Ήξερες ότι η ζέστη βγάζει στην επιφάνεια το χειρότερο εαυτό μας;

ήξερες-ότι-η-ζέστη-βγάζει-στην-επιφάνε-554437

Έχεις παρατηρήσει ότι δεν είσαι ακριβώς ο πιο καλόβολος και ευχάριστος άνθρωπος τις μέρες που η θερμοκρασία ανεβαίνει; Και πως το ίδιο συμβαίνει λίγο πολύ με τους περισσότερους γύρω σου; Δεν είναι ιδέα σου! Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Κοινωνικής Ψυχολογίας, όταν το περιβάλλον είναι δυσάρεστα ζεστό, οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται λιγότερο συνεργάσιμοι και λιγότερο διατεθειμένοι να είναι καλοί με τους γύρω τους!

Παλαιότερη μελέτη -με την οποία πιθανότατα θα συμφωνήσεις- είχε δείξει ότι τις μέρες που επικρατεί υπερβολική ζέστη οι περισσότεροι γκρινιάζουμε ή ακόμα και γινόμαστε επιθετικοί απέναντι στους άλλους. Η καινούρια έρευνα που έγινε από επιστήμονες των πανεπιστημίων Lehigh και Northwestern, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά τα συμπεράσματα και να προσθέσει νέα δεδομένα, καθώς διαπίστωσε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μάς κάνουν επίσης λιγότερο διατεθειμένους να βοηθήσουμε τους άλλους, ακόμα κι όταν αυτό είναι η δουλειά μας (εάν για παράδειγμα πρέπει να εξυπηρετήσουμε πελάτες).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραμονή σε ένα περιβάλλον με πολλή ζέστη και υγρασία προκαλεί αίσθημα κόπωσης και αρνητική διάθεση, που με τη σειρά τους οδηγούν σε έλλειψη διάθεσης για προσφορά βοήθειας. Όπως σχολιάζει η επικεφαλής της έρευνας Liuba Belkin, «σίγουρα δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τις καιρικές συνθήκες, όμως ίσως μπορέσουμε να επηρεάσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε όταν γνωρίζουμε το πώς μας επηρεάζουν. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να είναι χρήσιμα για όποιον θέλει να κάνει πιο αποτελεσματική μια ομάδα εργαζομένων, εξασφαλίζοντας ένα άνετο περιβάλλον με ευχάριστη θερμοκρασία».

madafefigaro.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook