση να βρούμε μια συμφωνία βιώσιμη. Γιατί εγώ υποστηρίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα.

ΚΟΣΙΩΝΗ : Συμφωνία πότε; Εσείς εκτιμάτε ότι θα κλείσει η κυβέρνηση αυτή μια συμφωνία με την τρόικα, εάν κατάλαβα καλά το ερώτημα που σας απηύθυνε και ο Παύλος έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να μην κλείσει αυτή η συμφωνία και πάμε σε εκλογές με τα πάντα ανοιχτά και την Ελλάδα προφανώς στον αέρα, εσείς τι θα κάνετε εφόσον την επόμενη μέρα έχετε το τιμόνι της χώρας; Δεν θα είναι;

ΤΣΙΠΡΑΣ : Κυρία Κοσιώνη γιατί θα είναι η Ελλάδα στον αέρα αν θα γίνει αυτό το ενδεχόμενο;

θα είναι περισσότερο στον αέρα από ότι είναι τώρα .Για εσάς έχει διαφορά αν τα σπρεντς είναι στο 7 ή στο 17; Δεν δανείζεσαι ούτε στο 7 ούτε στο 17.

ΤΣΙΜΑΣ Μια διαφορά μπορεί να υπάρχει, αν είμαστε στον αέρα δηλαδή αν δεν υπάρχει συμφωνία με τους ετέρους, διακόπτεται η γραμμή φθηνών ρευστών στις ελληνικές τράπεζες από τον Μάριο Ντράγκι.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι μια εκτίμηση και μπορώ να σας πως με βεβαιότητας πως δεν θα το κάνει. Δεν θα το κάνει γιατί το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα επηρεάζει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και εξ όσων γνωρίζω η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαφορά φάσης από την επίσημη γραμμή της κα Μερκελ. Έχει αρχίσει να υιοθετεί την πολιτική της χαλάρωσης. Έχει αρχίσει να θέλει να δώσει ρευστότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και η ΕΚΤ πράγματι θέλει τα κράτη να βρίσκονται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση που θα σχηματίσει με ισχυρή πλειοψηφία και είναι σημαντικό θα έχει ένα πρόγραμμα που δεν θα έχει στον πυρήνα του την εσωτερική υποτίμηση, την διάλυση.θα είναι πρόγραμμα ανασυγκρότησης που θα έχει στο επίκεντρο την αποκατάσταση της ανθρωπιστική κρίση και την ανάπτυξη.

ΤΣΙΜΑΣ Θα συζητήσουμε την διαπραγμάτευση ,αλλά να μείνω στα διαπραγματευτικά, στα τεχνικά. Ο κύριος Σόϊμπλε έστειλε ένα μήνυμα την προηγούμενη βδομάδα, ότι όποια συμφωνία υπάρξει με την Ελλάδα, όχι μόνο για την αξιολόγηση της τρόικας, αλλά για την επόμενη μέρα πρέπει να έχει την αποδοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας που σημαίνει ότι με κάποιο τρόπο θα ζητήσει την υπογραφή σας

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ενδιαφέρον είναι αυτό κύριε Τσίμα. Ας έρθει να μου ζητήσει. θεωρώ λογικό από την πλευρά του κ. Σόιμπλε αν ήμουν και εγώ στη θέση του θα ακολουθούσα την σκληρή διαπραγμάτευση. Βλέπουμε ότι ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελειώνει οπότε βλέπουν ότι πριν έρθει η επόμενη…να σκουπίσει το τραπέζι. Δηλαδή όλα όσα είναι να τα πάρει να τα πάρει τώρα. Και θέλει είτε να ενσωματώσει τον επόμενο είτε να καθυποτάξει τον επόμενο. αυτό έκανε και με τον κ. Σαμαρά.

Αυτό έκανε και με τον κ.Σαμαρά θυμηθείτε πριν και τον Νοέμβρη του ΄11 έλεγε σκληρά πράγματα για την Γερμανία για το μνημόνιο.

ΚΟΣΙΩΝΗ Και αρνήθηκε να υπογράψει στην αρχή.

ΤΣΙΠΡΑΣ Υπέγραψε όμως.

ΤΣΙΜΑΣ Αφού το έκανε ο κύριος Σαμαράς γιατί δεν θα το κάνατε εσείς;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τσίμα , θα μπορούσα να απαντήσω εύκολα ότι εγώ δεν είμαι Σαμαράς, είναι κάτι πιο ουσιαστικό πιο βαθύ.

Πέρα από τα ζητήματα της οικονομίας, της πολιτικής εδώ υπάρχει ένα βαθύ ηθικό ζήτημα. Η κρίση αυτή είναι πρωτίστως ηθική κρίση. Και αν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει καμία αρχή καμία δέσμευση και το πολιτικό σύστημα είναι πλήρως διάτρητο και ότι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι πολιτικοί, οι πολιτικές δυνάμεις θα μένουν σταθεροί στις αρχές τους τότε θα καταρρεύσει όλο το σύστημα…Τότε η επόμενη ημέρα στην Ελλάδα θα είναι μια σκοτεινή ημέρα αυτοί που θα ανακάμψουν θα είναι αυτοί που είναι μεταξύ Κορυδαλλού και περιστυλίου της Βουλής. Δεν μπορούμε, δεν δικαιούμαστε να το κάνουμε αυτό.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Τσίπρα, είπατε και εσείς μόλις ότι και ο κύριος Σαμαράς άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα υποχρεώθηκε στη συνέχεια να κάνει. Και ο κύριος Σαμαράς, όπως και εσείς ,έλεγε ότι θα διαπραγματευτεί σκληρά, βάζοντας τις δικές του κόκκινες γραμμές και θα αντιμετωπίσει τις πιέσεις της τρόικας, δεν τα κατάφερε, όπως φαίνεται εκ του σημερινού αποτελέσματος, και διερωτάται όλος ο κόσμος και υποθέτω και όλος ο κόσμος που μας παρακολουθεί αυτή την στιγμή, ο Τσίπρας τι θα κάνει δηλαδή; Θα πάει και θα τους φοβερίσει καλύτερα, περνάει καλύτερα ο τσαμπουκάς του Τσίπρα από ότι περνάει ο τσαμπουκάς του Σαμαρά; Γιατί να τον φοβηθούν οι ευρωπαίοι και να κάνουν πίσω;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θα ισχυριστώ ότι εγώ είμαι πιο έξυπνος η τσαμπουκαλής.. Αυτό που θα ισχυριστώ είναι ότι έχω διαφορετική στρατηγική. Ταυτόχρονα θα ισχυριστώ ότι πριν από την άτακτη υποχώρηση και κυβίστηση του κ. Σαμαρά του 2011 υπήρξε ένα παρασκήνιο που ποτέ δεν μάθαμε στο σύνολο του. Το παρασκήνιο των Καννών. Όταν ο κ.Παπανδρέου εκ των υστέρων είπε

Αναστάτωσε την ηρεμία της κυβέρνησης. Πολιτική και οικονομική πιθανότητα να βρεθεί και μόνο σε μια νύχτα …. Θυμάστε ότι ο κ.Παπανδρέου είχε ταχθεί στο ναι υπέρ του δημοψηφίσματος.

Τότε παρασκηνιακώς υπήρχαν διαβουλεύσεις .τότε θυμάστε ότι είχα επισημάνει και στο ευρωπαϊκό ντιμπέιτ και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο , που έπαιξε ρόλο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Οκ.Μπαροζο έπαιξε ρόλο.

Μέσα σε μια νύχτα ο κ. Σαμαράς άλλαξε άποψη και μέσα σε ένα τρίωρο ταξίδι ο κ. Βενιζέλος έκανε την κωλοτουμπα για να στηρίξει τον Σαμαρά.

ΚΟΣΙΩΝΗ : Αυτό που σχετίζεται με το ερώτημα που σας έχω απευθύνει;

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι στην Ευρώπη διεξάγεται ένα πείραμα. Πείραμα μεταδημοκρατίας γιατί το χρέος και ο εκβιασμός των δόσεων είναι ένας μοχλός πίεσης για να αποδεχθούμε μια πολιτική η οποία είναι παράλογη που είναι αδιέξοδη και κοινωνικά ανάλγητη.

ΚΟΣΙΩΝΗ : Δεν είναι μια αληθινή κατάσταση όμως; Θέλω να πω, η Ελλάδα δεν είναι αυτή που είναι με την πλάτη στον τοίχο αυτή τη στιγμή και εκείνοι έχουν το καρπούζι και έχουν και το μαχαίρι, έχουμε μια σχέση δανειζόμενου και δανειστή.

ΤΣΙΠΡΑΣ Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι σε μια πολύ δύσκολη θέση. και εγώ είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι ξένοι οι εταίροι. Προφανώς είμαστε και εμείς αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να ανεχτούμε μια πολιτική που είναι αδιέξοδη και την άρση της κυριαρχίας μας.

μοναδικό δρόμος είναι η διαπραγμάτευση και ο κοινωνικός παράγοντας μπροστά ακόμα και οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες είναι θετικός παράγοντας ειδικά όταν δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Ευρώπη.

ΚΟΣΙΩΝΗ : Άρα εσείς πως θα τους πείσετε λοιπόν;

ΤΣΙΠΡΑΣ :Υπάρχει πλάνο Α κύρια Κοσιώνη. Και το πλάνο Α είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη ήταν μια καμπή μια ποιοτική καμπή για την πολιτική ζωή της χώρας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και εκφώνησε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ταυτόχρονα ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ένα πρόγραμμα είναι μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής ισορροπίας. Αν δεν υπάρξει το πρώτο διάστημα ευτυχής κατάληξη στην διαπραγμάτευση εμείς θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας και θα συνεχίσουμε και περιμένουμε…

εκτός αγορών βεβαίως θα είμαστε ήδη είναι η χώρα

εντός ευρωπαϊκού πλαισίου είναι αυτό το πρόγραμμα. οι αγορές είναι εχθρικές ήδη. βγήκε πέρυσι την άνοιξη με τις ευλογίες και την ομπρέλα της ΕΚΤ.

ΤΣΙΠΡΑΣ:Στο Λονδίνο δεν πήγαμε για να δώσουμε εξετάσεις αλλά να συζητήσουμε και πήγαμε γιατί θεωρούμε ότι η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει. άρα έχουμε κάποιο λόγο να συζητάμε και με τους θεσμικούς και με τους εξωθεσμικούς παράγοντες.

Μιλάμε για φαντς που έχουν στόχο το κέρδος. εμείς θέλουμε να επενδύσουν στη χώρα μας αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερότητα και πολιτικής.

Αν δεν υπάρξει βιώσιμη λύση στο χρέος

Μιλάτε διαρκώς για το plan Β. Σας είπα πιο πριν ότι για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμόσουμε το plan Α. Δηλαδή τι; Δηλαδή να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στη Θεσσαλονίκη να ξεκινήσουμε την εφαρμογή και την υλοποίησή του να προστατεύσουμε δηλαδή την κοινωνία και να πάμε σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας.Ξέρετε κάτι κύριε Τσίμα. Με ρωτάτε συνεχώς για την Κα Μέρκελ . Εγώ δεν έχω αναγνωρίσει το δικαίωμα της καγκεραλίου της Γερμανίας να εξουσιοδοτεί 28 χώρες στην Ευρώπη και 17 στην ευρωζώνη. η Κα Μέρκελ είναι μια από τις 28. Υπάρχουν άλλοι 28 αρχηγοί κρατών

Κάποια στιγμή πρέπει αυτό να σταματήσει γιατί η ευρωπαϊκή ένωση δεν έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, εμείς δεν είμαστε ενοικιαστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στην ευρωζώνη και δεν υπάρχουν χώρες με περισσότερα δικαιώματα και χώρες με λιγότερα δικαιώματα. Σαφώς εγώ δεν πρόκειται να δώσω τη χαρά στην Κα Μέρκελ να της ζητήσω συνάντηση που θα μου πει όχι.

Εγώ αντιστρέφω το ερώτημα και το αντέστρεψα πριν από δύο εβδομάδες όταν βρισκόμουν στην πρωτεύουσα της Ισπανίας στο ιδρυτικό συνέδριο ενός κινήματος με αυθόρμητους και θα έλεγα με μεγάλη λαϊκή αποδοχή των Ποντέμος, ενός κόμματος από τις πλατειές αγανάκτησης που σήμερα βρίσκεται στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Αν στη Ελλάδα και στην Ισπανία ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει αλλαγή συσχετισμών και έρθουν κυβέρνησεις που πουν ότι σταματούμε τα ατελέσφορα και αδιέξοδα προγράμματα της λιτότητας η Κα Μέρκελ τι θα κάνει;

Προχθές στη Γαλλία καταθέσαν προϋπολογισμούς έξω από τους κανόνες του σύμφώνου σταθερότητας και ο κ. Γιούνκερ τους δέχτηκε.

Ποτέ δεν είναι αργά αν κανείς είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει.

Έχει μια λογική αυτό που λέτε και δεν θα ήθελα να το απορρίψω. Όμως την ίδια στιγμή σκεφτείτε ενδεχομένως έχουν κάποιοι αυτές τις προθέσεις μα νομίζω ότι αυτές οι προθέσεις σκοντάφτουν στην σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνουν όχι μόνο οικονομικές εξελίξεις που έχει μια δυναμική αλλά και γεωπολιτικές εξελίξεις.Δηλαδή τι μου λέτε προκείμενου να τιμωρήσουν μια κυβέρνηση που δεν θα είναι της αρεσκείας τους στην Ελλάδα θα ρισκάρουν τον ακρωτηριασμό της Ευρώπης;

Π.Τ.: Αυτό που λέτε είναι σωστό, εκτός αγορών, αλλά για να μείνουμε στις αγορές και θέλω να σας ρωτήσω για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, οι αγορές με τις οποίες συνομίλησαν δυο σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Μηλιός και ο κύριος Σταθάκης στο Λονδίνο τις προάλλες, από ότι διαβάσαμε και δεν εννοώ τα παραπολιτικά, εννοώ τις εκθέσεις που διαβάσαμε μετά, όλοι λέγανε το ίδιο πράγμα, πιέζαμε να μας πουν ποιο είναι το σχέδιο βήτα, τι θα κάνετε αν πάτε στη Μέρκελ της πείτε και πει η Μέρκελ, ωραία τα λέτε, δίκιο έχετε αλλά όχι, εγώ δεν θα το κάνω. Ούτε χρέος σας κουρεύω, ούτε ρήτρα ανάπτυξης σας δίνω, πορευτείτε όπως νομίζετε, ποια είναι η εναλλακτική λύση;

ΤΣΙΠΡΑΣ Η διαφορά κύριε Τσίμα σε σχέση με το 2012 και το 2014 είναι ότι το διεθνές κλίμα η διεθνής κοινή γνώμη έχει μεταστραφεί για την Ελλάδα. Σήμερα το κυρίαρχο θέμα δεν είναι οι τεμπέληδες και οι διεφθαρμένοι Έλληνες αλλά τα θύματα μιας πολιτικής παράλογης και άδικης. Και αυτό το μήνυμα εκπέμπεται όχι μόνο στην Ευρώπη και στο νότο εκπέμπεται και στην άλλη πλευρά του ατλαντικού πυκνώνουν οι φωνές που λένε ότι είναι αδιέξοδη αυτή στρατηγική και είναι αδιέξοδη και για την ίδια τη Γερμανία. Εγώ παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες την αρθρογραφία του Μινχάουζ στους Financial Times, δεν είναι συριζαίος αυτός, ο οποίος λέει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκαιο για το χρέος. Εγώ παρακολουθώ τι έλεγε ο Γιόσκαρ Φίσερ ο πρώην υπουργός εξωτερικών στην Γερμανία ότι είναι αδιέξοδη αυτή η πολιτική για την Γερμανία και ότι θα φάει τα μούτρα της η Γερμανία αν συνεχίσει αυτό τον παραλογισμό απέναντι στον ευρωπαϊκό νότο και στην Ελλάδα θεωρώ λοιπόν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε τη σωτηρία μας ακόμα και αν κάποιοι μας πουν ότι αυτό έχει ρίσκο. Δηλαδή δεν έχει ρίσκο αυτό που κάνει ο κ. Σαμαράς τώρα; Δηλαδή που θα πάει αυτή η ισοπέδωση; Κυρία Κοσιώνη εγώ τιμώ το μεγαλύτερο ρίσκο για την Ελλάδα είναι να αποδεχτεί ότι θα συνεχίζει να είναι για πολλά ακόμα χρόνια το πειραματόζωο ότι θα αποδεχτεί ένα καθεστώς ματαδημοκρατίας δικτατορίας των αγορών θα τολμούσα να πω και θα αποδεχτεί ότι δεν θα έχει φωνή, προσωπικότητα μέσα στη Ευρώπη.

ΤΣΙΠΡΑΣ Αυτό έχει τελειώσει κα. Κοσιώνη έχει τελειώσει αυτή η συζήτηση από το 2012. Και νομίζω ότι κανείς δεν το συζητά πλέον αυτό…

Εκ των υστέρων μάθαμε ότι στη σύνοδο Κορυφής που έγινε ένα χρόνο μετά και το μαρτύρησε η κα Μέρκελ .Ότι αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ κλαυτά Χαράλαμπε…Δεν θα υπήρχε ευρωζώνη.

Όταν είπε η κ.Μέρκελ ότι εμείς σώσαμε την Ελλάδα για να διατηρηθεί το ευρώ στη θέση του. Ας τα αφήσουμε όμως αυτά. Είναι μια συζήτηση που μας υπερβαίνει και ανατροφοδοτεί τα σενάρια του τρόμου.

Καταλαβαίνω ότι είναι το επιχείρημα της άλλης πλευράς δεν υπάρχει άλλο παρά μόνο το επιχείρημα της μεταφυσικής, της τρομολαγνείας, της τρομοκρατίας, όμως να σας πω κάτι. Όλα είναι πιθανά σε αυτή ζωή και όλα ακόμα και την απόφαση της Γερμανίας να βγει από το ευρώ θα πρέπει να εξετάζουμε. Όμως δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε βάσει του τρόμου.

tsipras_skai_4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook